Pacienții care suferă de diverse boli sau leziuni fizice sunt adesea trimiși de către medic la un fizioterapeut pentru tratament. Cu toate acestea, cele mai multe persoane care nu sunt familiarizate cu terapia fizică nu cunosc beneficiile pe care le poate oferi acest tip de îngrijire. Fiind una dintre cele mai importante metode de reabilitare fizică disponibile,kinetoterapia poate produce rezultate pozitive de durată pentru pacienții care suferă de leziuni și dureri de la ușoare până la severe. In plus, kinetoterapia ascunde 5 beneficii cunoscute doar de specialisti la care nici nu te-ai fi gandit!
Ce este kinetoterapia?
Conform Asociației Americane de Terapie Fizică, scopul principal al terapiei fizice este de a reduce durerea și de a îmbunătăți mobilitatea. În unele cazuri, kinetoterapia îi ajută pe pacienți să evite intervențiile chirurgicale sau îi ajută să se recupereze după o intervenție chirurgicală. Serviciile de kinetoterapie sunt concepute pentru a-i ajuta pe oameni să îndeplinească sarcinile vieții de zi cu zi și, de asemenea, îi pot ajuta pe sportivii de elită să-și îmbunătățească performanța sau să se recupereze după o accidentare.
Kinetoterapeuții sunt supuși unei educații și pregătiri considerabile înainte de a-și începe cariera. Adesea, ei dobândesc experiență de lucru în cabinete de ambulatoriu sau în spitale. Facilitățile de reabilitare, facilitățile de îngrijire extinsă, centrele de îngrijire pentru bolnavi și facilitățile de pregătire sportivă, toate pot angaja acești terapeuți. În mod frecvent, oamenii obțin o programare după o trimitere de la medicul lor (medic de familie, ortoped, reumatolog, medic de recuperare, neurolog etc.), deși este posibil ca pacienții să caute astfel de îngrijiri pe cont propriu, fără o trimitere.
În mod obișnuit, terapia fizică este un proces continuu care uneori necesită cel puțin câteva ședințe de tratament. În timpul fiecărei ședințe, terapeutul lucrează cu pacientul exerciții specifice de întărire și flexibilitate a aparatului locomotor. Terapeutul poate utiliza și alte tehnici, cum ar fi masajul profund, ultrasunetele și diferitele tipuri de curenți. Tratamentul fiecărui pacient va varia în funcție de afecțiune, de gravitatea și de capacitatea naturală de vindecare a organismului.
Cine poate beneficia de kinetoterapie?
Aproape oricine poate beneficia de kinetoterapie. De multe ori, persoanele care au avut accidente de mașină sau au fost rănite în alt mod caută acest tratament. Cu toate acestea, persoanele cu diverse afecțiuni, cum ar fi durerile cronice de spate, boala Parkinson, accidentul vascular cerebral, incontinența urinară, sindromul de tunel carpian și BPOC ar putea beneficia, de asemenea, de kinetoterapie.
Iată care sunt cele 10 beneficii ale kinetoterapiei
Restabilirea amplitudinii de mișcare
Multe lucruri limitează mobilitatea. Fie că este cauzată de degenerarea articulațiilor, de un traumatism sau de cu totul altceva, a fi incapabil să ridici un braț sau să mergi în mod adecvat poate fi extrem de frustrant. Din fericire, un fizioterapeut poate ajuta cu diverse exerciții oferite sub forma unui program personalizat să ajute la restabilirea amplitudinii normale de mișcare.
Îndepărtarea sau ameliorarea durerii cronice
Medicamentele sunt de cele mai multe ori singurul răspuns atunci când un pacient se confruntă cu durere. De fapt, kinetoterapia oferă adesea o soluție mai bună decât analgezicele eliberate pe bază de rețetă, deoarece este concepută pentru a aborda sursa problemei,nu doar simptomatologia, și lucrează pentru a o corecta. Persoanele care realizeaza cu fidelitate ședințele de kinetoterapie și își practică exercițiile acasă experimentează, de obicei, mult mai puține dureri pe termen lung. Aceștia pot fi capabili să evite în totalitate utilizarea antiinflamatoarelor pentru ameliorarea durerii, reducând astfel riscul de dependență asociat adesea cu aceste medicamente si chiar pot evita interventiile chirurgicale.
3. Îmbunătățirea performanțelor sportive
Sportivii de elită se bazează frecvent pe kinetoterapie pentru a ajuta la identificarea punctelor slabe și a dezechilibrelor din corpul lor in final putand ajuta sa optimizarea miscarilor specifice sportului practicat. Lucrând pentru a îmbunătăți forța și flexibilitatea în aceste zone, se constată adesea o îmbunătățire a performanțelor. Mai mult, antrenamentul cu un fizioterapeut poate ajuta sportivii de orice nivel să prevină accidentările. Acest lucru poate face posibilă, de asemenea, evitarea întinderilor musculare, a fracturilor de stres și a altor leziuni care interferează cu antrenamentele sau competițiile.
Recuperați-vă după o accidentare
O căzătură urâtă, un accident de mașină sau o leziune de stres (cotul tenismenului, spre exemplu), pot îngreuna îndeplinirea sarcinilor zilnice. În unele cazuri de rănire bruscă, mersul până la cutia poștală sau participarea la o activitate preferată devine fie imposibilă, fie atât de dificilă încât nu merită să încerci. Acesta este momentul în care kinetoterapia își dovedește valoarea. Cu exercițiile și tehnicile de tratament potrivite, oricine poate începe să se recupereze și să revină la nivelul de activitate anterior.
Te ajută să îmbătrânești frumos
Multe dintre sistemele organismului încep să se ”strice” de-a lungul anilor. De asemenea, afecțiuni precum artrita și osteoporoza oferă noi provocări în îndeplinirea sarcinilor de bază. Din fericire, un fizioterapeut poate ajuta la gestionarea și ameliorarea multora dintre aceste afecțiuni asociate cu îmbătrânirea. Nu in ultimul rand incontinenta urinara trebuie mentionata ca poate fi gestionata cu succes prin kinetoterapie, fenomen care apare frecvent mai ales in randul femeilor care au avut 2 sarcini.
Ține diabetul sub control
Urmărirea glicemiei și o dietă sănătoasă reprezintă doar începutul atunci când vine vorba de controlul diabetului. Exercițiile fizice sunt o altă componentă crucială, iar un fizioterapeut poate prescrie un plan de antrenament individualizat, adaptat nevoilor organismului tău. Prin kinetoterapie poti sa gestionezi cu succes neuropatia diabetica.
Prevenirea căderilor și îmbunătățirea echilibrului
Multe persoane în vârstă sunt îndrumate către kinetoterapie după ce au suferit o căzătură, pentru a ajuta la prevenirea viitoarelor căderi. Terapeutul evaluează toți pacienții în funcție de riscul de cădere, prin teste simple dar elocvente, iar apoi prescrie anumite exerciții care vor îmbunătăți echilibrul și vor face căderile mai puțin probabile. În cazul în care riscul de cădere este exacerbat de o neregulă la nivelul sistemul vestibular, sunt recomandate exerciții și mișcări specifice pentru a aborda această problemă. Din fericire acum exista programe pe care seniorii le pot realiza chiar din confortul casei lor .
Combaterea bolilor de inimă și de plămâni
La fiecare 30 de minute un român moare de infarct. Boala cardiovasculară este principala cauză de deces și dizabilitate la noi în țară. La nivel mondial, această afecțiune este responsabilă de 17 milioane de decese în fiecare an şi se estimează că, în 10 ani, numărul deceselor la nivel mondial va atinge 25 de milioane anual. 50% din totalul deceselor din Europa sunt provocate de bolile de inimă, indică rezultatele studiului EuroAspire III.
Aproximativ 610.000 de persoane din SUA mor în fiecare an din cauza bolilor de inimă. Acest lucru reprezintă un sfert din toate decesele din Statele Unite.
Bolile de inimă sunt o problemă larg răspândită, dar fizioterapeuții pot ajuta pacienții să se recupereze după un atac de cord și chiar să îl prevină. Conducându-i pe pacienți prin reabilitarea cardiacă bazată pe exerciții fizice, s-a constatat că fizioterapeuții îmbunătățesc semnificativ sănătatea persoanelor care suferă de boli coronariene.
Recuperarea după un accident vascular cerebral
Chiar și un accident vascular cerebral relativ minor poate avea un efect debilitant asupra calității vieții pacientului. Multe victime ale unui accident vascular cerebral întâmpină dificultăți în a merge după incident. În unele cazuri, este posibil să își fi pierdut amplitudinea de mișcare și să constate că nu este ușor să desfășoare activități de bază, cum ar fi cele de îngrijire personală. Terapia fizică regulată poate ajuta la rezolvarea acestor probleme.
Gestionarea sănătății femeilor și a altor afecțiuni
Femeile au preocupări specifice în materie de sănătate, cum ar fi sarcina și îngrijirea postnatală. În plus, fizioterapeuții pot oferi tratament specializat pentru afecțiuni precum cancerul de sân, constipația, fibromialgia, limfedemul, sănătatea pelviană masculină, durerea pelviană și incontinența urinară.
Toate beneficiile prezentate mai sus sunt legate de sănătatea fizică, dar cum rămâne cu cea psiho-emoțională?
De la ameliorarea simptomelor depresiei și anxietății până la menținerea memoriei ascuțite, nu ducem lipsă de beneficii psiho-emoționale ale exercițiilor fizice. Fie că aveți nevoie de motivație pentru a merge la sală sau doar pentru a face o plimbare rapidă, cele cinci beneficii psihologice ale activității fizice de mai jos vă vor face să vă legați șireturile de la pantofi și să ieșiți pe ușă.
5 Beneficii „ ascunse „ ale kinetoterapiei
- Scapă de depresie și anxietate
Exercițiul fizic este un stimulent al stării de spirit dovedit științific, reducând simptomele depresiei și anxietății. Activitatea fizică ridică nivelul de endorfine, faimoasa substanță chimică a organismului care produce „starea de bine”, produsă de creier și măduva spinării, care declanșează sentimente de fericire și euforie. Chiar și doar o activitate fizică moderată poate ameliora depresia și anxietatea, atât de mult încât unii medici recomandă să încercați un regim de exerciții fizice pentru aceste afecțiuni înainte de a apela la medicamente.
- Redu nivelul de stres
Un alt beneficiu mental al exercițiilor fizice este reducerea nivelului de stres – un lucru care ne face pe toți mai fericiți. Creșterea ritmului cardiac poate inversa, de fapt, leziunile cerebrale induse de stres prin stimularea producției de neurohormoni precum norepinefrina, care îmbunătățesc cogniția și starea de spirit. De asemenea, exercițiile fizice forțează sistemul nervos central și simpatic al organismului să comunice unul cu celălalt, îmbunătățind capacitatea generală a organismului de a răspunde la stres.
- Creșterea stimei de sine și a încrederii în sine
Îmbunătățirea rezistenței, pierderea în greutate și creșterea tonusului muscular, sunt realizări ce decurg din exercițiile fizice regulate. Toate aceste realizări se pot adăuga la o creștere uriașă a stimei de sine – și a încrederii care vine cu ea.
- Un somn mai bun
Dacă aveți probleme în a vă odihni, exercițiile fizice vă pot ajuta și în acest sens. Activitatea fizică crește temperatura corpului, ceea ce poate avea efecte calmante asupra minții, ceea ce duce la mai puțină numărare a oilor și la mai multe ore de somn. De asemenea, exercițiile fizice ajută la reglarea ritmului circadian, ceasul de alarmă încorporat în organismul nostru, care controlează când ne simțim obosiți și când ne simțim alerți.
- Stimularea creierului
De la dezvoltarea inteligenței la întărirea memoriei, exercițiile fizice stimulează funcțiile creierului în mai multe moduri. Studiile efectuate pe șoareci și oameni indică faptul că exercițiile cardiovasculare creează noi celule cerebrale – un proces numit neurogeneză – și îmbunătățesc performanța generală a creierului. De asemenea, previne declinul cognitiv și pierderea memoriei prin întărirea hipocampului, partea creierului responsabilă de memorie și învățare. Studiile dovedesc, de asemenea, că activitatea fizică stimulează creativitatea și energia mentală. Așadar, dacă ai nevoie de inspirație, marea ta idee ar putea fi la doar o plimbare sau o alergare distanță.
Dacă cel puțin unul dintre beneficii se adesează nevoilor tale, nu ezita să iei legătura cu unul dintre specialiștii RestartiX pentru a primi un program de kinetoterapie personalizat tabloului tau clinic.
Ph.Md Alexandru Ilie @RestartiX
Bibliografie:
- https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?oldid=505791
- https://www.centrichealthcare.org/10-benefits-of-physical-therapy
- https://thumbayrehab.com/why-physical-therapy-is-beneficial/
- https://www.strengthtrainingrehab.com/10-reasons-for-physical-therapy/
- https://www.burke.org/blog/2015/10/10-reasons-why-physical-therapy-is-beneficial/58
29 replies on “10 motive pentru care să faci kinetoterapie”
Eu fac preventiv
Lucrez intr-un centru de recuperare-balneară
Recomand pacienților mei ce faceți dvs.
Felicitări !Sunteti minunați !
Da,..kinetoterapia, fizioterapie, manualterapia, sunt foarte benefice.
Sunt foarte importante pentru sănătate,tratamentele kinetoterapeuților ! Va mulțumesc mult pentru acest material !
Sunteți un om generos și îndrăgostit de profesia pe care o practicați. Tot ce trebuie să facem, noi este să avem voința de a face exercițiile care ni se potrivesc la multele probleme de sănătate acumulate de-a lungul vieții.
As dori sa fac fizioterapie cu bilet la dv yra.pot?
Buna seara! In data de 11 mai a.c.am suferit un traumatism la cotul stg,Dg,fractura paleta humerala.Inca sunt imobilizata pana pe data de 4 iulie,cand urmeaza sa fac o radiografie si apoi recuperare.Rugamintea mea este sa-mi dati niste sfaturi si daca se poate,exercitiile necesare pentru a-mi dobandi mobilitatea.Va multumesc anticipat.
Material didactic și explicații de valoarea.
Am fost la sp Sf Sava unde am urmat 15 zile de kinetoterapie.Am realizat cît de benefica este kinetoterapia
Va rog sa ne ajutati sa facem fizioterapie indrumandu-ne către centre care au contract cu casa de sanatate Bucuresti.
[…] au avut piederi extrem de mari sau chiar au închis activitatea, noi ne-am gandit sa va prezentam avantajele kinetoterapiei online pentru a va demonstra cat de bine te vei simti facand fizioterapie online la tine […]
Super MULTUMIT!!!!
[…] a auzit ca ar putea scapa de dureri si chiar să-și continue performanța. Toate acestea prin fizioterapie. I-am explicat concret ce înseamnă și care sunt toți pașii. A acceptat apoi să înceapă […]
[…] obiectivele fizioterapiei se numără și creșterea amplitudinii de mișcare la nivelul coloanei, precum și creșterea […]
[…] cadrul programele RestartiX , aveți acces la peste 300 de exerciții fizice terapeutice,etapizate și adaptate nivelului tău fizic. În plus specialiștii RestartiX sunt alături de tine […]
[…] pe bună dreptate când auzim că în urma unei investigatii imagistice, suntem diagnosticati cu hernie de disc lombară ( HDL ) iar primul gând pe care îl avem este legat de intervenţia chirurgicală. Aşa cum spunem noi […]
[…] În cazul în care ai fost diagnosticat cu hernie de disc […]
[…] uneori cu efecte dramatice. Refacerea funcției respiratorii este posibilă însă necesită exerciții pentru o perioadă de câteva luni după ce infecția a fost […]
[…] la un tratament medicamentos pentru câteva zile dublat de kinetoterapie, infiltrații locale cu scop analgezic si antiinflamator până la intervenții chirurgicale cu […]
[…] Sedentarismul […]
[…] Traseul terapeutic debutează cu principalul obiectiv, reducerea durerii cât mai rapid. Din acest motiv apelarea la terapiile electrice poate fi de mare ajutor. Pentru cei ce nu au acces facil la un centru modern de recuperare medicală sau nu îsi permit financiar trebuie să știe că pot media durerea prin cateva lucruri simple realizat. În acest sens puteți urmări acest video pregătit special pentru cei ce manifestă dureri în călcâi matinale. […]
[…] Durere lombară inferioară care poate varia de la ușoară la severă. Durerea lombară inferioară este de obicei resimțită doar pe o parte, dar în unele cazuri poate fi resimțită pe ambele părți. […]
[…] Ce este hernia de disc și cum apare […]
[…] este tratamentul pentru amețeala […]
[…] terapeutice în recuperea nervului […]
[…] Mai exact, această tensiune generează fizic o stare de vigilență, încordare, tensiune și rigiditate musculară ce determină persoana să fie mult mai atentă și concentrată pe senzațiile dureroase […]
[…] uita, numai un procent foarte mic din herniile de disc cervicale ajung la operație. Pentru a un te număra printre aceste cazuri, ai grijă de sănătatea coloanei tale vertebrale cu […]
[…] de eficiente sunt exercițiile fizice în tratarea herniilor de disc […]
Super MULTUMIT!!!!
[…] Exercițiile fizice ajută în lupta împotriva bolilor cronice specifice aparatului cardio-vascular […]