Vrei să știi cum să previi, să corectezi deformările spatelui?

Majoritatea cunoaștem faptul că deformările coloanei sunt de fapt cifoze, scolioze, lordoze.

Statisticile arată că România se află pe un loc fruntaș în Europa, în ceea ce privește deformarea coloanei vertebrale. Aproximativ 80% din cazuri o reprezintă femeile, boală apărând la pubertate.

Cu toți știm cât de important este să avem o postură corectă. O postură corectă atrage după sine numai beneficii asupra stării de sănătate atât fizice cât și psihice.

Una din cele mai cunoscute cauze, este adoptarea greșită a poziției corpului pe tot parcursul zilei, fie în ortostatism sau întins  fie la birou, școală, locul de muncă, determinând apariția dezechilibrului muscular, astfel producând deformări la nivelul coloanei vertebrale.

Cea mai populară deformare a spatelui este scolioza. Aceasta este o deviere a coloanei vertebrale spre stânga sau spre dreapta și se poate localiza la nivelul toracelui, mijlocul spatelui sau în partea de jos, în zona lombară și poate prezenta una sau mai multe curburi.

Este urmată de cifoză, cunoscută și sub numele de cocoașă, apoi de lordoză sau „spate în șa”.

Foarte puțini dintre noi știm că o altă cauză a apariției acestor deformări este lipsa de informare și a conștientizării importanței depistării precoce printr-un control periodic al coloanei. Mai nou există o Campanie de Informare Națională de depistare precoce a deviațiilor coloanei vertebrale.

Întâmplare face ca în urmă cu aproximativ 2 ani să o cunoscut pe Cristina. O pacientă în vârstă de 28 de ani, care a ajuns în clinica de recuperare unde lucram, cu dureri mari de spate, șold și genunchi. Era cu morarul la pământ, se simțea ca o bunicuță, deoarece se plângea de dureri constant, de la datul jos din pat, până la plimbări scurte, sau așezat, ridicat. Orice activitate încerca să facă simțea durere și asta datorită posturii incorecte, comode pe care o adopta la locul de muncă, petrecând timp în șezut 10-12 ore pe zi!

La o simplă examinare a spatelui, am constatat cauza durerii, o deformare a coloanei vertebrale, o scolioză dorso-lombară mai accentuată.

Aceasta avea ca și consecințe reducerea mobilității și a forței musculare, iar tonusul muscular era mult scăzut.

Am început de îndată un program de fizioterapie, aplicând pe rând posturi antalgice, o serie de exerciții statice și dinamice, pentru a relaxa musculatura și de a pune-o la treabă.

După prima ședință deja se simțea mult mai bine. Toate aceste proceduri de fizioterapie pentru ea, erau simple exerciții, însă surpriza imensă a fost atunci când după 3/4 ședințe durerile s-au diminuat mult, mobilitatea ei a crescut iar postura s-a îmbunătățit.

 

Exercițiile fizice au fost un stimulent pentru creier, au dat un restart întregului organism, dând relaxare musculară și  creșterea mobilității.

Mulți oameni cunosc faptul că organismul uman are o capacitate extraordinară de reechilibrare, iar din acest motiv auzim de multe ori că „recuperarea medicală,  exercițiile fizice m-au salvat de cuțit”.

Dacă Cristina a reușit să depășească momentul, la fel poți face și tu!

Mai mult poți apela la platforma de recuperare Restartix,  o platformă de fizioterapie online, cu programe de recuperare pentru întreaga coloană,  ce conține 300 de exerciții bine etapizate și demonstrate clinic, aplicate cu succes miilor de pacienți recuperați, printre care se numără și Cristina. Aceste exerciții au ca scop îmbunătățirea sănătății coloanei vertebrale, combaterea durerii resimțită de-a lungul coloanei, corectarea posturii.

Acolo vei interacționa cu specialiști în fizioterapie pe care te poți baza oriunde ai fi 24 de ore din 24.

Cu ajutorul platformei orice persoană poate să-și îmbunătățească starea de sănătate, fără să mai piardă ore în trafic în condiții 100% sigure și la prețuri fără concurență.

  • ❗ Tu ce mai aștepți? 👉Înscrie-te pe platforma Restartix!
  • ❗Fii proactiv!
  • ❗Ai grijă de sănătatea ta!

Fz. Oana Holobîcă

Bibliografie

  1. Musculoskeletal disorders in Europe, Definitions and statistics, Synthesis done in March 2006, updated in October 2007 Ref. Eurogip-25/E
  2. Hațegan.N, – Manipularea manuală a maselor, factor de risc pentru lucrătorii din agricultură şi servicii anexe, Lucrările Conferinţei Săptămâna europeană a securităţii şi sănătăţii în muncă, Editura Nordtech Baia Mare
  3. http://www.reumatism.ro/project/raportul-fit-for-work-afectiunile-musculo-scheletice-si-piata-muncii-din-romania
  4. http://www.ehs.pitt.edu/workplace/musculoskeletal.html
  5. Roxana Mihăilă – Pilot Study On Monitoring Static And Dynamic Vertebral Disorders In Children Of School Age – Revista de cercetare şi intervenţie socială, 2013
  6. V. Lucescu, Afecțiuni degenerative ale coloanei vertebrale- Clinica, diagnosticul și tratamentul de recuperare, Constanța: Ed Dobrogea, 2009, pp. 10-51.
  7. Stephen Kishner, Thomas R Gest; Maxim Moradian; Jan K Morello – Lumbar Spine Anatomy – http://emedicine.medscape.com/article/1899031-overview#a1

Conținutul acestui articol este creat special cu scop de informare și educație. Nu are intenția de a deveni sfat medical.
Articole asemănătoare
Tratamentul discopatiei lombare

Introducere   Discopatie lombară sau boala degenerativă a discurilor lombare este una dintre cele mai frecvente, aparent  foarte cunoscută, dar în același timp mai de neînțeles cauză de dureri în regiunea inferioară a spatelui. 80% din populație afirmă că a prezentat minim un episod de durere lombară în cursul vieții, fiind a doua cauză de […]

Totul despre SCIATICĂ

Probail ai avut avut pe cineva care ți-a spus ca suferă de sciatică sau poate chiar tu te-ai surprins spunând, “ mă omoară sciatica asta, mă doare tot piciorul”. Ei bine, acest fenomen dureros ce iradiază pe picior, mi-am propus să-l dezbat în acest articol. Pentru început haideți să înțelegem câteva informatții de bază de […]

Stenoza de canal vertebral lombar

Cuprins CUM DEFINIM STENOZA SPINALĂ LOMBARĂ? CAUZELE SAU ETIOLOGIA STENOZEI DE CANAL VERTEBRAL LOMBAR CUM IAU NAȘTERE SIMPTOMELE CE ÎNSOȚESC STENOZA SPINALĂ LOMBARĂ? SIMPTOMATOLOGIE STABILIREA DIAGNOSTICULUI COMPLICAȚIILE STENOZEI CANALULUI SPINAL LOMBAR TRATAMENTUL   Introducere     Stenoza de canal vertebral lombar, termen frecvent regăsit pe buletinele de imagistică, reprezintă o cauză frecventă de dizabilitate mai […]

Staza venoasa – o reală problemă de sănătate

Ce este staza venoasă? Staza venoasă este o pierdere a funcției corespunzătoare a venelor, mai ales de la nivelul membrelor inferioare, care, în mod normal, ar trebui să transporte sângele înapoi spre inimă. Acest lucru poate apărea în urma unei leziuni la nivelul venelor, care poate duce la formarea de cheaguri de sânge în venele […]

Spondiloza Cervicala – Ce este si cum o putem combate?

Cuprins Ce este spondiloza cervicala? Care sunt cauzele aparitiei spondilozei cervicale? Factori de risc care favorizeaza aparitia spondilozei Spondiloza: Simptome caracteristice Stadii de evolutie Metode de tratament Cum prevenim spondiloza? Conculzie     Introducere Ce este spondiloza cervicala? Spondiloza cervicală este un termen general utilizat pentru a denumi uzura legată de vârstă la nivelul coloanei […]

1 reply on “Vrei să știi cum să previi, să corectezi deformările spatelui?”

Bună seara. Ca de fiecare dată când citesc un articol de pe platforma restartix uit de durere.
Oameni buni cu suflet mare!
Multumim că aveți grija de noi!Succes în toate vă doresc!😇🥰

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la newsletter

Abonează-te la newsletter și rămâi conectat la noutățile platformei RestartiX.