Să înțelegem durerea de spate

Durerea lombară sau durerea de spate este în continuare una din cele mai importante și frecvente afecțiuni musculo-scheletale. Aceasta alterează grav calitatea vieții, este unul din motivele principale pentru concediile medicale iar studiile atestă faptul că aproximativ 84% din oameni vor avea un episod de durere lombară pe parcursul vieții.

 

 

Cauzele de apariție ale durerilor de spate sunt multifactoriale, printre care, cele mai imporante sunt :

 

  • Cauzele musculare: acestea sunt determinate de un dezechilibru la nivelul musculaturii pe fondul suprasolicitării acesteia și apariția zonelor dureroase precum trigger-points sau contracturile musculare.

 

  • Cauzele articulare: facem referire aici la disfuncțiile articulațiilor fațetare și inflamarea acestora sau disfuncțiile localizate la nivelul articulației sacro-iliace , articulație suprasolicitată în momentul menținerii poziției așezat timp îndelungat.

 

  • Cauze discale: discopatia lombară este cea mai des întalnită afectare prezentă la livelul lombar. De cele mai multe ori herniile de disc sunt cele care generează durere locală cu sau fără idadiere și limitarea posibilităților motrice.

 

Una din cauzele principale pentru durea de spate este afectarea discului intervertebral și patologiile asociate acestuia. Odată cu trecerea timpului sau cu un anumit stil de viață proprietățile elastice sau de rezistență a discului suferă modificări. Pe fondul acestor modificări se poate produce o breșă la nivelul inelului fibros, astfel rezultând hernia de disc.

Modul de manifestare al herniei de disc poate cunoaște multe forme – durere lombară joasă sau lombalgie, durere iradiantă pe membrul inferior, durere lombară însoțită de radiculopatie.

În cazul radiculopatiei pacientul resimte senzația de amorțeală, arsură, curent etc. de la nivelul feselor până la nivelul piciorului adică pe tot traseul nervului sciatic.

 

Acest fenomen este întâlnit atunci când rădăcina nervoasă este comprimată prin bombarea unui disc intervertebral sau hernierea acestuia.

Tratamentul durerilor de spate include două abordări: tratamentul conservator și tratamentul chirurgical.

Din tratamentul conservator fac parte următoarele: repaosul, tratamentul medicamentos, recuperarea medicală/ fizioterapia și infiltrațiile.

Indicațiile sunt de a încerca cu întâietate tratamentul conservator pentru o perioadă de aproximativ 2-3 săptămâni iar dacă simptomatologia nu se ameliorează este necesară o reevaluare și cel mai probabi tratamentul chirurgical.

De multe ori semnalul de alarmă e cu privire la un dezechilibru localizat la nivelul spatelui este semnalat de corp prin durere. De cele mai multe ori aceasta este tranzitorie și se manifesta ca o rigiditate ușoară care se ameliorează la mobilizare sau la diverse leacuri „băbești”. Astfel ignorăm semnalele de alarmă fără să rezolvăm cauza și cu timpul aceste dureri devin permanente și ne restrictionează multe dintre activitățile pe care în trecut le efectuam cu ușurință generând astfel cunoscuta „criză de spate”.

Criza de spate este manifestată prin durere acută, resimțită ca o lance și survine la mișcările de flexie sau sau extensie a coloanei sau la suprasolicitarea acesteia prin mișcări repetitive sau greutăți excesive. Multi pacienți resimt această durere pentru o perioadă mai lungă de timp și uneori rămân și cu spatele „blocat”. În momentul actual putem vorbi despre o durere lombară aflată în faza acută.

 

Primul pas spre ameliorare este acela de a întrerupe activitățile care au produs durerea. Spre exemplificare evidențiem următoarele activități: activitățile prin care ridicăm greutăți exagerate în mod repetitiv, menținerea poziției timp îndelungat fără pauză, efectuarea activităților gospodărești din poziții solicitante sau exagerarea unor mișcări fără pregătirea musculaturii în avans.

 

În acest caz „repaosul la pat” nu se referă la încetarea tuturor activităților fizice și imobilizarea definitivă la nivelul patului ci la încetarea pe o perioadă de până la 3 săptămâni a acelor activități solicitante ce au produs durerea.

 

Atunci când ne regăsim în această situație este vital să efectuăm un program de fizioterapie pentru a ameliora durerile, a desensibiliza zona și pentru a îmbunătății stabilitatea și funcționalitatea zonei lombare.

 

În momentul în care o persoană este imobilizată la pat și renunță la mișcare, musculatura se va atrofia progresiv și funcția de susținere musculară a segmentului axial va fi alterată adică va face mai mult rău decât bine.

 

De reținut faptul că tratamentul chirurgical este utilizat pentru a elimina factorul compresiv însă kinetoterapia este cea care ne ajută să redobândim controlul și siguranța asupra mișcărilor.

 

Kinetoterapia este la momentul actual cea mai eficientă metodă de a scăpa de durerile de spate și mai ales de a le face definitiv uitate. De cele mai multe ori atunci când chirurgia este singura și ultima soluție, imediat după intervenție chirurgii trimit pacienții spre sălile de recuperare pentru a finaliza cu succes actul terapeutic.

Nu îti neglija niciodată simptomatologia, nu mai apela la medicație cu atât de mare frecvență și intră în cel mai scurt timp în contact cu un fizioterapeut!

 

Semnat,

Alin Paraschiv, Ph.MD

Wu, P. H., Kim, H. S., & Jang, I. T. (2020). Intervertebral Disc Diseases PART 2: A Review of the Current Diagnostic and Treatment Strategies for Intervertebral Disc Disease. International journal of molecular sciences21(6), 2135. https://doi.org/10.3390/ijms21062135

Conținutul acestui articol este creat special cu scop de informare și educație. Nu are intenția de a deveni sfat medical.




Articole asemănătoare




Ziua Mondială a Fizioterapiei Inițiativa RestartiX pentru Pacienții cu Dureri Lombare

Ziua Mondială a Fizioterapiei, celebrată anual pe 8 septembrie, este o inițiativă globală menită să aducă în prim-plan importanța fizioterapiei în prevenirea, gestionarea și tratarea afecțiunilor musculo-scheletice. Această zi este marcată în întreaga lume prin evenimente și campanii de conștientizare organizate de profesioniștii din domeniul sănătății și de comunități, având ca scop educarea publicului și […]

Vrei să știi cum să previi, să corectezi deformările spatelui?

Majoritatea cunoaștem faptul că deformările coloanei sunt de fapt cifoze, scolioze, lordoze. Statisticile arată că România se află pe un loc fruntaș în Europa, în ceea ce privește deformarea coloanei vertebrale. Aproximativ 80% din cazuri o reprezintă femeile, boală apărând la pubertate. Cu toți știm cât de important este să avem o postură corectă. O […]

Tratamentul discopatiei lombare

Introducere   Discopatie lombară sau boala degenerativă a discurilor lombare este una dintre cele mai frecvente, aparent  foarte cunoscută, dar în același timp mai de neînțeles cauză de dureri în regiunea inferioară a spatelui. 80% din populație afirmă că a prezentat minim un episod de durere lombară în cursul vieții, fiind a doua cauză de […]

Totul despre SCIATICĂ

Probail ai avut avut pe cineva care ți-a spus ca suferă de sciatică sau poate chiar tu te-ai surprins spunând, “ mă omoară sciatica asta, mă doare tot piciorul”. Ei bine, acest fenomen dureros ce iradiază pe picior, mi-am propus să-l dezbat în acest articol. Pentru început haideți să înțelegem câteva informatții de bază de […]

Stenoza de canal vertebral lombar

Cuprins CUM DEFINIM STENOZA SPINALĂ LOMBARĂ? CAUZELE SAU ETIOLOGIA STENOZEI DE CANAL VERTEBRAL LOMBAR CUM IAU NAȘTERE SIMPTOMELE CE ÎNSOȚESC STENOZA SPINALĂ LOMBARĂ? SIMPTOMATOLOGIE STABILIREA DIAGNOSTICULUI COMPLICAȚIILE STENOZEI CANALULUI SPINAL LOMBAR TRATAMENTUL   Introducere     Stenoza de canal vertebral lombar, termen frecvent regăsit pe buletinele de imagistică, reprezintă o cauză frecventă de dizabilitate mai […]

4 replies on “Să înțelegem durerea de spate”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la newsletter

Abonează-te la newsletter și rămâi conectat la noutățile platformei RestartiX.