Durerea de spate – Cauze și Tratament

Durerea de spate este una din cele mai frecvente cauze de prezentare în serviciul de urgență. Această simtomatologie are diverse cauze atât pentru adulți cât și pentru copii.

Etiologiile cele mai frecvente care dau durerea de spate sunt de cauza mecanică.

Durerea de spate poate da dizabilități care pot persista din copilărie până la maturitate. De aceea este esențială recunoașterea patologiilor ,ce dau durere de spate ,din timp pentru a primi cel mai bun tratament cu cele mai bune rezultate pe termen scurt și pe termen lung.

Depistarea și tratamentul, durerii de spate revine medicului specialist de  medicină fizică și de reabilitare și echipei interdisciplinare (fizioterapeut,asistentă,maseor,alți medici etc.)

Definirea durerii de spate

 

Durerea de spate reprezintă o durere situată pe fața posterioară a corpului uman de obicei la nivelul întregii coloane vertebrale adică de la nivel cervical până la nivel lombo-sacrat.

Spatele conține multe articulații, oase, ligamente, tendoane și mușchi, care lucrează împreună pentru a susține corpul în poziție verticală în picioare și permit trunchiului să aibă flexibilitate și rezistență.

Structura osoasă este una dintre cele mai puternice părți ale corpului, dar și una foarte flexibilă. Stabilitatea coloanei vertebrale este dată de musculatură și tendoane, astfel afectarea acestora are implicații serioase din punct de vedere structural și biomecanic, tulburări ce dau dureri de spate.

 

Componenta inferioara a spatelui adică coloana lombară susține cea mai mare greutate astfel deseori apar la acest nivel dureri de spate. Durerile de spate pot sa apară și în alte zone ca de exemplu: cervical, toracal, sacral, omoplați.

 

În timpul vieții, 84% din populația adultă a lumii suferă de cel puțin un episod de durere de spate, prevalența anuală fiind de 23% din populația adultă a lumii, cu recurențe între 24% și 80%. În ceea ce privește populația pediatrică, datele arată că incidența durerilor crește odată cu vârsta, fiind de 1% la vârsta de 12 ani, 5% pentru 15 ani, 50% la femei de 18 ani și bărbați de 20 de ani.

O reevaluare sistematică a arătat un procentaj de 12% până la 33% la adolescenți acest procentaj fiind în creștere.

 

Conform studiilor , persoanele cu riscul cel mai mare de a dezvolta durere de spate sunt femeile și persoanele în vârstă.

Factorii de risc implicați în dezvoltarea durerii de spate în relatie cu munca sunt în primul rând orele de muncă prelungite fără pauze, fapt ce conduce nu numai la o suprasolicitare fizică ci și la un dezechilibru psiho-social cu implicații severe în ceea ce privește starea de sănătate psihica a pacienților.

 

Persoanele care depun muncă fizică intensă (muncitori necalificați),cei care se apleacă frecvent (îngrijitoare,menajere etc) și cei ce au o muncă statică sedentară (contabil,economist,PC-worker) sunt cei mai expusi apariției durerii de spate.

 

 

Ce patologii dau durere de spate?

Durerea de spate are nevoie de un diagnostic diferențial fiind diverse patologii prin care ea se manifestă:

  • tumori maligne,
  • boli autoimune inflamatorii,
  • osteoporoză,
  • compresia rădăcinilor nervoase,
  • radiculopatie,
  • boală degenerativă a discului,
  • hernie de disc,
  • stenoză spinală,
  • disfuncția sacroiliacă a articulațiilor,
  • leziunea fațetelor articulare,
  • traume,
  • patologii congenitale și
  • infecție.

 

Astfel din punct de vedere etiologic durerea poate fi clasificată astfel:

  • Mecanică: cauzele cele mai frecvente fiind traumatismele de la nivelul coloanei ce pot implica toate țesuturile : mușchi,disc intervertebral,os etc. O alta cauză de durere mecanică este și sarcina.
  • Inflamatorie: prin patologii autoimune inflamatorii ce afectează coloana vertebrală – ca de exemplu Spondilita Anchilozantă.
  • Degenerativă: prin îmbătrânirea structurilor de la nivelul coloanei ; apar modificari ce schimbă arhitectura anatomica a coloanei vertebrale cu implicații bio-fizico-chimice la nivelul acesteia.
  • Oncologică: prin compresia directă a țesuturilor de către tumori .
  • De cauză infecțioasă: prin infecții cu germeni patogeni la nivelul coloanei vertebrale, putând afecta oricare structură.

 

În funcție de patologia din care a rezultat durerea de spate pacientul o sa fie evaluat multidisciplinar prin intermediul medicilor specialiști specifici fiecărei patologii urmând mai apoi să primească tratament adecvat.

 

Tratamentul durerilor de spate :

Pe baza studiilor actuale a fost întocmit un protocol de tratament special, diferit față de clasica recuperare pentru durerile de spate. Abordarea acestui tratament multimodal și multidisciplinar fiind imperial în tratarea corectă a durerilor de spate:

1.Kinetoterapie:

  • Îmbunătățirea sau restabilirea funcționării organismului sau a capacității de a se mișca normal.

  • Îmbunătățirea metabolismului și a circulației sângelui.
  • Ameliorarea durerii.
  • Îmbunătățirea coordonării și a forței.
  • Compensarea dizabilităților fizice.
  • Prevenirea problemelor cronice.

 

 

2. Psihoterapie:

o modalitate valoroasă de abordare a factorilor comportamentali,

cognitivi, emoționali și sociali , factori care rezultă din disfuncția legată de durere,

dar și contribuie la dezvoltarea strategiilor de auto-gestionare.

 

 

3. Nutriție

pe lângă faptul că nutriția ne ajută să fim sănătoși, din punct de vedere al greutății corporale (componenta obligatorie în tratarea durerii de spate), a fost dovedit prin studii ca o nutriție adecvată scade procesul inflamator la nivelul corpului reducând astfel durerea .

 

În cazul în care tratamentul de baza nu are rezultatele dorite se acționează la recomandarea medicului prin administrarea medicamentoasă pe cale orală și injectabilă (comprimate,injecții intramusculare,infiltrații etc).

Intervenția chirurgicală, este ultima recomandare posibilă de tratament în cazul durerilor de spate, aceasta fiind recomandată doar în urmatoarele situații:

  • Eșecul terapiei alternative, mai exact recuperare medicală sau terapie homeopată
  • Durere invalidantă recurentă ce scade foarte mult calitatea vieții pacientului
  • Sindrom de “coadă de cal” cu disfuncție sfincteriană, deficit motor și senzitiv
  • Deficit motor major ce împiedică pacientul să folosească membrul afectat

Ce să facem ca să prevenim durerea de spate

 Ca să înțelegem mai bine conceptul de prevenție plecăm de la următoarea premiză: omul nu este conceput ca ființă să fie sedentar, să stea pe scaun sau pe canapea, să facă activități repetitive, TIMP ÎNDELUNGAT (mai mult de 30 minute).

 

Ca sa prevenim durerea de spate în primul rând trebuie să avem un echilibru între activități fizice și repaus și o postură corespunzătoare.

 

Corpul trebuie hrănit și hidratat corespunzător, o greutate corporală sub sau peste limită nu o să faca decât să suprasolicite suplimentar coloana vertebrală.

 

Odihna și eliminarea stresului sunt iar necesare, corpul primește comenzi direct de la creier, dacă el nu funcționează corect nici corpul nu o să funcționeze corect.

 

Ca să depistăm cel mai ușor aceste dezechilibre în corpul nostru și să luam cele mai potrivite decizii pentru a evita sau a trata aceste dureri, trebuie sa mergem la medicul de recuperare medicală ca să ne personalizeze un tratament corect care să se plieze pe necesitățile noastre individuale.

 

Bibliografie :

 

  1. Shmagel A, Foley R, Ibrahim H: Epidemiology of chronic low back pain in US adults: National Health and Nutrition Examination Survey 2009–2010. Arthritis Care Res (Hoboken). 2016. 10.1002/acr.22890
  2. Balagué F, Mannion AF, Pellisé F, et al.: Non-specific low back pain. Lancet. 2012;379(9814):482–91. 10.1016/S0140-6736(11)60610-7
  3. Delitto A, George SZ, van Dillen LR, et al.: Low back pain. J Orthop Sports Phys Ther. 2012;42(4):A1–57. 10.2519/jospt.2012.42.4.A1
  4. Bogduk N: On the definitions and physiology of back pain, referred pain, and radicular pain. Pain. 2009;147(1–3):17–9. 10.1016/j.pain.2009.08.020
  5. Mechanisms of low back pain: a guide for diagnosis and therapy https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4926733

 

Articol semnat de:

 Medic Specialist Medicină Fizică și de Reabilitare,

Dr. Alexandru Pîndaru @ RestartiX Center

Conținutul acestui articol este creat special cu scop de informare și educație. Nu are intenția de a deveni sfat medical.




Articole asemănătoare




Ziua Mondială a Fizioterapiei Inițiativa RestartiX pentru Pacienții cu Dureri Lombare

Ziua Mondială a Fizioterapiei, celebrată anual pe 8 septembrie, este o inițiativă globală menită să aducă în prim-plan importanța fizioterapiei în prevenirea, gestionarea și tratarea afecțiunilor musculo-scheletice. Această zi este marcată în întreaga lume prin evenimente și campanii de conștientizare organizate de profesioniștii din domeniul sănătății și de comunități, având ca scop educarea publicului și […]

Vrei să știi cum să previi, să corectezi deformările spatelui?

Majoritatea cunoaștem faptul că deformările coloanei sunt de fapt cifoze, scolioze, lordoze. Statisticile arată că România se află pe un loc fruntaș în Europa, în ceea ce privește deformarea coloanei vertebrale. Aproximativ 80% din cazuri o reprezintă femeile, boală apărând la pubertate. Cu toți știm cât de important este să avem o postură corectă. O […]

Tratamentul discopatiei lombare

Introducere   Discopatie lombară sau boala degenerativă a discurilor lombare este una dintre cele mai frecvente, aparent  foarte cunoscută, dar în același timp mai de neînțeles cauză de dureri în regiunea inferioară a spatelui. 80% din populație afirmă că a prezentat minim un episod de durere lombară în cursul vieții, fiind a doua cauză de […]

Totul despre SCIATICĂ

Probail ai avut avut pe cineva care ți-a spus ca suferă de sciatică sau poate chiar tu te-ai surprins spunând, “ mă omoară sciatica asta, mă doare tot piciorul”. Ei bine, acest fenomen dureros ce iradiază pe picior, mi-am propus să-l dezbat în acest articol. Pentru început haideți să înțelegem câteva informatții de bază de […]

Stenoza de canal vertebral lombar

Cuprins CUM DEFINIM STENOZA SPINALĂ LOMBARĂ? CAUZELE SAU ETIOLOGIA STENOZEI DE CANAL VERTEBRAL LOMBAR CUM IAU NAȘTERE SIMPTOMELE CE ÎNSOȚESC STENOZA SPINALĂ LOMBARĂ? SIMPTOMATOLOGIE STABILIREA DIAGNOSTICULUI COMPLICAȚIILE STENOZEI CANALULUI SPINAL LOMBAR TRATAMENTUL   Introducere     Stenoza de canal vertebral lombar, termen frecvent regăsit pe buletinele de imagistică, reprezintă o cauză frecventă de dizabilitate mai […]

9 replies on “Durerea de spate – Cauze și Tratament”

Va mulțumesc RESTARTIX. Ro pentru susținere, informații și schimbarea în bine. Felicitări tuturor! Sunt fericită că v am descoperit!

Am dureri permanente la baza colonei,S1,DUREREA PERSISTA SI CIND MERG,SI CIND STAU UNTINSA. DUPA JUMĂTATE ORA DE MERS AM DUREI GROASNICE IN PERNUTELE DE LA TALPI CE E DE FĂCUT. MULȚUMESC.

Foarte interesante publicații. Va urmăresc regulat cu mare dragoste si interes.Atat de inteligente si pe intelesul tuturor sunt toate exercitiile si
lecțiile prezentate de Domnul Doctor Alexandru Ilie.Este o placere sa-l ascult.Am procurat și pachetul de exercitii pentru toată colana vertebrala pentru tot anul, care-mi este de mare folos.Eu cred ca кinetoterapia prin tele medicină are un mare viitor!

Am o durere pe coloana vertebrala deasupra bazinului de două zile abia ma mai pot mișcă. Îmi puteți da vreun sfat. Cu stimă și respect Constantin Marcel de la Câmpulung Muscel. O seară minunată. Aștept un răspuns!

Acest articol despre „Durerea de spate – Cauze și tratament”, semnat de domnul Doctor Alexandru Pîndaru, medic specialist în Medicină Fizică și de Reabilitare, m-a ajutat să mă informez despre durerea de spate – cauze și tratament.
Cu durerea de spate mă confrunt și eu, în special în zona lombară, având două operații de hernie de disc, L4/L5, stânga-dreapta, precum și dureri ale umărului stâng.
De când am devenit membră RESTARTIX am avut ocazia să dobândesc multe cunoștințe despre coloana vertebrală datorită domnului expert în fizioterapie Alexandru Ilie, domnului doctor Alexandru Pîndaru, specialist în Medicină Fizică și de Reabilitare, precum și celorlalți membri ai echipei Restartix, foarte buni profesioniști, cu multă dăruire, care ajută, cu explicații și minunatele exerciții de fizioterapie personalizate, bolnavii să elimine durerile atât de neplăcute ale coloanei vertebrale pe toate segmentele.
Coloana vertebrală susține corpul în poziție verticală și atunci când este sănătoasă permite flexibilitate și rezistență. Am înțeles de ce, când am avut cele două hernii de disc neoperate, de durere, nu mai puteam să stau corect în poziție verticală. Sunt convinsă că dacă cunoșteam acești profesioniști deosebiți ai echipei RESTARTIX nu ajungeam la cele două operații de hernie de disc.
Iată că, prin activitățile ce se desfășoară aici, se respectă întocmai tratamentul durerilor de spate:
1. Kinetoterapia
2. Psihoterapia
3. Nutriția
Mulțumesc domnului Dr. Alexandru Pîndaru, tuturor experților echipei RESTARTIX și nu în ultimul rând domnului Expert în Fizioterapie Alexandru Ilie, un specialist implicat, neobosit, foarte bine pregătit, care au reușit să-mi amelioreze durerile coloanei lombare astfel încât la sfârșitul tratamentului să pot spune că am „0 durere”.
Felicitări tuturor!

Eu sunt la a doua provocare am avut parte de o consultație gratuita cu d na doctor Ștefania Ionică și mi-a făcut un plan personalizat dar nu am dispus de bani să l achiziționez. Astăzi 11 11 2022 am reușit să prind în ce I 50 pacienți să plătesc în 3 rate.Consultatia a avut loc în octombrie .Am dureri pe toată coloana hernie disc cervical c 4 5 ,6 7,discopatie lombara cu dureri furnicături pe picioare nu prea am echilibru pe cite un picior, furnicături pe mina stingă umăr drept dureri toracal varice am avut tromboza să dus dar sunt băgată pe tratament. Am foarte multe probleme de sănătate. Eu vă mulțumesc mult că v am descoperit sunt niște profesioniști abia aștept să încep recuperarea personalizată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la newsletter

Abonează-te la newsletter și rămâi conectat la noutățile platformei RestartiX.