Spondiloza Cervicala – Ce este si cum o putem combate?

Cuprins

 


 

Introducere

Ce este spondiloza cervicala?

Spondiloza cervicală este un termen general utilizat pentru a denumi uzura legată de vârstă la nivelul coloanei vertebrale cervicale (gât) care poate duce la dureri în zona gâtului, rigiditate și alte simptome. Uneori, această afecțiune se mai numește artrită sau osteoartrită a gâtului.

 

 

Care sunt cauzele aparitiei spondilozei cervicale?

Spondiloza cervicală este extrem de frecventă. Mai mult de 85% dintre persoanele cu vârsta de peste 60 de ani sunt afectate. Afecțiunea cauzează cel mai adesea durere și rigiditate la nivelul gâtului – deși multe persoane cu spondiloză cervicală nu prezintă niciun simptom vizibil. În cele mai multe cazuri, spondiloza cervicală răspunde bine la un tratament conservator care include medicamente și terapie fizică. Înainte însă de a discuta despre metode și mijloace de tratament, vă invit să aflați care sunt cele mai frecvente cauze de apariție ale spondilozei cervicale.

Factori genetici

Spondiloza cervicală este o boală care este adesea atribuită îmbătrânirii și considerată rezultatul modificărilor degenerative la nivelul coloanei vertebrale. Ideea că există o predispoziție genetică pentru a dezvolta boli ale elementelor scheletice ale coloanei vertebrale a fost discutată anterior, dar nu a fost niciodată dovedită în mod concludent. Existența spondilozei cervicale familiale nu este o propunere nerealistă, deoarece alte studii au arătat că genetica determină forma coloanei vertebrale și că coloanele vertebrale similare tind să degenereze în moduri similare. Prin urmare, consilierea genetică se poate dovedi a fi de mare folos pentru a avertiza membrii familiei că prezintă un risc ridicat de leziuni ale coloanei cervicale, dacă există rude care deja suferă din cauza unei astfel e afecțiuni. Oricât de rară ar fi, spondiloza cervicală familială poate fi un fenomen pe care orice chirurg de coloană vertebrală ar trebui să îl suspecteze într-o familie cu anomalii ale coloanei cervicale constatate la mai mulți membri.

Traumatisme

Leziunile la nivelul gâtului pot duce la dezvoltarea mai rapidă a spondilozei cervicale. Acestea ar putea rupe sau fisura discurile, ceea ce va provoca durere din cauza contactului dintre os și os. O căzătură sau un accident de mașină poate duce la declanșarea acestei afecțiuni.

Afectiuni ale discurilor intervertebrale

Pe măsură ce îmbătrânești, coloana vertebrală suferă modificări din cauza deceniilor de uzură normală. Începând cu vârsta mijlocie, discurile dintre vertebrele tale încep să se schimbe. Aceste modificări pot include:

  • Degenerarea: Discurile vertebrale de la nivelul gâtului tău se pot uza încet (degenerare). Cu timpul, discurile devin mai subțiri, iar țesutul moale are mai puțină elasticitate. Dacă tu sau părinții tăi aveți o înălțime puțin mai mică decât în urmă cu câțiva ani, aceasta este o prăbușire normală a discurilor tale.
  • Hernia de disc cervicală: Îmbătrânirea naturală poate face ca o parte a discului dvs. vertebral să se rupă sau să se fisureze. Acest lucru se numește hernie de disc. Hernia poate permite ca discul să iasă în afară, apăsând pe țesutul din apropiere sau pe un nerv spinal. Această presiune poate provoca durere, furnicături sau amorțeală. Poti citi aici mai multe despre hernia de disc cervicala!

 

 

Alte cauze

Alte cause relative frecvente ale spondilozei cervicale sunt:

  • Osteoartrita: Osteoartrita este o afecțiune progresivă care determină degenerarea (uzura în timp) cartilajului din articulații. În cazul osteoartritei, cartilajul degenerează mai repede decât în procesul normal de îmbătrânire.
  • Pintenii osoși: Atunci când cartilajul din articulațiile vertebrelor din coloana vertebrală începe să degenereze și țesutul osos se freacă direct de alt țesut osos, se dezvoltă creșteri osoase anormale de-a lungul marginilor vertebrelor. Aceste excrescențe (numite osteofite sau pinteni osoși) sunt frecvente pe măsură ce îmbătrânești. Adesea, ele nu provoacă niciun simptom.

 

Factori de risc care favorizeaza aparitia spondilozei

Vârsta înaintată este un factor de risc pentru spondiloza cervicală. În plus față de vârstă, este mai probabil să ai dureri de gât sau alte simptome legate de spondiloza cervicală dacă:

  • Fumezi țigări sau obișnuiai să fumezi.
  • Ai unul sau mai mulți membri ai familiei cu această afecțiune.
  • Îți încordezi gâtul des pentru munca ta, cum ar fi să privești deasupra capului (de exemplu, zugravii) sau în jos (instalatorii de instalații sanitare sau de pardoseli) timp de multe ore în fiecare zi sau să îți ții capul într-o poziție necorespunzătoare pentru perioade lungi de timp (de exemplu, să privești fix la un ecran de calculator care este prea înalt sau prea jos).
  • Ai o leziune anterioară a gâtului, de exemplu în urma unui accident de mașină.
  • Ridicați greutăți, precum lucrătorii din construcții.
  • Ești expus la multe vibrații, cum ar fi șoferii de autobuz sau de camion.

 

Spondiloza: Simptome caracteristice

Este posibil să suferi de spondiloză cervicală și nici măcar să nu știi acest lucru. În general se întâmplă să nu ai simptome legate de această afecțiune.

Dacă totuși se manifestă, simptomele includ de obicei:

  • Durere sau rigiditate a gâtului. Acesta poate fi principalul simptom. Durerea se poate înrăutăți atunci când îți miști gâtul.
    senzație de durere sâcâitoare la nivelul gâtului.
  • Spasme musculare.
  • Un sunet de clic, pocnitură sau frecare atunci când îți miști gâtul.
  • Amețeli.
  • Dureri de cap.

Ameteli

Ce este amețeala cervicogenă? Amețeala cervicogenă este o afecțiune în care apar atât dureri de gât, cât și amețeli. De asemenea, poate fi asociată cu starea de confuzie. Se știe faptul că coloana cervicală joacă un rol masiv în echilibru și se crede că amețelile cervicogene sunt cauzate de o perturbare a acesteia sau a țesutului din jurul ei.

Amețeala cervicală poate fi cauzată de:

  • Degenerarea discului intervertebral
  • Inflamație
  • Probleme articulare
  • Leziuni la nivelul discurilor
  • Tonus muscular anormal de ridicat
  • Traumatisme la nivelul mușchilor

Persoanele care au suferit traumatisme craniene extreme, artrită cervicală sau hernie de disc cervical sunt mai frecvent afectate de vertij cervical. Amețeala cervicogenă poate rezulta adesea în urma unei leziuni de tip „whiplash” în accidente de mașină.

Cefalee (dureri de cap)

O cefalee cervicogenă începe la nivelul coloanei vertebrale cervicale, adică la nivelul gâtului. Uneori, aceste dureri de cap imită simptomele migrenei. Inițial, durerea poate începe intermitent, se poate răspândi într-o parte (unilaterală) a capului pacientului și poate deveni aproape continuă. Mai mult, durerea poate fi exacerbată de mișcarea gâtului sau de o anumită poziție a gâtului (de exemplu, ochii concentrați pe un monitor de calculator).

Rigiditate in zona cervicala

Alături de durere, rigiditatea este printre cele mai frecvente simptome incriminate de către pacienții afectați de spondiloza cervicală. Aceasta se manifestă prin limitarea amplitudinii de mișcare a gâtului.

Parestezii

Paresteziile, amorțelile sau radiculopatia cervicală sunt cele mai ușor de recunoscut simptome ale unei afectări nervoase localizata la nivelul coloanei vertebrale cervicale. Radiculopatia este cauzată de compresia și inflamația combinată a unui nerv spinal. Ambii factori sunt necesari. Aceasta este adesea cauzată de un disc degenerat.

Distribuția semnelor și simptomelor de la nivelul membrelor superioare corespunde unei rădăcini nervoase specifice, cu diminarea sau chiar pierderea activității reflexe, motorii și senzoriale caracteristică. Cele două localizări cele mai frecvente sunt identificate la nivelul discului C5-6 (rădăcina nervoasă C6) și discului C6-7 (rădăcina nervoasă C7). În forma complet dezvoltată, deficitul C6 include o diminuare a reflexului brahio-radial, slăbiciune a mușchiului biceps și durere și/sau parestezii care iradiază în josul brațului până la degetul mare și arătăto. În schimb, implicarea rădăcinii C7 determină pierderea reflexului tricipital, slăbiciune a mușchiului triceps și durere și/sau parestezii care iradiază spre degetul mijlociu.

 

 

Stadii de evolutie

Spondiloza cervicală evoluează în 5 stadii, iar începând cu stadiul III, aceasta este însoțită de ICVB.

Spondiloza cervicala in stadiul 1, local

Este faza in care procesul de degradare incepe la nivelul discului intervertebral, deci exista fenomene localizate doar la nivelul unui disc. Se poate spune ca in acest stadiu avem doar o discopatie care se manifestă adesea prin durere localizată strict la nivelul afectării.

Spondiloza cervicala in stadiul 2, miotonic

Este faza in care procesele degenerative cuprind doua sau mai multe discuri intervertebrale, precum si structurile adiacente. Procesul depaseste deci zona coloanei cervicale si cuprinde si musculatura paravertebrala, de aceea se numeste miotonic.

In acest stadiu al spondilozei durerea este de mai mare intensitate si cuprinde o zona mai extinsa, de obicei coborand pana la nivelul vertebrei C7.

Spondiloza cervicala in stadiul 3, iritativ

In aceasta etapa a spondilozei sunt afectati si nervii care pleaca de la nivelul coloanei vertebrale cervicale. Durerea creste in intensitate si se extinde spre regiunea umerilor.

Spondiloza cervicala in stadiul 4, numit radicular

In acest stadiu, spondiloza cervicala se concretizeaza prin fenomenul de compresiune a radacinilor nervoase care pleaca de la acest nivel, ceea ce inseamna ca simptomalogia se raspandeste pe toata zona care e enervata de radacina nervoasa respectiva. Daca e vorba de afectarea radacinilor nervoase de la nivelul C1 – C3, se dezvolta Sindromul de insuficienta circulatorie vertebrobazilara (ICVB)

Spondiloza cervicala in stadiul 5, numit si atrofic

In acest stadiu al spondilozei apar disfunctii trofice ale segmentului vertebral afectat. Toata simptomatologia pomenita mai inainte se accentueaza, se agraveaza si de cele mai multe ori se ajunge la complicatii.

 

Metode de tratament

Tratamentul medicamentos

În funcție de cât de multă durere simți, un medic ar putea recomanda medicamente antiinflamatoare cu sau fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofenul (Advil®, Motrin®) sau naproxenul sodic (Aleve®). Relaxantele musculare, cum ar fi ciclobenzaprina pot trata spasmele musculare. Pentru durerea severă a brațului cauzată de comprimarea nervilor, gabapentina (Neurontin®) poate reduce durerea.

Se pot injecta steroizi în zona afectată a coloanei vertebrale. Medicamentele injectabile pot face ca simptomele să se amelioreze pentru o perioadă scurtă de timp. Există trei proceduri comune de injectare a steroizilor:

  • Blocajul epidural cervical: Durerea de gât sau de braț cauzată de hernia de disc cervicală poate fi tratată cu o injecție a unei combinații de steroid și anestezic. Injecția se face în spațiul epidural, care este spațiul de lângă învelișul măduvei spinării.
  • Blocaj al articulației fațetare cervicale: Această injecție cu steroid plus anestezic se face în articulațiile mici din segmentele afectate ale coloanei vertebrale cervicale.
  • Blocul ramurii medii și ablația prin radiofrecvență: Această tehnică este utilizată atât pentru diagnosticarea, cât și pentru tratarea durerilor cronice de gât. Dacă durerea este ameliorată cu o injectare de anestezic, acel loc este identificat pentru tratament. Tratamentul, numit ablație prin radiofrecvență, presupune afectarea nervilor cu unde sonore care provoacă durere în articulație.

Interventia chirugicala

Pentru cele mai grave cazuri de spondiloză cervicală – inclusiv mielopatie cervicală sau radiculopatie cervicală – medicii specialiști pot lua în considerare intervenția chirurgicală. Intervențiile chirurgicale pot implica îndepărtarea pintenilor osoși și fuzionarea vertebrelor sau crearea unui spațiu mai mare pentru măduva spinării prin îndepărtarea unei porțiuni de vertebre.

Operația la nivelul coloanei vertebrale este complexă și poate implica o recuperare îndelungată. Medicul care se ocupă de îngrijirea sănătății tale va lua în considerare simptomele, starea și sănătatea ta generală înainte de a decide dacă o intervenție chirurgicală poate fi benefică pentru tine.

Fizioterapia si Kinetoterapia

Există puține dovezi privind utilizarea exclusivă a exercițiilor fizice sau a mobilizării și/sau a manipulărilor cu toate acestea urmarea unui program de kinetoterapie intocmit de un specialist a consemnat in practica clinica reducerea simptomelor in cazul spondilozei cervicale.

Mobilizarea și/sau manipulările în combinație cu exercițiile fizice sunt eficiente pentru reducerea durerii și îmbunătățirea funcționării zilnice în cazul durerilor cervicale mecanice subacute sau cronice, cu sau fără cefalee.

Tratamentul ar trebui să fie individualizat, dar, în general, include exerciții de reabilitare, reeducare proprioceptivă, terapie manuală și educație postural. Afla mai multe despre programul de exercitii pentru spondiloza cervicala de la RestartiX!

Un studiu din 2018 care a comparat exercițiile izometrice cu exercițiile dinamice, ambele cu metode fizioterapeutice tradiționale, a concluzionat că fizioterapia pe termen scurt joacă un rol semnificativ în tratamentul spondilozei cervicale. Comparația dintre cele două tehnici de tratament acordă prioritate exercițiilor dinamice, spre deosebire de exercițiile izometrice.

Concluziile meta-analizei din 2001, realizată de Philadelphia Panel, au fost următoarele:

  • Modalitățile fizice, cum ar fi, căldura, frigul, ultrasunetele terapeutice, masajul și stimulatorul nervos electric transcutanat (TENS), nu aveau suficiente dovezi privind eficacitatea lor în tratamentul durerii cervicale acute sau cronice.
  • La pacienții care se confruntă cu dureri radiculare, tracțiunea cervicală poate fi încorporată pentru a atenua compresia rădăcinilor nervoase care apare în cazul stenozei foraminale. Te poți bucura de efectele tracțiunii cervicale în confortul propriei tale case utilizând gulerul cervical NeckFix (click pentru detalii).
  • Terapia manuală a coloanei vertebrale toracice poate fi utilizată pentru reducerea durerii, îmbunătățirea funcției, creșterea amplitudinii de mișcare și pentru a aborda hipomobilitatea toracică.
  • Terapia termică oferă doar o ameliorare simptomatică, iar ultrasunetele par a fi ineficiente
  • Exercițiile s-au dovedit a fi eficiente în ceea ce privește întărirea extensorilor cervicali, întărirea flexorilor cervicali profunzi, întărirea musculaturii din regiunea scapulară, întinderea mușchilor toracelui prin contracția izometrică . Practic exercitiile fizice realizate la recomandarea unui fizioterapeut pot reduce semnele de durere locala, rigiditate si pot conduce la cresterea mobilitatii articulare si reducerea cracmentelor (zgomotelor percepute in urechea interna la mobilizarea capului/gatului)

 

 

Tratamente alternative

Acupunctură: Dezvoltată în China, acupunctura folosește ace foarte fine – și nu medicamente – pentru a trata durerea.

Acele de acupunctură sunt aproape la fel de subțiri ca firele de păr. Pe baza simptomelor tale și a diagnosticului exact, un practician va introduce acele; cel mai probabil, ți se vor introduce mai multe ace în timpul unei ședințe. Practicianul va viza puncte precise din meridianele corpului tău, iar acele vor fi lăsate înăuntru timp de 20 până la 40 de minute. S-a sugerat că acele de acupunctură determină corpul să elibereze anumite substanțe neurochimice, cum ar fi endorfinele sau serotonina, iar acestea ajută la procesul de vindecare.

Remedii/suplimente pe bază de plante: Înainte de a încerca orice remediu pe bază de plante sau suplimente, asigură-te că te documentezi și discuți cu medicul tău. Chiar dacă plantele sunt naturale, pot exista efecte secundare de care nu ești conștient – un remediu pe bază de plante ar putea interfera cu un medicament prescris pe care îl iei, de exemplu. Unele remedii pe bază de plante pe care ai putea dori să le iei în considerare pentru spondiloză sunt:

  • Gheara diavolului: Gheara diavolului provine din Africa de Sud, unde a fost folosită de secole pentru a trata febra, artrita și problemele gastrointestinale. Funcționează ca un antiinflamator. Astăzi, este folosit pentru afecțiuni care provoacă inflamații și durere, cum ar fi spondiloza (artrită spinală sau osteoartrită spinală). Îl poți lua sub formă de capsule.
  • Ghimbirul: Ghimbirul poate fi folosit ca un antiinflamator. Îți poți face propriul ceai de ghimbir adăugând o linguriță de ghimbir proaspăt, ras în apă fierbinte.
  • Scoarță de salcie albă: Salcia albă a dus la dezvoltarea aspirinei în Europa. Dacă nu vrei să iei versiunea sintetică (aspirina poate irita stomacul), folosește scoarța de salcie albă. Este pentru afecțiuni care provoacă durere sau inflamație; spondiloza le poate provoca pe amândouă.

 

Cum prevenim spondiloza?

Este posibil să nu poți preveni spondiloza cervicală, dar acești pași îți pot reduce riscul:

  • Fii activ din punct de vedere fizic.
  • Adoptă o postură bună.
  • Previno leziunile cervicale folosind întotdeauna echipamentul potrivit și modalitatea corectă de execuție atunci când faci exerciții fizice sau sport.
  • Evită traumatismele la nivelul gâtului

 

Concluzie

Deși spondiloza cervicală afectează un procent uriaș al populației cu vârsta de peste 60 de ani, durerea și gâtul înțepenit nu trebuie să devină realizatea ta zilnică.

Menține-te în formă și învață cum să obții o postură corectă alături de specialiștii RestartiX!

 

 

Semnat,

M.PT Alexandru Ilie @ RestartiX Center

Expert în Fizioterapie

 


 

Bibliografie:

  1. https://www.healthline.com/health/cervical-spondylosis
  2. https://thejns.org/view/journals/j-neurosurg/89/1/article-p139.xml
  3. https://southernpainclinic.com/blog/what-is-cervical-spondylosis/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1819511/
  5. https://www.samitivejhospitals.com/article/detail/cervical-spondylosis-the-working-persons-disease
  6. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17685-cervical-spondylosis
  7. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cervical-spondylosis/symptoms-causes/syc-20370787
  8. https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/cervical-spondylosis-arthritis-of-the-neck
  9. https://www.physio-pedia.com/Cervical_Spondylosis

Conținutul acestui articol este creat special cu scop de informare și educație. Nu are intenția de a deveni sfat medical.






Articole asemănătoare




Ziua Mondială a Fizioterapiei Inițiativa RestartiX pentru Pacienții cu Dureri Lombare

Ziua Mondială a Fizioterapiei, celebrată anual pe 8 septembrie, este o inițiativă globală menită să aducă în prim-plan importanța fizioterapiei în prevenirea, gestionarea și tratarea afecțiunilor musculo-scheletice. Această zi este marcată în întreaga lume prin evenimente și campanii de conștientizare organizate de profesioniștii din domeniul sănătății și de comunități, având ca scop educarea publicului și […]

Vrei să știi cum să previi, să corectezi deformările spatelui?

Majoritatea cunoaștem faptul că deformările coloanei sunt de fapt cifoze, scolioze, lordoze. Statisticile arată că România se află pe un loc fruntaș în Europa, în ceea ce privește deformarea coloanei vertebrale. Aproximativ 80% din cazuri o reprezintă femeile, boală apărând la pubertate. Cu toți știm cât de important este să avem o postură corectă. O […]

Tratamentul discopatiei lombare

Introducere   Discopatie lombară sau boala degenerativă a discurilor lombare este una dintre cele mai frecvente, aparent  foarte cunoscută, dar în același timp mai de neînțeles cauză de dureri în regiunea inferioară a spatelui. 80% din populație afirmă că a prezentat minim un episod de durere lombară în cursul vieții, fiind a doua cauză de […]

Totul despre SCIATICĂ

Probail ai avut avut pe cineva care ți-a spus ca suferă de sciatică sau poate chiar tu te-ai surprins spunând, “ mă omoară sciatica asta, mă doare tot piciorul”. Ei bine, acest fenomen dureros ce iradiază pe picior, mi-am propus să-l dezbat în acest articol. Pentru început haideți să înțelegem câteva informatții de bază de […]

Stenoza de canal vertebral lombar

Cuprins CUM DEFINIM STENOZA SPINALĂ LOMBARĂ? CAUZELE SAU ETIOLOGIA STENOZEI DE CANAL VERTEBRAL LOMBAR CUM IAU NAȘTERE SIMPTOMELE CE ÎNSOȚESC STENOZA SPINALĂ LOMBARĂ? SIMPTOMATOLOGIE STABILIREA DIAGNOSTICULUI COMPLICAȚIILE STENOZEI CANALULUI SPINAL LOMBAR TRATAMENTUL   Introducere     Stenoza de canal vertebral lombar, termen frecvent regăsit pe buletinele de imagistică, reprezintă o cauză frecventă de dizabilitate mai […]

5 replies on “Spondiloza Cervicala – Ce este si cum o putem combate?”

[…] Spondiloza cervicală (osteoartrita avansată a gâtului) poate fi o altă cauză potențială a amețelilor de cauză cervicală. Această afecțiune face ca vertebrele și discurile de la nivelul gâtului să se uzeze și să se rupă în timp. Acest lucru se numește degenerare și poate exercita o presiune asupra măduvei spinării sau a nervilor spinali, blocând astfel sau reducând fluxul de sânge către creier și urechea internă. O hernie de disc poate face același lucru. […]

Bună dimineața! Vă salut din nou, Mihai, Iași, vă mulțumesc pentru că existați, pentru că ne împărtășiți din cunoștințele d-voastră atât de valoroase și ne ajutați să ne schimbăm starea de sănătate în bine. Vă doresc o zi excelentă , mult succes la fapte bune în continuare!

Buna RestartiX !

Ma regasesc total in cele prezentate de dumneavoastra, doar de acupunctura si operatie mi a fost frica, acum doar Voltarenul (tablete) imi amelioreaza durerea, iar de putin timp ati aparut in viata mea si merg inainte cu programul dat de dvoastra.
Ceea ce va pot spune ca doar datorita Restartix am inceput sa am mobilitatea corpului .
Ramaneti sanatosi!!! caci Lumea are nevoie de voi.
Stima si respect ptr aceasta echipa minunata!
Mariana Prediger

Multumesc mult pentru aceste exercitii.Sigur ajuta la ameliorarea durerilor si cred ca este bine de continuat si dupa disparitia lor.
Magda

Stimă și respect pentru echipa minunată.Ma regăsesc în cele prezentate de d_voastra.Eu am o spondiloza cervicală cu amețeli care îmi dureri mari,dar și lombară și dorsala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la newsletter

Abonează-te la newsletter și rămâi conectat la noutățile platformei RestartiX.