Staza venoasa – o reală problemă de sănătate

Ce este staza venoasă?

Staza venoasă este o pierdere a funcției corespunzătoare a venelor, mai ales de la nivelul membrelor inferioare, care, în mod normal, ar trebui să transporte sângele înapoi spre inimă. Acest lucru poate apărea în urma unei leziuni la nivelul venelor, care poate duce la formarea de cheaguri de sânge în venele superficiale, cunoscută sub numele de flebită superficială, sau în urma formării de cheaguri de sânge în venele profunde, cunoscută sub numele de tromboză venoasă profundă.

Venous stasis - Wikipedia

Umflarea părții inferioare a picioarelor și a gleznei poate apărea, de asemenea, ca urmare a insuficienței cardiace congestive cronice și a bolilor de rinichi. În unele cazuri, cauza edemului poate să nu fie ușor de identificat.

Persoanele cu această afecțiune prezintă de obicei umflături ale picioarelor și gleznelor. Venele superficiale din picioare pot fi varicoase, ceea ce face ca venele să fie mărite și să apară ca un cordon sau ca un ciorchine de struguri. 

Pot apărea și alte simptome, inclusiv mâncărimi, dureri, senzație de greutate la nivelul picioarelor sau durere în picioare. Uneori se formează ulcere, sau răni pe piele, în special pe partea interioară a gleznelor.

Pentru a pune un diagnostic, medicul dumneavoastră va efectua un examen fizic și va întocmi un istoric medical. În unele cazuri, pot fi necesare teste, inclusiv imagistică cu ultrasunete, pentru a evalua fluxul sanguin prin picioare.

Multe cazuri de stază venoasă pot fi tratate prin metode conservatoare, cum ar fi elevarea picioarelor și purtarea de echipamente de compresie pentru a promova vindecarea. Efectuarea de exerciții fizice în mod regulat, pierderea în greutate și evitarea perioadelor lungi de stat fie în șezut, fie în picioare, ajută adesea la ameliorarea simptomelor. Scleroterapia și ablația termică endovenoasă pot fi utilizate pentru a dizolva vena afectată. Pentru problemele cutanate aferente, pot fi prescrise antibiotice topice sau orale, precum și creme topice cu steroizi. Cele mai multe cazuri de stază venoasă pot fi tratate în mod eficient folosind metode neinvazive.

Cauzele stazei venoase includ:

  • Insuficiența venoasă cronică.
  • Insuficiența cardiacă congestivă.
  • Perioade lungi de imobilitate care pot fi întâlnite din cauza șofatului, zborului, repausului la pat/spitalizării, sau având un ghips ortopedic.

Femeile sunt mai predispuse la staza venoasă decât bărbații. De asemenea, șansele de a dezvolta staza venoasă pot fi mai mari da:

  • Aveți o greutate peste limita normală
  • Aveți peste 50 de ani
  • Sunteți gravidă sau ați fost însărcinată de mai multe ori
  • Proveniți dintr-o familie cu antecedente de stază venoasă
  • Aveți antecedente de cheaguri de sânge
  • Sunteți fumător

Staza venoasă și călătoriile lungi

Zborurile și călătoriile lungi cu mașina pot afecta chiar și cele mai sănătoase persoane. Pentru persoanele care trăiesc cu afecțiuni circulatorii, perioadele lungi de călătorie nu sunt doar stresante, ci pot duce la probleme medicale grave. Afecțiuni precum venele varicoase și tromboza venoasă profundă comportă un risc semnificativ de complicații, iar aceste riscuri cresc  în cazul unor perioade lungi de călătorie.

Vestea bună este că există câteva lucruri simple pe care le puteți face pentru a vă proteja vasele de sânge în timpul călătoriilor. Înțelegând în profunzime afecțiunea dumneavoastră și urmând câțiva pași preventivi de bază, puteți trece fără probleme peste zilele obositoare de călătorie.

Perioadele lungi de călătorie în avion sau în mașină pot fi dăunătoare pentru sistemul circulator al organismului, în special pentru picioare. Rămânerea pe scaun pentru o perioadă îndelungată poate îngreuna capacitatea venelor de a trimite sângele înapoi la inimă. Această presiune suplimentară asupra vaselor poate permite încetinirea circulației și acumularea de sânge în venele inferioare ale picioarelor, ceea ce poate duce la tulburări venoase potențial grave.

Staza venoasa - o reala problema de sanatate

 

Tromboza venoasă profundă sau TVP este una dintre cele mai grave complicații care pot apărea după o zi de călătorie. Tromboza venoasă profundă apare atunci când o aglomerare de celule sanguine formează un cheag într-o venă adâncă (profundă) din interiorul corpului. Formarea cheagului de sânge poate apărea în orice venă a piciorului și se dezvoltă adesea fără simptome vizibile. Dacă cheagul s-ar desprinde, ar putea călători prin fluxul sanguin și s-ar putea depune în artera pulmonară, determinând o afecțiune care poate pune în pericol viața, cunoscută sub numele de embolie pulmonară.

Persoanele afectate de vene varicoase se confruntă cu un risc și mai mare de a dezvolta TVP, deoarece circulația sângelui prin vene este deja compromisă. Persoanele cu vene varicoase vizibile trebuie să fie și mai vigilente în timpul călătoriilor pentru a se asigura că nu se dezvoltă TVP. Vestea bună este că există câteva modalități simple de a reduce riscul de TVP atunci când sunteți pe drum sau oricând.

O circulație sănătoasă chiar și în timpul călătoriilor

Ciorapii de compresie

În cazul venelor varicoase sau al unui risc ridicat de TVP, este esențial să sprijiniți circulația sănătoasă a sângelui în timpul călătoriei. Ciorapii de compresie oferă o soluție practică pentru menținerea circulației sângelui în timpul călătoriei, însă numai purtarea acestora nu este suficientă. Este important să adaugați exerciții fizice simple care să stimuleze circulația de întoarcere venoasă.

Ciorapii de compresie funcționează prin exercitarea unei presiuni mai crescite la baza piciorului, presiunea scăzând treptat pe măsură ce ciorapul urcă pe gambă. De fapt, acesta comprimă venele de la suprafața pielii și forțează sângele să curgă prin ele. 

Mișcarea

Deoarece inactivitatea este principalul motiv pentru care călătoriile sunt dificile pentru vene, păstrtarea unui stil de viață activ în timpul călătoriei poate ajuta la protejarea circulației. Deși călătoriile cu avionul și cu mașina nu permit decât o mișcare limitată, există câteva modalități prin care puteți lucra mușchii și promova o circulație sănătoasă chiar și în timp ce vă aflați pe scaun. Iată câteva modalitățile simple de a vă menține în mișcare:

  • Apăsați cu vârfurile picioarelor în podea pentru a crește fluxul sanguin
  • Înclinați scaunul, astfel încât să vă puteți ridica picioarele și să promovați circulația
  • Faceți o plimbare pe culoar la fiecare oră, dacă este posibil, sau opriți mașina pentru a vă plimba 
  • Lăsați zona din fața scaunului dumneavoastră liberă de genți, astfel încât să vă puteți întinde picioarele
  • Faceți frecvent mișcări de îndoire și îndreptare a picioarelor (extensii de genunchi), picioarelor și degetelor de la picioare pentru a favoriza circulația sângelui

Rămâneți hidratat

Hidratarea este critică tot timpul, dar devine esențială în timpul călătoriilor cu avionul. Menținerea corpului hidratat în timpul zborului ajută la evitarea îngustării pereților venelor, ceea ce se întâmplă în timpul perioadelor lungi de inactivitate. Deoarece alcoolul și cofeina tind să epuizeze nivelul de hidratare a organismului, cel mai bine este să le evitați pe amândouă în timpul călătoriei, crescând în același timp consumul de apă.

De asemenea, nivelurile scăzute de hidratare, împreună cu creșterile de altitudine și presiunea din cabină, fac ca organismul să treacă prin schimbări fiziologice. Aceste condiții pun un stres suplimentar asupra sistemului circulator. Nivelul de umiditate din cabina avionului este extrem de scăzut -de până la cinci până la 10 procente-, ceea ce este comparabil cu condițiile de deșert, astfel că este necesar să consumați multă apă înainte, în timpul și după zbor.

Tratamente medicamentoase

Dacă riscul dumneavoastră de TVP este considerat foarte ridicat, poate fi recomandat tratamentul medicamentos. Consultați un medic specializat în afecțiuni legate de vene (flebologie) pentru a stabili dacă aceasta este o opțiune viabilă pentru dumneavoastră. Medicamentele utilizate în mod obișnuit pentru a preveni apariția problemelor legate de vene includ:

  • Agenți de subțiere a sângelui
  • Medicamente antiinflamatoare
  • Medicamente trombolitice, care acționează pentru a dizolva cheagurile de sânge
  • Medicamente pentru ameliorarea durerii

Fizioterapia 

Fizioterapia este tratamentul de elecție în cazul persoanelor cu stază venoasă. Aceasta are ca obiectiv reducerea edemului, a durerii și inflamației.

 

Kinesio Taping for Foot & Ankle: Nima Sana, DPM: Podiatrist

Principalul mijloc utilizat este exercițiul fizic terapeutic care vizează muculatura de la nivelul degetelor, picioarelor, gleznei, gambelor și coapselor.

Un alt mijloc important și extrem de eficient este posturarea antideclivă, în care membrele inferioare sunt așezate deasupra nivelului inimii, astfel încât gravitația să ajute circulația de întoarcere venoasă. O variantă simplă de posturare pe care o puteți încerca acasă este întins pe spate, cu picioarele sprijinite de perete. Mențineți această poziție pentru cel puțin 10 minute, mai ales seara.

 

Ph.Md Alexandru Ilie @RestartiX

Bibliografie:

  1. 1. https://www.vascularhealthclinics.org/institutes-divisions/podiatry-foot-and-ankle-surgery/vascular-nerve-problems/venous-stasis/
  2. 2. https://en.wikipedia.org/wiki/Venous_stasis
  3. 3. https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/venous-stasis
  4. 4. https://www.webmd.com/dvt/dvt-venous-insufficiency
  5. 5. https://feetmd.com/foot-ankle-conditions/vascular-problems/venous-stasis/

Conținutul acestui articol este creat special cu scop de informare și educație. Nu are intenția de a deveni sfat medical.




Articole asemănătoare




Ziua Mondială a Fizioterapiei Inițiativa RestartiX pentru Pacienții cu Dureri Lombare

Ziua Mondială a Fizioterapiei, celebrată anual pe 8 septembrie, este o inițiativă globală menită să aducă în prim-plan importanța fizioterapiei în prevenirea, gestionarea și tratarea afecțiunilor musculo-scheletice. Această zi este marcată în întreaga lume prin evenimente și campanii de conștientizare organizate de profesioniștii din domeniul sănătății și de comunități, având ca scop educarea publicului și […]

Vrei să știi cum să previi, să corectezi deformările spatelui?

Majoritatea cunoaștem faptul că deformările coloanei sunt de fapt cifoze, scolioze, lordoze. Statisticile arată că România se află pe un loc fruntaș în Europa, în ceea ce privește deformarea coloanei vertebrale. Aproximativ 80% din cazuri o reprezintă femeile, boală apărând la pubertate. Cu toți știm cât de important este să avem o postură corectă. O […]

Tratamentul discopatiei lombare

Introducere   Discopatie lombară sau boala degenerativă a discurilor lombare este una dintre cele mai frecvente, aparent  foarte cunoscută, dar în același timp mai de neînțeles cauză de dureri în regiunea inferioară a spatelui. 80% din populație afirmă că a prezentat minim un episod de durere lombară în cursul vieții, fiind a doua cauză de […]

Totul despre SCIATICĂ

Probail ai avut avut pe cineva care ți-a spus ca suferă de sciatică sau poate chiar tu te-ai surprins spunând, “ mă omoară sciatica asta, mă doare tot piciorul”. Ei bine, acest fenomen dureros ce iradiază pe picior, mi-am propus să-l dezbat în acest articol. Pentru început haideți să înțelegem câteva informatții de bază de […]

Stenoza de canal vertebral lombar

Cuprins CUM DEFINIM STENOZA SPINALĂ LOMBARĂ? CAUZELE SAU ETIOLOGIA STENOZEI DE CANAL VERTEBRAL LOMBAR CUM IAU NAȘTERE SIMPTOMELE CE ÎNSOȚESC STENOZA SPINALĂ LOMBARĂ? SIMPTOMATOLOGIE STABILIREA DIAGNOSTICULUI COMPLICAȚIILE STENOZEI CANALULUI SPINAL LOMBAR TRATAMENTUL   Introducere     Stenoza de canal vertebral lombar, termen frecvent regăsit pe buletinele de imagistică, reprezintă o cauză frecventă de dizabilitate mai […]

6 replies on “Staza venoasa – o reală problemă de sănătate”

Buna.Am dureri, posibil discopatie lombara, care se transmit in zona sensibila, intima…puteti sa ma ajutati? Astept un rezultat RMN si mai dureaza.
Rog raspunsul pe adresa de e maill. Multumiri sincere!

Soțul are 67ani 120kg,is grei picioarele,are varice subțiri la amindoua glezne.Medicul a spus că nu ar avea să bee bere absolut și bea 2,3 litri pe zi.Medicament nu- trebuie.Avea o boala dureroasa la piciorul sting,ceva șerpuitor care mai reapare dar acum fara dureri doar umflătură și roșeală.De antibiotice trece dar de ce reapare?Asi dori sfat de la D-nu Ilie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la newsletter

Abonează-te la newsletter și rămâi conectat la noutățile platformei RestartiX.