Totul despre SCIATICĂ

Probail ai avut avut pe cineva care ți-a spus ca suferă de sciatică sau poate chiar tu te-ai surprins spunând, “ mă omoară sciatica asta, mă doare tot piciorul”. Ei bine, acest fenomen dureros ce iradiază pe picior, mi-am propus să-l dezbat în acest articol.

Pentru început haideți să înțelegem câteva informatții de bază de ordin anatomic.

 

Despre nervul sciatic

 

Nervul sciatic este cel mai lung și gros nerv al corpului uman. Pornește de la nivelul coloanei vertebrale, mai exact L4-S3, coboară pe sub mușchiul piriform, de-a lungul articulației șoldului și străbate tot membrul inferior, până la picior (posterior). Acest nerv face parte din plexul sacral.

 

Nervul sciatic are o importanță deosebită în capacitatea de a controla (deoarece inervează mușchii prin intermediul nervului tibial și peronier) și a simți piciorul.

 

Ce este sciatica?

 

Sciatica reprezintă inflamația nervului sciatic sau a unei rădăcini nervoase de la nivelul coloanei lombare, cauza acestei inflamații putând fi multiplă.

 

Cum se manifestă Sciatica ?

 

În momentul în care există un conflict la nivel lombar, iar nervul sciatic este iritat, pacienții pot experimenta diferite senzații la nivelul piciorului:

  • Slăbiciune musculară
  • Arsură
  • Așa zisa senzație de ”cuțit”
  • Amorțeală
  • Și nu în ultimul rând, durere la nivelul fesei, șoldului, gambei sau chiar la nivelul piciorului, în funcție de afectarea discală lombară

 

Ce cauzează sciatică?

 

Sciatica poate fi cauzată de multiple cauze, cum ar fi:

  1. Cauza Discală – hernie de disc
  2. Cauza Articulară – Disfunctiile ale articulației sacroiliace / stenoză foraminală
  3. Boli artrozice / autoimune – Paget
  4. Cauză musculară – Sindrom de mușchi Piriform
  5. Modificări de aliniament vertebral – Listezis – Anterolistezis / Retrolistezis
  6. Traumatisme
  7. Boli Neoplazice – Tumori Canceroase

 

  • Un disc herniat ce presează o rădăcină nervoasă – este cea mai frecventă cauză, așa cum am spus mai sus. O mulțime de oameni experimentează această patologie măcar o dată în viață. Discul reprezintă acel ”burete” ce amortizează șocurile dintre două vertebre. O presiune prea mare, duce în timp la ruperea ”peretelui” cartilaginos și hernierea gelului (nucleu pulpos) din interior. Când acest eveniment are loc la nivel lombar, poate presa nervul sciatic.

 

  • Cauza Articulară – stenoza spinală – este o îngustare anormală a canalului spinal care duce implicit la presarea măduvei spinării și a nervilor, fapt care conduce la apariția simptomatologiei specifice afecțiunii – sciatica.

 

  • Boli Artrozice – osteoartroză – osteofite la nivelul coloanei vertebrale, realizând același mecanism de compresie. În boala Paget, tesutul osos este distrus și absorbit mult mai rapid decât în mod normal. Pentru a menține ritmul distrucției osoase, organismul va mări viteza procesului de reconstrucție, dar acest nou țesut osos este adeseori slab si fragil, ceea ce va duce la rupturi osoase (fracturi) mult mai ușor. În mod obișnuit, boala Paget afectează oasele pelvisului, ale coloanei vertebrale, femurul, craniul, tibiași osul brațului (humerus).

 

  • Cauză musculară – sindromul de piriform – un mușchi care se localizează la nivelul feselor (profund), și care, dacă este încordat sau spastic, poate face presiuni pe nervul sciatic.

 

  • Modificări de aliniament vertebral de tip – Anterolistezis / Retrolistezis pot determina iritarea nervilor de la nivelul coloanei lombare prin fenomenl de tranziție anterioară sau posterioară, fenomen caracteristic acestei patologii.

 

  • Traumatism la nivelul coloanei vertebrale – iritarea nervului sciatic poate fi cauzat chiar și de o căzătură sau o lovitură primită la nivelul lombar sau la nivelul fesierilor.

 

Simptomele ce apar în sciatică

 

Sciatica poate cuprinde simptome de la cele mai ușoare până la unele destul de severe: durere moderată – severă, amorțeală, slăbiciune musculară, arsură, senzația de curent electric sau înțepături, pierderea controlului motor. Ce este important în cazul sciatiaticii, este ca pacientul să nu stea în durere/inflamație și să se adreseze de urgență unui specialist în sănătate( medic de recuperare / neurolog sau fizioterapeut ) Acestia putund să-i ofere un tratament specific pentru a părăsi această stare iritantă a nervului sciatic, și astfel  de a reduce traumatismul de la nivelul nervului.

 

Doar un timp lung de iritare poate conduce la fenomene algoparestezice și deficit motor ce poate califica pacientul pentru un tratament minim  invaziv sau chirurgical clasic. Dacă pacientul începe de îndată, un plan corespunzător de recuperere poate evita complet această traiectorie deloc placută.

 

 

Cum se poate diagnostica sciatica?

 

Anamneza – este extrem de prețioasă pentru un diagnostic prezumtiv; specialistul va obține informații de la tine despre istoricul medical, simptomatologie, vârstă, jobul pe care îl realizezi, greutate etc.

 

Examen clinic – teste de mobilitate, forță, mersul normal, mers pe călcâie și vârfuri, teste specifice herniei de disc cât și teste neurologice, ce pot fi elocvente pentru a determina gradul de inflamație al nervulu sciatic.

 

În funcție de ceea ce se descoperă în cadrul anamnezei și examenului clinic, specialistul îți poate recomanda testări paraclinice:

  • Radiografie
  • RMN sau CT – sunt teste paraclinice valoroase deoarece evidențiază detalii la nivelul osului și structurilor moi

 

Care este tratamentul adecvat pentru a elimina sciatica?

 

Tratamentul are urmatoarele obiective în cazul sciaticii

  • Reducerea până la remisa durerii
  • Scăderea factorului inflamator până la eliminarea lui completă
  • Asuplizarea trenului inferior ( creșterea mobilității perturbate la nivelul bazinului și al picioarelor )
  • Normalizarea relației neuro musculare
  • Creșterea forței musculare locale
  • Educarea pacientului pentru a reduce riscul de recidivă

 

Pentru atingerea acestor obiective experții în sănătate folosesc multiple forme de terapeutice

  1. Tratament medicamentos – care constă în miorelaxante, antiinflamatoare, analgetice. NU luați medicamente fără prescripție medicală, nu considerați acesta un tratament de lungă durată sau unic pentru înlăturarea durerii provocate de sciatică.
  2. Fizioterapie – exercițiul fizic este cel mai de preț instrument pe care îl puteți utiliza pe termen lung pentru a obține o viață cu zero durere.

 

Probabil cel mai puțin cunoscut efect de publicul larg în aplicarea exercițiul fizic ca mijloc terapeutic este cel antiinflamator. Acesta este capabil  dacă este dozat și indicat corect să activeze o cascadă favorabilă antiinflamatorie endogenă și astfel să poți începe un program complex de recuperare bazat pe exerciții specifice fără medicamente.

 

Ulterior poți apela la exercițiul fizic specific de stretching pentru a normaliza tensiunea musculară dar și a glisca nervul afectat fenomen ce generează premisele unei remisii cât mai rapide a simtomatologiei produse în sciatică.

 

  1. Electroterapie – TENS, curenți interferențiali, trabert, laser, ultrasonoforeză, Tecar sunt unele dintre terapiile recomandate pentru reducerea durerii și scăderea inflamației locale
  2. Masaj terapeutic – scade tensiunea musculară și are un impact pozitiv asupra sistemului nervos simpatic si parasimpatic instalând o stare de relaxare si bună dispoziție.
  3. Infiltrații- presupun introducerea unei substanțe medicamentoase sau a unui cockctail medicamentos cu rol de absorbție rapidă și răspuns favorabil foarte rapid. Important de înțeles în aceste tratament medicamentos este că, acest tratament este unul simptomatic și pacientul trebuie sa înceapă de urgență un program de kinetoterapie adecvat tabloului său clinic pentru a ținti cauza acestei inflamații.
  4. Terapii alternative – yoga, acupunctură
  5. Tratament chirurgical – se practică când tratamentul conservator nu reduce durerea pacientului și nu poate crește calitatea vieții pacientului. Este important de știut că un tratament conservator aplicat la timp te poate scăpa de operație!

 

Factori de risc în a dezvolta sciatică:

 

  • Sedentarismul – sau lipsa de exercițiu fizic este probabil cel mai mare factor de risc în dezvoltarea lombosciaticii.
  • Ridicarea de greutăți în posturi greșite ale coloanei – mișcările de tip rotație și flexie/extensie sunt cele mai favorabile pentru a instala fenomenul de iritare a nervului sciatic.
  • Vârsta asociată din nou cu o stare de sedentarism poate fi consideraă un factor de rsic pentru dezvoltarea sciaticii
  • Locul de muncă – prea mult timp petrecut în anumite poziții fără a te mobiliza este un alt factor important ce conduce la inflamatii ale complexului de nerv sciatic.
  • Obezitate prin impactul pe care îl are în statica vertebrală este considerat un factor real de producere a inflamației nervoase.

 

Cum să previi sciatica?

 

  1. Activitate fizică – să ai un abdomen și un spate bine antrenat poate ajuta mai mult decât crezi, asa că acordă importanță acestor mușchi!
  2. Postura este extrem de importantă, data viitoare când ești la volan, pe scaunul de birou, la coadă la magazin, conștientizează ce poziție adopți.
  3. Nu ridica greutăți mari prin flexia de trunchi! Da, să te apleci în față este sănătos pentru spatele tău, dar hai să limităm asta pentru legatul la șireturi sau ridicarea de obiecte ușoare. Pentru o canapea, te rog să-ți folosești flexia din genunchi!

 

Semnat,

 

Ph. MD Alexandru Ilie @ RestartiX Center

Ph. MD Adriana Sotir @ RestartiX Center

Bibliografie

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20227645/
  2. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/12792-sciaticahttps://
  3. www.healthline.com/health/sciatica#prevention

Conținutul acestui articol este creat special cu scop de informare și educație. Nu are intenția de a deveni sfat medical.




Articole asemănătoare




Ziua Mondială a Fizioterapiei Inițiativa RestartiX pentru Pacienții cu Dureri Lombare

Ziua Mondială a Fizioterapiei, celebrată anual pe 8 septembrie, este o inițiativă globală menită să aducă în prim-plan importanța fizioterapiei în prevenirea, gestionarea și tratarea afecțiunilor musculo-scheletice. Această zi este marcată în întreaga lume prin evenimente și campanii de conștientizare organizate de profesioniștii din domeniul sănătății și de comunități, având ca scop educarea publicului și […]

Vrei să știi cum să previi, să corectezi deformările spatelui?

Majoritatea cunoaștem faptul că deformările coloanei sunt de fapt cifoze, scolioze, lordoze. Statisticile arată că România se află pe un loc fruntaș în Europa, în ceea ce privește deformarea coloanei vertebrale. Aproximativ 80% din cazuri o reprezintă femeile, boală apărând la pubertate. Cu toți știm cât de important este să avem o postură corectă. O […]

Tratamentul discopatiei lombare

Introducere   Discopatie lombară sau boala degenerativă a discurilor lombare este una dintre cele mai frecvente, aparent  foarte cunoscută, dar în același timp mai de neînțeles cauză de dureri în regiunea inferioară a spatelui. 80% din populație afirmă că a prezentat minim un episod de durere lombară în cursul vieții, fiind a doua cauză de […]

Stenoza de canal vertebral lombar

Cuprins CUM DEFINIM STENOZA SPINALĂ LOMBARĂ? CAUZELE SAU ETIOLOGIA STENOZEI DE CANAL VERTEBRAL LOMBAR CUM IAU NAȘTERE SIMPTOMELE CE ÎNSOȚESC STENOZA SPINALĂ LOMBARĂ? SIMPTOMATOLOGIE STABILIREA DIAGNOSTICULUI COMPLICAȚIILE STENOZEI CANALULUI SPINAL LOMBAR TRATAMENTUL   Introducere     Stenoza de canal vertebral lombar, termen frecvent regăsit pe buletinele de imagistică, reprezintă o cauză frecventă de dizabilitate mai […]

Staza venoasa – o reală problemă de sănătate

Ce este staza venoasă? Staza venoasă este o pierdere a funcției corespunzătoare a venelor, mai ales de la nivelul membrelor inferioare, care, în mod normal, ar trebui să transporte sângele înapoi spre inimă. Acest lucru poate apărea în urma unei leziuni la nivelul venelor, care poate duce la formarea de cheaguri de sânge în venele […]

20 replies on “Totul despre SCIATICĂ”

Multumesc pentru tot ce faceti,chiar ma regasesc in multe din problemele discutate si cu ajutorul exercitiilor starea mea e mai buna si sper ca va fi si mai buna

Multumesc Alex si echipei Restartix informatiile primite sunt foarte importante pentru noi toti cei care intram pe platformă ,si care am înteles importanța exercitiilor Am spus si mă repet ; Viața noastră e mult mai bună si suntem mai sănătosi decând practicam exercitii-le .Va multumim că existati ..❤

Mulțumesc mult pentru informațiile
primite ,da,eu sunt operată de hernie de disc la nivelul L5 S1 și exercițiile pe care le am făcut cu ajutorul vostru mă ajută mult. Succes în tot ce faceți.

Buna ziua, va rog frumos, ce parere aveti despre acest aparat ptr terapie acasa?

Am diagnostice puse de medic – cifoscolioza, spondilodiscartroza cervicala, ICVB, PSH bilateral dr mai mare ca stg, tendinita bicepsului, sindrom vertebro-bazilar, artroza tibio-tarsiana bilaterala stg mai mare ca dr, HTAE std 1.
Pana la pandemie ma internam anual si urmam proceduri cu curenti diadinamici, interferentiali, magnetoterapie, ultrasunete,CDD, MDF. masaj si kineto.
Acum fac acasa masaj saptamanal, gimnastica /exercitiile primite cand eram internata le fac aproape zilnic si am gasit acest aparat, dar nu ma pricep daca este ce trebuie ptr mine, va rog frumos, ma puteti sfatui daca merita investitia pentru afectiunile mele ?
MUltumesc frumos, sanatate si spor in tot ce faceti, ca e super ok !

https://medstim.ro/aparat-fizioterapie-cu-laser-si-ultrasunet-tens-d50-pro?fbclid=IwAR3ILDQKpETfv4HAW45SHxFVZYeVdO_kdTMjDE_XXp2DrWJrZtAIVtJuoQQ

Foarte importante toate aceste informații cu atât mai mult cu cât suntem in familie doi suferinzi: soțul foarte recent operat de hernie de disc care după 2 luni va trebui să facă kinetoterapie și eu care am probleme de tasari vertebrale în zona toracala.
Am extras informații prețioase și continuam sa o facem.Mulțumim din inimă!!

Mulțumesc foarte mult pentru consultație, aveți perfectă dreptate, este sciatica , cauzele sunt multe, ridic greutati , spatele îl am încovoiat, greutatea corporala este cam mare, am căzut acum câțiva ani intr.o groapa pe partea cu durere, ieri și astăzi am făcut exercițiile cu dvs. ,nu pot la ora 10,00 ca lucrez le fac mai tarziu cand termin lucrul, va spun sincer că durerea nu mai persistă că acum două seri , eu întru pe lecțiile dvs.pe YouTube pentru coloană și repet , de ex. în dimineața aceasta la 5,30 făceam exercitii, deja ma simt mai bine , bineînțeles că toată ziua lucrez ,îmi sunt de mare folos exercițiile dvs. Am sa încerc sa merg la un specialist să fac un RMN să știu exact ce este! Dat până atunci urmez sfaturile și exercițiile dvs.cu sfințenie caci sunt extraordinare, va mulțumesc foarte mult pentru tot ceea ce faceți! Felicitări dvs.si echipei dvs. Contează mult pe lângă faptul că sunteți specialist desăvârșit, să aveți un suflet atât de mare și curat! Va doresc pace si liniste sufleteasca la toti! Vă îmbrățișez cu multă căldură de la Madrid!

Va multumesc pt. detalii si pentru exercitiile vizionate, v,am spus am avut o operatie la coloana (osteodiscita T-8 op-sinteza cu suruburi transpendiculare T5-6, 8-9 bilat, paraplegie incomplete Frankel Ccu nivel T6, Fi A i trat anticoag,,

Mulțumesc mult,de informații sunt foarte importante,cu atît mai mult că eu sufăr de herniei de disc.Am avut chiar și o intervenție chirurgicală.

Bună ziua Oameni profesioniști. Bine venite aceste materiale care cuprind pretioase informații. Cel mai bine venit este PROGRAMUL RESTARTX- Medicina on-line/Tele-medicina. Am beneficiat de 3 consultatii on-line, unde am primit o atentie deosebita, tratament si inficatii asupra a ce program sa folosesc. Am folodit toate indicatiile si in 2 săptămâni am redus durerea, pe o scara de la 1-10, de la 8 la 1. Am „inviat”. Apreciere si Recunoștința întregii echipe RESTARTX și implicit pentru programul de fizioterapie on-line.

[…] Durerea reprezintă în sine un factor de stres pentru persoana care o experimentează însă, aduce totodată și un factor de stres secundar prin suferința emoțională cu care vine la pachet, ce se exprimă prin emoții neplăcute precum îngrijorare, frustrare, descurajare, furie, neputință și o atitudine negativă față de viitor, care se accentuează pe parcursul timpului. Devine evident faptul că alături de durerea fizică, se asociază și durerea emoțională ca factor de stres psihic, iar presiunea pe care o resimte persoana este intens amplificată (Degood & Shutty, 1992). […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la newsletter

Abonează-te la newsletter și rămâi conectat la noutățile platformei RestartiX.