Majoritatea cunoaștem faptul că deformările coloanei sunt de fapt cifoze, scolioze, lordoze.
Statisticile arată că România se află pe un loc fruntaș în Europa, în ceea ce privește deformarea coloanei vertebrale. Aproximativ 80% din cazuri o reprezintă femeile, boală apărând la pubertate.
Cu toți știm cât de important este să avem o postură corectă. O postură corectă atrage după sine numai beneficii asupra stării de sănătate atât fizice cât și psihice.
Una din cele mai cunoscute cauze, este adoptarea greșită a poziției corpului pe tot parcursul zilei, fie în ortostatism sau întins fie la birou, școală, locul de muncă, determinând apariția dezechilibrului muscular, astfel producând deformări la nivelul coloanei vertebrale.
Cea mai populară deformare a spatelui este scolioza. Aceasta este o deviere a coloanei vertebrale spre stânga sau spre dreapta și se poate localiza la nivelul toracelui, mijlocul spatelui sau în partea de jos, în zona lombară și poate prezenta una sau mai multe curburi.
Este urmată de cifoză, cunoscută și sub numele de cocoașă, apoi de lordoză sau „spate în șa”.
Foarte puțini dintre noi știm că o altă cauză a apariției acestor deformări este lipsa de informare și a conștientizării importanței depistării precoce printr-un control periodic al coloanei. Mai nou există o Campanie de Informare Națională de depistare precoce a deviațiilor coloanei vertebrale.
Întâmplare face ca în urmă cu aproximativ 2 ani să o cunoscut pe Cristina. O pacientă în vârstă de 28 de ani, care a ajuns în clinica de recuperare unde lucram, cu dureri mari de spate, șold și genunchi. Era cu morarul la pământ, se simțea ca o bunicuță, deoarece se plângea de dureri constant, de la datul jos din pat, până la plimbări scurte, sau așezat, ridicat. Orice activitate încerca să facă simțea durere și asta datorită posturii incorecte, comode pe care o adopta la locul de muncă, petrecând timp în șezut 10-12 ore pe zi!
La o simplă examinare a spatelui, am constatat cauza durerii, o deformare a coloanei vertebrale, o scolioză dorso-lombară mai accentuată.
Aceasta avea ca și consecințe reducerea mobilității și a forței musculare, iar tonusul muscular era mult scăzut.
Am început de îndată un program de fizioterapie, aplicând pe rând posturi antalgice, o serie de exerciții statice și dinamice, pentru a relaxa musculatura și de a pune-o la treabă.
După prima ședință deja se simțea mult mai bine. Toate aceste proceduri de fizioterapie pentru ea, erau simple exerciții, însă surpriza imensă a fost atunci când după 3/4 ședințe durerile s-au diminuat mult, mobilitatea ei a crescut iar postura s-a îmbunătățit.
Exercițiile fizice au fost un stimulent pentru creier, au dat un restart întregului organism, dând relaxare musculară și creșterea mobilității.
Mulți oameni cunosc faptul că organismul uman are o capacitate extraordinară de reechilibrare, iar din acest motiv auzim de multe ori că „recuperarea medicală, exercițiile fizice m-au salvat de cuțit”.
Dacă Cristina a reușit să depășească momentul, la fel poți face și tu!
Mai mult poți apela la platforma de recuperare Restartix, o platformă de fizioterapie online, cu programe de recuperare pentru întreaga coloană, ce conține 300 de exerciții bine etapizate și demonstrate clinic, aplicate cu succes miilor de pacienți recuperați, printre care se numără și Cristina. Aceste exerciții au ca scop îmbunătățirea sănătății coloanei vertebrale, combaterea durerii resimțită de-a lungul coloanei, corectarea posturii.
Acolo vei interacționa cu specialiști în fizioterapie pe care te poți baza oriunde ai fi 24 de ore din 24.
Cu ajutorul platformei orice persoană poate să-și îmbunătățească starea de sănătate, fără să mai piardă ore în trafic în condiții 100% sigure și la prețuri fără concurență.
- ❗ Tu ce mai aștepți? 👉Înscrie-te pe platforma Restartix!
- ❗Fii proactiv!
- ❗Ai grijă de sănătatea ta!
Fz. Oana Holobîcă
Bibliografie
- Musculoskeletal disorders in Europe, Definitions and statistics, Synthesis done in March 2006, updated in October 2007 Ref. Eurogip-25/E
- Hațegan.N, – Manipularea manuală a maselor, factor de risc pentru lucrătorii din agricultură şi servicii anexe, Lucrările Conferinţei Săptămâna europeană a securităţii şi sănătăţii în muncă, Editura Nordtech Baia Mare
- http://www.reumatism.ro/project/raportul-fit-for-work-afectiunile-musculo-scheletice-si-piata-muncii-din-romania
- http://www.ehs.pitt.edu/workplace/musculoskeletal.html
- Roxana Mihăilă – Pilot Study On Monitoring Static And Dynamic Vertebral Disorders In Children Of School Age – Revista de cercetare şi intervenţie socială, 2013
- V. Lucescu, Afecțiuni degenerative ale coloanei vertebrale- Clinica, diagnosticul și tratamentul de recuperare, Constanța: Ed Dobrogea, 2009, pp. 10-51.
- Stephen Kishner, Thomas R Gest; Maxim Moradian; Jan K Morello – Lumbar Spine Anatomy – http://emedicine.medscape.com/article/1899031-overview#a1
1 reply on “Vrei să știi cum să previi, să corectezi deformările spatelui?”
Bună seara. Ca de fiecare dată când citesc un articol de pe platforma restartix uit de durere.
Oameni buni cu suflet mare!
Multumim că aveți grija de noi!Succes în toate vă doresc!😇🥰