Condromalacia Patelară: Înțelegerea afecțiunii și abordările terapeutice

Ce este condromalacia patelară?

Condromalacia patelară se refera la durerea anterioară a genunchiului din cauza modificărilor fizice și biomecanice. Cartilajul articular al rotulei suferă modificări degenerative care se manifestă ca o schimbare  structurală, umflătură, uzură și eroziune a cartilajului hialin de la baza rotulei și scleroza osului rotulei.

Condromalacia patelară este una dintre cele mai frecvent întâlnite cauze ale durerii anterioare a genunchiului în rândul tinerilor.

Cuvântul ”chondromalacia” este derivat din cuvintele grecești –” chrondros”, care înseamnă cartilaj și ”malakia”, care înseamnă moale. Prin urmare, chondromalacia patelară este o înmuiere a cartilajului articular de pe suprafața posterioară a rotulei, care poate duce în cele din urmă la leziuni fibrilare, fisuri și eroziune.

Anatomia rotulei 

Genunchiul este alcatuit din 4 oase majore: femurul, tibia, peroneul și rotula. Rotula se articulează cu femurul si aluneca dealungul șanțului trohlear. Cartilajul articular de pe partea posterioara a rotulei permite rotulei să alunece peste șanțul femural.  Forțele de încarcare și persistente pe partea laterală a genunchiului pot avea un efect negativ asupra nutriției cartilajului articular și mai precis în zona medială și centrală a rotulei, unde modificările degenerative vor apărea mai ușor.

Cvadricepsul se inseră la nivelul rotulei prin tendonul cvadricepsului și este împărțit în patru mușchi: dreptul femural, vastul lateral, vastul intermediar și vastul medial. VM are fibre oblice care se referă la vastus medialis obliques (VMO)

Acești mușchi sunt stabilizatori activi în timpul extensiei genunchiului, în special VL (pe partea laterală) și VMO (pe partea medială). VMO este activ în timpul extensiei genunchiului, dar nu extinde genunchiul. Funcția sa este de a menține rotula centrată în trohlee. Acest mușchi este singurul stabilizator activ pe aspectul medial, astfel încât timpul său funcțional și cantitatea de activitate sunt esențiale pentru mișcarea femuro patelara, cea mai mică modificare având efecte semnificative asupra poziției rotulei.

Nu doar cvadricepsul influențează poziția rotulei, ci și structurile pasive ale genunchiului precum: rotatia spre interior prea mare a osului femur, sau unghiul Q al soldului.

Cartilajul articular nu are terminații nervoase, așa că acestă condromalacie patelară nu trebuie considerată o adevărată sursă de durere anterioară a genunchiului, mai degrabă, este o constatare patologică sau chirurgicală care reprezintă zone de traumatism al cartilajului articular sau încărcarea a membrului ce nu este optim.

Care sunt cauzele condropatiei patelare?

Modificările degenerative ale cartilajului articular pot fi cauzate de:

Traumă: Instabilitate cauzată de traume anterioare sau suprasolicitare în timpul recuperării
Microtraumă repetitivă și stări inflamatorii.
Cauză posturală: provoacă poziție incorectă a rotulei în șanțul trohlear

Care sunt stadiile condropatiei patelare?

În stadiile incipiente, condromalacia prezintă zone de mare sensibilitate/discomfort. Acest lucru poate fi asociat cu grosimea crescută a cartilajului și poate provoca, de asemenea, edem. În ultimele etape, va exista o suprafață mai neregulată cu subțierea focală care se poate extinde și expune osul subcondral.

Condromalacia rotuliana este clasificată pe baza constatărilor artroscopice, profunzimea subțierii cartilajului și modificările osoase subcondrale asociate. Stadiile moderate până la severe pot fi observate la RMN.

Etapa 1: subtierea și modificarea cartilajului articular din cauza leziunii fibrelor de colagen   verticale. Cartilajul este spongios la artroscopie.
Etapa 2: formarea fisurilor în cartilajul articular datorită separării straturilor cartilaginoase superficiale de cele profunde. Fisuri cartilaginoase care afectează o suprafața articulara, fără a cuprinde osul subcondral.
Etapa 3: extinderea fisurilor, fragmentarea cartilajului care se extinde până la osul subcondral, dar care afectează mai puțin de 50% din suprafața articulară rotuliană.
Etapa 4: formarea leziunilor articulare și expunerea osului subcondral peste 50% din suprafața articulară patelară expusă, cu scleroză și eroziuni ale osului subcondral. Formarea osteofitelor are loc și în acest stadiu.

Prezentare clinica

Simptome ale condropatiei patelare

Principalul simptom al condromalaciei rotulei este durerea anterioară a genunchiului care este exacerbată de activitățile zilnice obișnuite care încarcă articulația patellofemurală, cum ar fi alergarea, urcatul scărilor, ghemuit, îngenuncherea sau schimbarea de la șezut la o poziție ortostatică.

Durerea cauzează adesea dizabilitate care afectează participarea pe termen scurt la activitățile zilnice și fizice. Alte simptome sunt sensibilitatea la palpare sub marginea medială sau laterală a rotulei, crepitație (resimțită cu mișcare), umflătură,  un mușchi vast medial slab și un unghi Q mare.

Un număr semnificativ de indivizi sunt asimptomatici, dar crepitația în flexie sau extensie este adesea prezentă. Condromalacia este frecventă la adolescenți și femeile cu condromalacie idiopatică, de obicei observată la copiii mici și adolescenții, iar afecțiunea degenerativă este cea mai frecventă la populația de vârstă mijlocie și în vârstă.

Managementul medical – Consens medical 

Opțiuni de tratament in condromalacia patelară

Exercițiile și educația sunt două componente importante ale unui program de tratament. Educația ajută pacientul să înțeleagă starea și cum ar trebui să o facă față pentru o recuperare optima. Exercițiul se concentrează pe întinderea și întărirea structurilor adecvate, cum ar fi: ischiogambieri, cvadriceps și lungimea gastrocnemiului și forța mușchilor fesieri. 

Dacă tratamentul conservator eșuează, există mai multe proceduri chirurgicale posibile.

Condrectomie:

(Abrazarea suprafeței articulare) Acest tratament include curățarea cartilajului deteriorat. Succesul acestui tratament depinde de severitatea afectarii cartilajului.

Tehnica de microfacturare chirurgicală

La nivelul suprafeței articulare afectate se realizează mini-găuri cu ajutorul unui dispozitiv ascuțit, care stimulează vindecarea prin neuovasularizare.

Implantul autolog cu condrocite

O bucată de cartilaj sănătos, dintr-o altă zonă a articulației, este recoltat prin tehnica artroscopică și apoi se cultivă celulele progenitorii în laborator. Cultura de celule sub forma unui petic, este apoi implantat în zona afectată prin chirurgie deschisă.

Înlocuirea cartilajului deteriorat:

Cartilajul deteriorat este înlocuit cu o proteză cu capac din polietilenă. Rezultatele timpurii au fost bune, dar eventuala uzură a suprafeței articulare opuse este inevitabilă.

Eliberare laterală:

O capsulă laterală foarte strânsă va trage rotula lateral. Eliberarea retinaculului patelar lateral permite rotulei să urmeze corect în șanțul femural.

Sunt doar câteva exemple oferite însă: Deși nu există un acord general pentru tratamentul condromalaciei, consensul este că cel mai bun tratament este unul non-chirurgical.

Fizioterapie și exerciții fizice pentru condromalacia patelară.

Tratamentul conservator al condromalaciei rotulei este adesea foarte recomandat de către specialiști. Diverse proceduri de fizioterapie pot ajuta la ameliorarea durerii și la creșterea aportului de sânge în zonă, îmbunătățind aportul de nutriție a cartilajului articular. Intervențiile terapeutice conservatoare includ următoarele:

  • Exerciții de întindere și tonifiere (în regim izometric) a  mușchiului cvadriceps.
  • Restabilirea forței și funcției adecvate a cvadricepsului este un factor esențial în obținerea unei bune recuperări. 
  • Cele mai eficiente exerciții sunt izometrice și izotonice în interval articular restrans (nu se va extinde genunchiul într-o prima fază în cadrul exercițiilor deci vor fi respectate unghiurile articulare nedureroase) 
  • Întinderea vastului lateral și întărirea vastului medial sunt adesea recomandate, dar sunt dificil de izolat din cauza inserției commune (în acest context se poate folosi un”foam roller”- tehnica de auto masaj).

  • Exerciții de stretching al ischigambierilor. 

  • Modificarea temporară a activității
  • Bandajarea zonei rotulei cu benzi speciale sau purtarea de orteze speciale.

 

  • Susținerea rotulei și a articulației genunchiului prin benzi speciale este o altă modalitate de a reduce durerea și simptomele,  acest lucru va faca glisarea rotulei între condilii femurali să fie optim facilitată 
  • Purtarea ortezelor speciale poate fi utilă pe termen scurt pentru a oferi pacienților un anumit sprijin și ameliorarea durerii pentru a-i ajuta să evite mișcările antalgice și să normalizeze cât mai mult posibil mersul. 
  • Purtarea unei mijloc de ”realiniere/facilitare a poziție non-disfuncționale” a rotulei și urmarea unui protocol de kinetoterapie  au un efect sinergic asupra pacienților cu condromalacie rotuliană.
  • Talonete .
  • Administrare AINS.
  • Antrenamentul pentru forța și stabilitatea șoldului, deoarece poziționarea și forța șoldului au o influență semnificativă asupra durerii anterioare a genunchiului.

Vă încurajez să explorați platforma RestartiX pentru mai multe informații și să împărtășiți cu noi întrebările și experiențele voaste. 

MPT Radu Marin

 

 

Conținutul acestui articol este creat special cu scop de informare și educație. Nu are intenția de a deveni sfat medical.






Articole asemănătoare




Ziua Mondială a Fizioterapiei Inițiativa RestartiX pentru Pacienții cu Dureri Lombare

Ziua Mondială a Fizioterapiei, celebrată anual pe 8 septembrie, este o inițiativă globală menită să aducă în prim-plan importanța fizioterapiei în prevenirea, gestionarea și tratarea afecțiunilor musculo-scheletice. Această zi este marcată în întreaga lume prin evenimente și campanii de conștientizare organizate de profesioniștii din domeniul sănătății și de comunități, având ca scop educarea publicului și […]

Vrei să știi cum să previi, să corectezi deformările spatelui?

Majoritatea cunoaștem faptul că deformările coloanei sunt de fapt cifoze, scolioze, lordoze. Statisticile arată că România se află pe un loc fruntaș în Europa, în ceea ce privește deformarea coloanei vertebrale. Aproximativ 80% din cazuri o reprezintă femeile, boală apărând la pubertate. Cu toți știm cât de important este să avem o postură corectă. O […]

Tratamentul discopatiei lombare

Introducere   Discopatie lombară sau boala degenerativă a discurilor lombare este una dintre cele mai frecvente, aparent  foarte cunoscută, dar în același timp mai de neînțeles cauză de dureri în regiunea inferioară a spatelui. 80% din populație afirmă că a prezentat minim un episod de durere lombară în cursul vieții, fiind a doua cauză de […]

Totul despre SCIATICĂ

Probail ai avut avut pe cineva care ți-a spus ca suferă de sciatică sau poate chiar tu te-ai surprins spunând, “ mă omoară sciatica asta, mă doare tot piciorul”. Ei bine, acest fenomen dureros ce iradiază pe picior, mi-am propus să-l dezbat în acest articol. Pentru început haideți să înțelegem câteva informatții de bază de […]

Stenoza de canal vertebral lombar

Cuprins CUM DEFINIM STENOZA SPINALĂ LOMBARĂ? CAUZELE SAU ETIOLOGIA STENOZEI DE CANAL VERTEBRAL LOMBAR CUM IAU NAȘTERE SIMPTOMELE CE ÎNSOȚESC STENOZA SPINALĂ LOMBARĂ? SIMPTOMATOLOGIE STABILIREA DIAGNOSTICULUI COMPLICAȚIILE STENOZEI CANALULUI SPINAL LOMBAR TRATAMENTUL   Introducere     Stenoza de canal vertebral lombar, termen frecvent regăsit pe buletinele de imagistică, reprezintă o cauză frecventă de dizabilitate mai […]

4 replies on “Condromalacia Patelară: Înțelegerea afecțiunii și abordările terapeutice”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la newsletter

Abonează-te la newsletter și rămâi conectat la noutățile platformei RestartiX.