Ce este si cum tratam hernia de disc cervicala?

Cuprins

  1. Ce este hernia de disc cervicala?
  2. Hernia de disc cervicala – Factori de risc și cauze
  3. Hernia de disc cervicala – Simptome
  4. Care sunt stadiile herniei de disc?
  5. Cum se stabilește diagnosticul de hernie cervicala?
  6. Care sunt cele mai eficiente metode de tratament?

 


 

În viața de zi cu zi auzim destul de frecvent cuvântul ”hernie”. Dar ce înseamnă de fapt? Ei bine, hernia de disc reprezintă migrarea unui organ sau a unui țesut din cavitatea în care se găsește în mod obișnuit. Hernia de disc apare atunci când nucleul pulpos ce se găsește în interiorul discului intervertebral migrează în afara inelului fibros.

Ce este hernia de disc cervicală?

Pentru o mai bună înțelegere a herniei de disc, este esențial să înțelegem câteva aspecte legate de anatomia și biomecanica coloanei vertebrale.

 

 

Vertebrele, împreună cu discurile intervertebrale, formează coloana vertebrală care se extinde de la baza craniului la coccis și include regiunea cervicală, toracică, lombară și sacrată. Coloana vertebrală are mai multe roluri semnificative în organism, care includ: Protecția măduvei spinării și ramificarea nervilor spinali, sprijinul structural și de asemenea permite flexibilitatea și mobilitatea corpului. Discurile intervertebrale sunt structuri cartilaginoase între vertebrele adiacente care susțin coloana vertebrală acționând ca perne absorbante de șocuri la încărcarea axială a corpului.

Coloana cervicală are șapte corpuri vertebrale, numerotate de la C1 la C7, numărând de la baza craniului la coloana toracică. Structura C1, C2 și C7 au proprietăți distinctive care le fac unice în comparație cu vertebrele cervicale tipice, C3 până la C6. Anatomia lui C3 până la C6 constă dintr-un corp vertebral și un arc vertebral. Arcul vertebral este compus din pedicule, procese osoase care se proiectează posterior de la corpul vertebral și laminae; acestea sunt segmentele osoase care formează cea mai mare parte a arcului. Împreună, pediculii și laminae formează un inel în jurul canalului spinal, care adăpostește măduva spinării. Completarea vertebrelor tipice sunt șapte procese și includ două fațete articulare superioare, două fațete articulare inferioare, un proces spinos și două procese transversale care permit trecerea vascularizației vertebrale.

Există trei vertebre atipice în regiunea cervicală. C1 (atlas) se articulează cu baza craniului și este unic prin faptul că nu conține un corp din cauza fuziunii cu vertebrele C2 (axis), acționând ca un punct de pivotare pentru ca atlasul să se rotească. Cea mai distinctivă caracteristică a vertebrelor C2 este prezența unui proces ortodontic care se ridică din aspectul superior al corpului său și se articulează cu suprafața posterioară a arcului anterior al C1. C7 are două caracteristici distincte care o fac unică față de o vertebra cervicală tipică: În primul rând, vascularizația vertebrală nu traversează foramina sa transversală, iar în al doilea rând, conține un proces spinos lung, făcând C7 să fie cunoscut sub numele de ” vertebra prominens „.

Un disc intervertebral este o structură cartilaginoasă compusă din doua componente: Un nucleu interior pulpos și inelul exterior fibros. Herniile de disc apar atunci când o parte sau tot nucleul pulpos iese prin inelul fibros. Acest proces poate apărea acut sau mai cronic. Herniile cronice apar atunci când discul intervertebral devine degenerat și deshidratat ca parte a procesului natural de îmbătrânire; acest lucru duce de obicei la simptome de debut insidios sau gradual, care tind să fie mai puțin severe. În schimb, herniile acute sunt, în general, rezultatul traumei, rezultând în extrudarea nucleului pulpos printr-un defect al inelului fibros.Această leziune va duce, de obicei, la apariția bruscă a simptomelor mai severe în comparație cu herniile cronice.

 

 

Localizarea în funcție de vertebre

Deși am menționat anterior că există șapte vertebre cervicale, acestora le corespund opt perechi de nervi cervicali, numerotate de la C1 la C8. Fiecare pereche de nervi cervicali iese din măduva spinării în partea superioară a vertebrei corespunzătoare, cu excepția lui C8, care iese în partea inferioară a vertebrei C7. Hernia de disc cervicală este rezultatul deplasării nucleului pulpos al discului intervertebral, ceea ce poate duce la impingerea acestor nervi de traversare la ieșirea din foramenul neural sau la comprimarea directă a măduvei spinării conținute în canalul rahidian.

Așadar, dacă o hernie este localizată la nivelul discului situat între vertebrele C5 și C6, vorbim despre o afectare a rădăcinii nervoase C6.

 

Hernia de disc cervicală – Factori de risc și cauze

De cele mai multe ori, hernia de disc cervicală apare tacit, în timp. Cauzele cele mai frecvente și factorii de risc la care ne raportăm fiind:

  1. Vârsta. În perioada de tinerețe discurile intervertebrale sunt bine hidratate. În timp, pe măsură ce îmbătrânim, apare un fenomen de deshidratare a discurilor ce determină îngustarea acestora. Un disc mai subțire absoarbe mai puțin șocurile și conferă o mobilitate mai redusă. Asta înseamnă că atunci când vă mișcați, vă răsuciți sau vă întoarceți, șansele ca acesta să se rupă sau să se hernieze sunt mai mari.
  2. Moștenirea genetică. Există studii care indică faptul că există un risc ușor mai crescut de herniere a discurilor intervertebrale în rândul persoanelor ai căror părinți au suferit din cauza herniei de disc.
  3. Mișcarea. Mișcările bruște pot provoca o hernie de disc, în contextul unor modificări structurale preexistente.
  4. Încordarea bruscă. Dacă ridicați un obiect greu sau vă întoarceți sau răsuciți prea repede partea superioară a corpului, puteți deteriora un disc.
  5. Sedentarismul și pozițiile vicioase. Unul dintre efectele sedentarismului este tonusul muscular scăzut. O musculatură slabă un poate oferi coloanei vertebrale suportul necesar, astfel că structurile articulare (discuri intervertebrale, ligamente etc.) sunt obligate să preia o sarcină mai mare, fapt ce în timp determină uzura acestora. De asemenea, menținerea unor poziții vicioase, spre exemplu capul și gâtul înclinate anterior, alterează biomecanica naturală a zonei cervicale determinând în timp leziuni de suprasolicitare.

Hernia de disc cervicală – Simptome

Hernia de disc cervicală este una dintre cele mai frecvente cauze ale durerii de gât. În cazul în care discul apasă pe o rădăcină nervoasă, simptomele pot include:

  • Amorțeală sau furnicături într-un umăr sau braț care pot coborî, în funcție de nivelul afectării, până la degete
  • Slăbiciune la o mână sau la un braț

Dacă hernia exercită o compresie la nivelul canalului medular, puteți avea simptome mai grave, inclusiv:

  • Dificultăți în ceea ce privește motricitatea fină a mâinilor
  • Forță musculară diminuată la nivelul brațului, antebrațului și/sau mâinii
  • Pierderea echilibrului și a coordonării

 

Care sunt stadiile herniei de disc?

Stadiile herniei de disc conform De Seze sunt următoarele:

Faza I-: faza de instabilitate discală: faza initială în care apare deshidratarea și fragmentarea nucleului pulpos, la nivelul inelului fibros apar microfisuri pe unde migrează celule din nucleul pulpos iar din punct de vedere clinic pacientul resimte durere cervicală cauzată de posturi inadecvate , ortostatism sau șezut prelungit, efort fizic care se remit după repaus.

Faza II-:migrarea nucleului : fisurile de la nivelul inelului fibros se accentuează și migrează porțiuni mai mari din nucleu . Din punct de vedere clinic pacientul resimte durere cervicală acută intensă cu limitarea mobilității coloanei cervicale și cu iradiere pe traiectul rădăcinii nervoase fără să depășească umărul.

Faza III-: forma radiculară (hernie de disc exteriorizată) cu 3 stadii:

  – Stadiul 1: iritativ – în care apare durerea iradiată pe membrul superior pe un dermatom specific

  – Stadiul 2: nevritic – apar simptomele de la stadiul 1 plus senzație de amorțeală , furnicatură și tulburări de ordin motor la nivelul reflexelor

  – Stadiul 3: pareză sau paralizie – simptomele sunt de deficit de mobilitate cu slăbiciune musculară , durere, senzație de amorțeală și furnicături, aproape ca este imposibil de folosit membrul superior afectat.

Faza IV-: degenerativă: în care apare spondilodiscartroză reprezentând degenerarea discului și artroză la nivelul vertebrelor , simptomele sunt asemănătoare cu cele enumerate de mai sus dar sunt nespecifice deoarece sunt afectate mai multe rădăcini nervoase și fenomenele compresive sunt mult mai complexe implicând tulburările biomecanice, degenerarea discului și compresii date de inflamarea țesuturilor din jur provocate de artroză, noduli de miogeloză, contracturi musculare.

Totul despre Hernia de Disc Cervicala

 

Cum se stabilește diagnosticul de hernie cervicala?

Etapele consultației în vederea diagnosticării și tratării herniei de disc cervicale:

1)Anamneza: motivele prezentării la medic, date personale (vârstă, sex, profesie, obiceiuri alimentare și vicioase), istoric,antecedente fiziologice și heredocolaterale, antecedente patologice (boli diagnosticate, operații,traumatisme), medicație,investigații recente și analiza dosarului medical.

2)Examinare fizică, laborator, imagistică și alte consultații de specialitate.

3)Confirmarea diagnosticului și prescriere tratament.

Odată ajuns la medicul specialist de medicină fizică și de reabilitare, în prima etapa pacientul trece printr-o baterie de întrebări la care trebuie să răspundă scurt și concis pentru ca medicul să strângă toate informațiile necesare diagnosticării pacientului. În principiu o anamneză bine făcută printr-o colaborare adecvată între medic și pacient duce la un diagnostic corect într-o proporție de peste 70%.

Ca a doua etapă, pacientul este supus la o baterie de teste clinice ce au ca scop testarea mobilității, a forței musculare și teste de provocare ce orientează medicul către un diagnostic prezumtiv sau chiar de certitudine, nefiind necesare alte investigații sau alte testări funcționale.

Utilizarea imagisticii în prima etapa nu este recomandată, deoarece gestionarea acestor cazuri nu va fi, de obicei, modificată. Imagistica în prima etapa a diagnosticării este o recomandare atunci când există suspiciuni clinice de patologie cu potențial grav sau în prezența unui compromis neurologic. În plus, pacienții care nu răspund la tratamentul conservator după o perioadă de 4 până la 6 săptămâni justifică o evaluare suplimentară.

RMN pentru coloana cervicală

Un RMN utilizează unde radio, un câmp magnetic și un computer pentru a crea imagini 3D detaliate ale coloanei vertebrale. Imaginile RMN pot localiza poziția herniei de disc, pot privi în interiorul acesteia și, de asemenea, pot determina ce nervi sunt afectați.

Tomografie computerizata

Tomografie computerizată. O scanare CT captează mai multe raze X din unghiuri diferite și le combină pentru a crea imagini complexe ale măduvei spinării și ale structurilor din jurul acesteia.

 

Care sunt cele mai eficiente metode de tratament?

Kinetoterapie pentru coloana cervicală

Exercițiul fizic terapeutic sub forma unui plan de recuperare elaborat de un fizioterapeut experimentat conduce la ameliorarea simptomelor herniei de disc cervicale in majoritatea cazurilor.

Participa si tu la programul de exercitii Restart Coloana Cervicala si combate hernia de disc cervicala!

Scheletul uman este ”cadrul” pe care este construit întregul organism. Oasele scheletului sunt clasificate ca fiind lungi, scurte, plate sau neregulate și variază în lungime, lățime și adâncime. Oasele din coloana vertebrală au o formă neregulată și oferă locuri de conectare cu alte oase. Funcția sistemului scheletic este de a susține corpul împotriva forței de gravitație, de a proteja părțile moi ale corpului, de a produce globule roșii, de a stoca calciu anorganic și săruri de fosfor și de a oferi locuri de fixare a mușchilor pentru a permite mișcarea corpului.

Mai mult de 30 de mușchi și tendoane ajută la asigurarea echilibrului, stabilității și mobilității coloanei vertebrale. Lucrând de obicei în grupuri, mușchii se contractă și se relaxează ca răspuns la impulsurile nervoase care provin din creier. Impulsurile nervoase călătoresc de la creier, prin măduva spinării, către o anumită locație din corp prin intermediul sistemului nervos periferic.

Există diferite tipuri de mușchi vertebrali: flexori înainte, flexori laterali, rotatori și extensori. Mușchiul este singurul tip de țesut cu proprietatea de a se contracta. Acesta devine mai scurt și mai gros în timpul contracției. Unii mușchi lucrează în perechi sau ca antagoniști. Aceasta înseamnă că atunci când un mușchi se contractă, mușchiul opus se relaxează. În cazul acesta, pentru ca mișcarea să fie una controlată este nevoie de un acord perfect între mușchi, acord ce poate fi obținut numai prin antrenament.

Mușchii, tendoanele și ligamentele susțin coloana vertebrală, o mențin în poziție verticală și controlează mișcările în timpul odihnei și al activității. Mai multe straturi de țesut conjunctiv fibros numit fascie acoperă mușchii. Fascia se extinde dincolo de mușchi pentru a deveni tendonul care atașează mușchiul de os.

Apa este esențială pentru organism. Organismul este compus din aproximativ 50% apă. Discul vertebral este compus din aproximativ 80% apă. Așa cum am menționat anterior, degenerarea discului presupune pierderea apei – deshidratarea discului.

Exercițiile fizice ajută la difuzarea apei în disc. Manipularea coloanei vertebrale stimulează difuzia apei în disc. Nici consumul de apă nu strică!

 

Îmbunătățirea difuziei apei în discul intervertebral cu ajutorul exercițiului fizic terapeutic

Pot exercițiile fizice să ajute discul intervertebral la persoanele care suferă de dureri de spate nespecifice? Cercetătorii au raportat că mușchii, tendoanele și oasele răspund pozitiv la mișcare, așa că s-au uitat la disc pentru a vedea dacă acest lucru rămâne valabil.  Un studiu recent a folosit imagistica pentru a demonstra acest fapt. Pe imagistica RMN ponderată T2 după 6 luni de exerciții fizice la pacientul cu dureri cervicale nespecifice, cercetătorii nu au descoperit un beneficiu; cu toate acestea, la alte 3 luni, imagistica a prezentat o creștere a coeficienților de difuzie la nivelul discului intervertebral afectat.

Creșterea „coeficienților de difuzie aparentă” este promițătoare atunci când ne uităm la alte articole despre difuzia apei în disc. Unii autori descriu o ameliorare cu până la 30% a hidratării discului.

Dacă exercițiile fizice pot îmbunătăți acest lucru chiar și puțin, este clar că acestea își au locul în gestionarea durerilor de gât și de spate.

 

Principalele obiective ale fizioterapiei, în cazul herniilor de disc cervicale includ:

  • diminuarea durerii și a inflamației
  • îmbunătățirea mobilității cervicale, a brațelor, dar și a coloanei vertebrale în ansamblul său
  • creșterea forței musculare de la nivel cervical
  • creșterea forței musculare a centurii scapulo-humerale și a brațelor
  • corectarea posturilor vicioase
  • tonifierea musculaturii coloanei vertebrale în ansamblul său pentru a preveni instalarea unor afecțiuni compensatorii

 

Printre principalele mijloace utilizate pentru atingerea obiectivelor mai sus menționate sunt:

  • Exercițiile de întindere (stretching) pentru a menține și crește mobilitatea
  • Exercițiile active libere sau cu încărcătură pentru stimularea forței musculare
  • Masajul terapeutic
  • Gheața și căldura pentru reducerea inflamației și relaxarea musculaturii
  • Terapie cu ultrasunete
  • Stimulare electrică a mușchilor etc.

 

În cazul în care tratamentul medicamentos administrat pe cale orală și fizioterapia un reușesc să amelioreze simptomatologia, se apelează la tratamentul medicamentos injectabil, infiltrații sau chiar tratament chirurgical minim invaziv.

 

Gulerul cervical gonflabil

Elongația vertebrală se referă la un “stretching” efectuat la nivelul coloanei vertebrale, utilizând o forță constantă și de intensitate mică, având ca obiectiv decompresia regiunii dureroase, mai exact reducerea presiunii la care sunt supuse discurile dintre vertebrele noastre zi de zi și ca un alt obiectiv, relaxarea musculară. 

Elongația vertebrală cervicală constă în a trage capul ușor în sus, într-o poziție de ușoară flexie a capului, realizând astfel întinderea despre care vorbeam mai sus și decompresia discurilor intervertebrale.

În termeni mai ușor de înțeles, coloana noastră vertebrală este un lanț format din multiple elemente osoase. Dar ce s-ar întâmpla dacă aceste elemente osoase ar veni direct în contact? Desigur, s-ar măcina. Astfel că, organismul nostru, prezintă între aceste elemente, formațiuni fibrocartilaginoase (putem să ne imaginăm un jeleu) care să amortizeze șocurile primite. Datorită unei presiuni mari sau îndelungate, aceste discuri pot hernia (mai exact nucleul pulpos). Elongația trage de acest lanț în sus și are multiple efecte: discul nu mai este presat, nervul pe care apăsa acesta din urmă se eliberează și el, iar ca urmare mușchii se relaxează și astfel, durerea scade, simptomatologia dată de nervul presat dispare.

Elongația vertebrală realizată individual – se realizează cu ajutorul unor dispozitive concepute special pentru a efectua o elongație vertebrală în siguranță, dar care să asigure în același timp, efectele incredibile post tratament; un astfel de dispozitiv este Neckfix, un dispozitiv de elongație medicală cu aspect de guler, ce realizează depărtarea corpurilor vertebrale, relaxarea musculară și decompresia discurilor acasă sau la birou, respectând însă principiile biomecanicii: aparatul duce gâtul într-o poziție de flexie de 15 grade, urmând apoi să tracționeze ușor gâtul superior, obținând astfel o elongație de succes și eliberatoare de durere.

Tratament cu infiltratii

Dacă analgezicele și terapia fizică nu vă ajută cu durerea, medicul poate recomanda injectarea unor diferite substanțe medicamentoase în spațiul din jurul nervului spinal. Substanța injectată ajută la diminuarea inflamației.

Se va folosi o radiografie sau o scanare CT pentru a găsi locul potrivit pentru a injecta medicamentul. Este posibil să aveți nevoie de mai multe injecții pentru ca durerea să se amelioreze.

 

Tratamentul chirurgical

Majoritatea persoanelor cu hernie de disc nu au nevoie de intervenție chirurgicală. Variantele de tratament enumerate mai sus ar trebui să înceapă să vă amelioreze simptomele în decurs de 4 până la 6 săptămâni. În cazul în care simptomatologia nu se ameliorează și, mai ales dacă există deja un deficit motor instalat, se recomandă totuși intervenția chirurgicală minim invazivă, cu mențiunea că aceasta trebuie să fie obligatoriu completată de un tratament de recuperare postoperatorie.

 

În ceea ce privește opțiunile chirurgicale, în prezent cel mai frecvent se utilizează chirurgia minim invazivă.

Exercitii pentru recuperarea dupa operatia de hernie de disc cervicala

Majoritatea pacienților au răspuns pozitiv la kinetoterapie după operația de hernie cervicală. Exercițiile aplicate lor au avut ca scop creșterea mobilității și întărirea musculaturii din această regiune. Vestea cea mai bună este că aceste exerciții nu au nevoie de echipamente speciale și pot fi realizate chiar de acasă din confortul propriei case si în siguranță. Timpul de realizare este de 20 maxim 30 de minute, iar rezultatele sunt excepționale.

Nu este nevoie să vorbesc despre cât de importantă este mișcarea, pentru că asta știe toată lumea deja, vrea să vorbesc în schimb despre realizarea mișcării în scop de prevenție.

Consider că alocarea a maxim 30 de minute/zi pentru un program de mișcare, organizat, țințit cu beneficii directe pentru sănătatea coloanei cervicală, este o dovadă de maturitate. Dacă am înțeles cât de multe ore petrecem în poziția așezat și lucrăm focusat către laptop, toate acestea accelerând îmbătrănirea coloanei cervicale, atunci realizarea unor exerciții “deștepte” devine o prioritate.

Aceste 5 exerciții “deștepte” vor avea un impact direct în menținerea sănătății coloanei tale cercicale și în plus s-au dovedit ajutătoare în reducerea durerilor celor ce aveau deja instalată spondiloza cervicală.  O afecțiune ce interesează majoritatea personalelor ce lucrează la birou și nu alocă timp pentru exerciții fizice ghidate de specialiști în fizioterapie.

 

Pentru a realiza aceste exerciții accesează linkul de mai jos:

https://restartix.com/programe/5-exercitii-destepte/

 

Nu uita, numai un procent foarte mic din herniile de disc cervicale ajung la operație. Pentru a un te număra printre aceste cazuri, ai grijă de sănătatea coloanei tale vertebrale cu ajutorul unui program de recuperare special creat de către specialiști ai domeniului.

Dacă ne-ai găsit prea târziu și deja ai trecut printr-o intervenție chirurgicală la nivelul coloanei, nu te îngrijora! Consolidează rezultatele obținute de medic prin crearea unui tonus muscular optim care să preia din sarcina resimțită la nivelul coloanei. O operație reușită nu înseamnă neapărat că ai scăpat pe termen lung de dureri. Există întotdeauna riscul unei recidive sau al dezvoltării unei noi hernii în cazul în care cauzele (tonusul muscular scăzut, postura deficitară, pozițiile vicioase etc.) nu sunt înlăturate.

7 Exercitii pentru Hernia de disc cervicala


 

Bibliografie:

  1. Rhee JM, Yoon T, Riew KD. Cervical radiculopathy. J Am Acad Orthop Surg. 2007 Aug;15(8):486-94
  2. Eubanks JD. Cervical radiculopathy: nonoperative management of neck pain and radicular symptoms. Am Fam Physician. 2010 Jan 01;81(1):33-40.
  3. Gebremariam L, Koes BW, Peul WC, Huisstede BM. Evaluation of treatment effectiveness for the herniated cervical disc: a systematic review. Spine (Phila Pa 1976). 2012 Jan 15;37(2):E109-18
  4. Kraemer J. Natural course and prognosis of intervertebral disc diseases. International Society for the Study of the Lumbar Spine Seattle, Washington, June 1994. Spine (Phila Pa 1976). 1995 Mar 15;20(6):635-9
  5. Dydyk AM, Ngnitewe Massa R, Mesfin FB. StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing; Treasure Island (FL): Jul 12, 2021. Disc Herniation.
  6. Deer TR, Grider JS, Lamer TJ, Pope JE, Falowski S, Hunter CW, Provenzano DA, Slavin KV, Russo M, Carayannopoulos A, Shah JM, Harned ME, Hagedorn JM, Bolash RB, Arle JE, Kapural L, Amirdelfan K, Jain S, Liem L, Carlson JD, Malinowski MN, Bendel M, Yang A, Aiyer R, Valimahomed A, Antony A, Craig J, Fishman MA, Al-Kaisy AA, Christelis N, Rosenquist RW, Levy RM, Mekhail N. A Systematic Literature Review of Spine Neurostimulation Therapies for the Treatment of Pain. Pain Med. 2020 Nov 07;21(7):1421-1432.
  1. https://www.discmdgroup.com/blog/cervical-herniated-disc-symptoms-and-treatment-options
  2. https://www.emoryhealthcare.org/orthopedics/cervical-herniated-disc.html
  3. https://www.spine-health.com/conditions/herniated-disc/cervical-herniated-disc-symptoms-and-treatment-options
  4. https://www.spine-health.com/conditions/herniated-disc/cervical-herniated-disc-causes-and-diagnosis
  5. https://www.webmd.com/pain-management/what-is-a-herniated-cervical-disk
  6. https://mayfieldclinic.com/pe-hcdisc.htm
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK546618/
  8. https://www.spineuniverse.com/conditions/herniated-disc/cervical-herniated-disc-or-ruptured-disc

 

Conținutul acestui articol este creat special cu scop de informare și educație. Nu are intenția de a deveni sfat medical.






Articole asemănătoare




Ziua Mondială a Fizioterapiei Inițiativa RestartiX pentru Pacienții cu Dureri Lombare

Ziua Mondială a Fizioterapiei, celebrată anual pe 8 septembrie, este o inițiativă globală menită să aducă în prim-plan importanța fizioterapiei în prevenirea, gestionarea și tratarea afecțiunilor musculo-scheletice. Această zi este marcată în întreaga lume prin evenimente și campanii de conștientizare organizate de profesioniștii din domeniul sănătății și de comunități, având ca scop educarea publicului și […]

Vrei să știi cum să previi, să corectezi deformările spatelui?

Majoritatea cunoaștem faptul că deformările coloanei sunt de fapt cifoze, scolioze, lordoze. Statisticile arată că România se află pe un loc fruntaș în Europa, în ceea ce privește deformarea coloanei vertebrale. Aproximativ 80% din cazuri o reprezintă femeile, boală apărând la pubertate. Cu toți știm cât de important este să avem o postură corectă. O […]

Tratamentul discopatiei lombare

Introducere   Discopatie lombară sau boala degenerativă a discurilor lombare este una dintre cele mai frecvente, aparent  foarte cunoscută, dar în același timp mai de neînțeles cauză de dureri în regiunea inferioară a spatelui. 80% din populație afirmă că a prezentat minim un episod de durere lombară în cursul vieții, fiind a doua cauză de […]

Totul despre SCIATICĂ

Probail ai avut avut pe cineva care ți-a spus ca suferă de sciatică sau poate chiar tu te-ai surprins spunând, “ mă omoară sciatica asta, mă doare tot piciorul”. Ei bine, acest fenomen dureros ce iradiază pe picior, mi-am propus să-l dezbat în acest articol. Pentru început haideți să înțelegem câteva informatții de bază de […]

Stenoza de canal vertebral lombar

Cuprins CUM DEFINIM STENOZA SPINALĂ LOMBARĂ? CAUZELE SAU ETIOLOGIA STENOZEI DE CANAL VERTEBRAL LOMBAR CUM IAU NAȘTERE SIMPTOMELE CE ÎNSOȚESC STENOZA SPINALĂ LOMBARĂ? SIMPTOMATOLOGIE STABILIREA DIAGNOSTICULUI COMPLICAȚIILE STENOZEI CANALULUI SPINAL LOMBAR TRATAMENTUL   Introducere     Stenoza de canal vertebral lombar, termen frecvent regăsit pe buletinele de imagistică, reprezintă o cauză frecventă de dizabilitate mai […]

11 replies on “Ce este si cum tratam hernia de disc cervicala?”

[…] Hernia de disc cervicală: Îmbătrânirea naturală poate face ca o parte a discului dvs. vertebral să se rupă sau să se fisureze. Acest lucru se numește hernie de disc. Hernia poate permite ca discul să iasă în afară, apăsând pe țesutul din apropiere sau pe un nerv spinal. Această presiune poate provoca durere, furnicături sau amorțeală. Poti citi aici mai multe despre hernia de disc cervicala! […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la newsletter

Abonează-te la newsletter și rămâi conectat la noutățile platformei RestartiX.