Durerile articulare în sezonul rece

Ai dureri de oase atunci când plouă? Dacă da citește mai departe….

Introducere

Poate ai auzit de multe ori cum o rudă mai în vârstă spune : “Mâine plouă, o simt în genunchi?” și pot să va spun de acum că nu are un glob de cristal sau un senzor meteorologic în genunchi, ci doar apare discomfort, durere, redoare sau chiar disfuncție mecanică la nivelul genunchiului odată ce vremea se schimbă brusc.

Doctorii și oamenii de știința considerau că vremea rea precum ploaia sau frigul influențează în mod direct această sensibilitate a pacienților cu artroză sau boală reumatologică inflamatorie, dar sunt foarte puține dovezi în ceea ce privește doar temperatura și umiditatea, deoarece nu explică de ce pacienții resimt cu 1-2 zile înainte să apară frigul sau ploaia.

Studiile recente arată că există o legătura directă între modificările meteorologice și modificările biochimice și fiziologice ale corpului uman inclusiv simptomatologia la nivelul articulațiilor la pacienți cu diverse patologii articulare.

 

De ce factorii meteorologici influențează pacienții cu patologie osteo-articulară ?

 

Pentru a înțelege acest aspect trebuie să știm următoarele date științifice:
Care sunt factorii meteorologici?
Care este diferența dintre un pacient sănatos și unul cu patologie osteo-articulară?
Cum răspunde corpul uman la factori fizici-meteorologici?

Factorii meteorologici care influențează simptomatologia algică sunt:

  • presiunea barometrică (atmosferică)
  • curenții de aer (vântul)
  • temperatura
  • umiditatea

 

Presiunea atmosferică

 

Aerul din atmosfera noastră apasă asupra pământului, iar aceasta apăsare reprezintă presiunea exercitată de ea asupra scoarței terestre și a tot ce se află pe suprafața acesteia: oameni, animale, obiecte, vegetație etc.

Oamenii sănătoși suportă foarte bine oscilațiile presiunii atmosferice mici de 10 până la 30 mmHg, acestea fiind chiar insesizabile, dar la polul opus se află oamenii cu patologii osteo-articulare care se resimt la cele mai mici modificări.

Aerul este format din: azot 78,08%, oxigen 20,93%, dioxid de carbon 0,03-0,04%, gaze inerte 1% și vapori de apă în diverse cantități.

Odată cu variația presiunii atmosferice, fiecare gaz din atmosferă își va păstra proporția față de celelalte, dar odată cu creșterea presiunii volumul de aer este mai dens  implicit numărul de molecule de gaz o să fie mai mare, iar când scade presiunea numărul moleculelor se micșorează.

Gazele atmosferice au diferite solubilități în corpul uman, aceste solubilități fiind influențate de modificarea presiunii parțiale care duc la modificări în corpul uman la presiuni atmosferice scăzute sau crescute după caz.

Mai pe ințelesul tuturor, corpul uman face un schimb de gaze cu mediul înconjurător în funcție de presiunea atmosferică pentru a egaliza această diferență de presiune, știind că omul are în compoziția corpului gaze :

Oxigen65
Carbon18
Hidrogen10
Azot3
Calciu1.5
Fosfor1.2
Potasiu0,2
Sulf0,2
Clor0,2
Sodiu0,1
Magneziu0,05
Fier, Cobalt, Cupru, Zinc, Iod Seleniu, fluorDoze foarte mici

Exemple de muncitori care lucrează în condiții de presiune atmosferică crescută sau scăzută:
-scăzută : aviatori, alpiniști
-crescută : mineri, scafandrii

 

Curenții de aer (Vântul):

 

Prin vânt se ințelege circularea unei mase de aer în atmosfera pământului.

Formarea vântului are loc prin diferența de presiuni barometrice între doua mase de aer cu temperaturi diferite .Aerul cald fiind cu densitate mai mică urcă în timp ce aerul rece fiind cu densitate mare coboară, acest fenomen are loc până când diferența de presiune atmosferică se va egala .Intensitatea vântului sau tăria lui este dată de diferența dintre masele de aer cu cât diferența este mai mare cu atât tăria vântului este mai mare cu alte cuvinte este direct proporțional cu presiunea dintre cele două mase de aer. Direcția și temperatura vântului sunt influențate de mai mulți factori dar cei mai importanți sunt:

-rotația pământului care produce Forța Coriolis ce influențează direcția,ca exemplu, deviază vânturile spre vest în emisfera Nordică

-formele de relief : munți,dealuri,văi,depresiuni,canioane etc care influențează direcția și temperatura vânturilor , exemplu, Foehnul care este un vânt rece din Munții Alpi care prin urcarea și coborârea respectivilor munți se încălzește prin fenomenul de frecare a maselor de aer de munte.

 

Umiditatea:

 

Reprezintă cantitatea de vapori de apă într-o masă de aer. Umiditatea este influențată de temperatură și presiune atmosferică.

Un fenomen ce trebuie menționat este condensul , ce apare în momentul în care masa de aer cald ce conține vapori de aer se întâlnește cu un obiect rece cum este peretele casei. Cantitatea de vapori de aer care poate fi reținută este direct proporțională cu temperatura aerului, cu cât este mai cald cu atât poate reține mai multă apă cu cât este mai rece aerul cu atât reține mai puțină apă .
Consider că toată lumea știe ce este temperatura și cum influențează aceasta corpul uman, drept urmare nu voi mai intra în detalii.

 

Care este diferența dintre un pacient sănătos și unul cu patologie osteo-articulară?

 

Este un subiect foarte amplu, dar o sa încerc să mă rezum doar la aspectele ce ne interesează în acest articol.

Sunt diferențe foarte mari între un pacient sănătos și unul cu orice tip de patologie, și sunt mulți factori ce influențează acest aspect: sex, vârstă, mediu de lucru, mediul geografic, alte patologii în antecente, predispoziție genetică etc, dar în cazul unui pacient cu patologie osteo-articulară trebuie avut în vedere urmatoarele:
⦁ Pierdere de cartilaj articular
⦁ Procesul de reparație , sechelar la nivelul articulației, unde se formează țesut cicatricial cu vase de neo-formație și terminații nervoase
⦁ Micșorarea spațiului articular
⦁ Distrucția spațiului articular
⦁ Osteofite , fiind proces degenerativ
⦁ Inflamația locală cronică sau acută
⦁ Schimbarea compoziției și cantității lichidului sinovial
⦁ Și multe altele

În cadrul acestor modificări pacientul cu artroză sau artrită articulară o să resimtă modificările factorilor fizici și meteorologici mult mai intens decât unul sănătos, deoarece articulația este afectată iar procesele biochimice și biofizice de la nivelul acesteia sunt afectate, astfel:
⦁ Schimbul de substanțe intracelular este încetinit prin schimbarea structurii articulare
⦁ Terminațiile nervoase noi apărute sunt sensibile la schimbări bruște producând durere
⦁ Baroreceptorii de la nivelul vaselor de sânge reacționează la diferite gradiente presionale producând constricție sau vasodilatație, fenomen ce comprimă țesuturi din jur sau dimpotrivă prin constricție privează țesutul de nutrienți prin slaba irigare a teritoriului
⦁ Metabolismul local este încetinit sau accelerat în funcție de patologie
⦁ Mecanică articulară este deficitară prin schimbarea structurii articulare, consecința fiind impotența funcțională sau limitarea mobilității

 

Cum răspunde corpul uman la factori fizici-meteorologici?

 

Corpul uman reacționează la factori fizici și meteorologici prin adaptarea corpului uman de-a lungul a mii de ani. Aceste procese au loc concomitent , la ora actuală fiind un subiect foarte intim, fără a avea momentan o explicație bine documentată științific în privința tuturor mecanismelor, unele dintre ele rămânând la stadiu de teorie.

 

Ce știm cu exactitate?

 

Agenții fizici nu sunt străini Recuperarii medicale fiind parte din arsenalul nostru terapeutic.
Temperatura, umiditatea și curenții de aer ne influențează prin mecanismele transferului caloric.

 

Mecanismele transferului caloric sunt:

-conducția – transferul de energie termică dintre 2 corpuri aflate în contact direct
-convecția – se folosește de mișcarea unui mediu intermediar (apă, aer, sânge etc) pentru a transporta energie termică
-radiația – reprezintă radiația termică emisă de un orice corp
-evaporarea – proces de transformare a lichidului în gaz, proces ce necesită energie termică
-conversia- procesul de transformare a energiei prin caldură

Toate aceste mecanisme intră în acțiune odată cu schimbarea meteorologică , influentânt pacientul cu patologie osteo-articulară ca de exemplu la vreme rece( ploaie, vânt, frig etc ):
– vasoconstricție prin stimularea directă a musculaturii netede, provocând hipoperfuzie locală inițială iar mai apoi prin mecanisme compensatorii vasodilatație reactivă (pacientul cu patologii, are afectat acest mecanism de protecție)
-scade elasticitatea musculaturii și a țesuturilor colagene (cartilaj, tendon, fascie) cu alte cuvinte limitare de mobilitate și rigiditate
-producerea efectului de condens asupra corpului uman, acesta fiind cald degajă vapori de apă și prin piele , masele de aer rece ajută la formarea transpirației reci și vântul și temperatura intensifică procesele de răcire asupra corpului uman
-corpul uman pentru a produce căldură necesită mai multă energie calorică consumată, metabolismul fiind deficitar la pacienți vârstnici cu artroză etc.

Pe lângă acest aspect mai știm și că în corpul uman există baroreceptori ce mediază presiunea barometrică internă. Una din teorii este că, presiunea atmosferică influențează acești baroreceptori modificând presiunea internă, ca exemplu când scade presiunea atmosferică externă crește presiunea intraarticulară provocând sensibilitate chiar durere pacientului cu patologie osteo-articulară.

Creșterea presiunii articulare asociată cu limitarea elasticității articulației , hipoperfuzie locală , duce la iritarea terminațiilor nervoase intraarticulare la un pacient , având simptome de durere, redoare și limitarea mobilității articulare.

 

SOLUȚIE

 

Conform studiilor și din practica mea de zi cu zi , kinetoterapia dozată corect de un specialist de fizioterapie este baza tratamentului în sezonul rece deoarece scade durerea și crește mobilitatea articulară , fără a avea un efect nociv asupra pacienților cu patologie osteo-articulară.

 

Un minim necesar de 150min/săptămâna fiind esențial pentru a avea rezultate de calitate.

 

Din punct de vedere fiziologic o să prezint câteva din beneficiile kinetoterapiei:

  • stimulează antrenarea musculară , crescând forța și elasticitatea musculaturii , ducând și la stabilitate articulară
  • prin kinetoterapie se stimulează repararea tisulară la nivel osos și la nivelul cartilajului articular
  • crește metabolismul local , asigurând hranirea adecvată a țesuturilor
  • crește schimbul de substanțe asigurând o egalizare mai rapidă a presiunii intraarticulare
  • crește eliminarea de toxine acumulate și favorizează oxigenarea țesuturilor
  • cartilajul nu este vascularizat și doar prin mișcare se produce fenomenul de absorbție a nutrienților din acest motiv mișcarea este elementul vital care poate genera factorii favorizanți de a reduce durerea și a frâna procesul artrozic.

Toate aceste mecanisme duc la restabilirea (în masura posibilului)a funcțiilor normale articulare prin creșterea stabilității articulare,creșterea forței musculare,restabilirea aliniamentului corect al corpului uman , scade durerea prin eliminarea factorilor dăunători ducând astfel la o calitate mai buna a vieții.

Medicația și procedurile specifice medicinei de recuperare sunt o altă armă din arsenalul nostru : fizioterapie(curenți,laser,unde electromagnetice, vibrații mecanice , aparatură cu efect de încălzire și răcire etc ), biofeedback, tracțiuni , masaj etc.

De asemenea o componentă foarte importantă de menționat sunt și Factorii Naturali Terapeutici care ajută : nămoluri, mofete, ape minerale, talasoterapie, climă specifică și micro-climă de ex: peșteri și saline.

Semnat,

Medic Specialist Medicină Fizică și de Reabilitare,

Dr. Alexandru Pîndaru @ RestartiX Center

Bibliografie
1) Effects of Physical Activity in Knee and Hip Osteoarthritis: A Systematic Umbrella Review
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6527143/
2) Exercise Is Essential for Osteoarthritis: The Many Benefits of Physical Activity https://www.jospt.org/doi/10.2519/jospt.2018.0507
3) Temperatură https://ro.wikipedia.org/wiki/Temperatur%C4%83
4) Umiditate https://ro.wikipedia.org/wiki/Umiditate
5) Presiune atmosferică https://ro.wikipedia.org/wiki/Discu%C8%9Bie:Presiune_atmosferic%C4%83
6) Presiune https://ro.wikipedia.org/wiki/Presiune
7) Vânt https://ro.wikipedia.org/wiki/V%C3%A2nt
8) The Influence of Weather Conditions on Outdoor Physical Activity Among Older People With and Without Osteoarthritis in 6 European Countries https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27633622/
9) Self-perceived weather sensitivity and joint pain in older people with osteoarthritis in six European countries: results from the European Project on OSteoArthritis (EPOSA) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24597710/
10) Braddom’s Physical Medicine and Rehabilitation • Sixth Edition • 2020 Editors
David X. Cifu
Associate Dean of Innovation and System Integration, Herman J. Flax, MD Professor and Chair, Department of Physical Medicine and Rehabilitation, Virginia Commonwealth University School of Medicine, Richmond, Virginia
Senior TBI Specialist, U.S. Department of Veterans Affairs, Washington, DC
Principal Investigator, Long-term Impact of Military-relevant Brain Injury Consortium – Chronic Effects of Neurotrauma Consortium (LIMBIC-CENC), Central Virginia VA Health Care System/Virginia Commonwealth University, Richmond, Virginiac
11) The Influence of Weather Conditions on Joint Pain in Older People with Osteoarthritis: Results from the European Project on OsteoArthritis https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26329341/
12) Associations between weather conditions and clinical symptoms in patients with hip osteoarthritis: a 2-year cohort study https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24462921/
13) Self-Reported Weather Sensitivity is Associated with Clinical Symptoms and Structural Abnormalities in Patients with Knee Osteoarthritis: A Cross-Sectional Study https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34389921/

Conținutul acestui articol este creat special cu scop de informare și educație. Nu are intenția de a deveni sfat medical.




Articole asemănătoare




Vrei să știi cum să previi, să corectezi deformările spatelui?

Majoritatea cunoaștem faptul că deformările coloanei sunt de fapt cifoze, scolioze, lordoze. Statisticile arată că România se află pe un loc fruntaș în Europa, în ceea ce privește deformarea coloanei vertebrale. Aproximativ 80% din cazuri o reprezintă femeile, boală apărând la pubertate. Cu toți știm cât de important este să avem o postură corectă. O […]

Tratamentul discopatiei lombare

Introducere   Discopatie lombară sau boala degenerativă a discurilor lombare este una dintre cele mai frecvente, aparent  foarte cunoscută, dar în același timp mai de neînțeles cauză de dureri în regiunea inferioară a spatelui. 80% din populație afirmă că a prezentat minim un episod de durere lombară în cursul vieții, fiind a doua cauză de […]

Totul despre SCIATICĂ

Probail ai avut avut pe cineva care ți-a spus ca suferă de sciatică sau poate chiar tu te-ai surprins spunând, “ mă omoară sciatica asta, mă doare tot piciorul”. Ei bine, acest fenomen dureros ce iradiază pe picior, mi-am propus să-l dezbat în acest articol. Pentru început haideți să înțelegem câteva informatții de bază de […]

Stenoza de canal vertebral lombar

Cuprins CUM DEFINIM STENOZA SPINALĂ LOMBARĂ? CAUZELE SAU ETIOLOGIA STENOZEI DE CANAL VERTEBRAL LOMBAR CUM IAU NAȘTERE SIMPTOMELE CE ÎNSOȚESC STENOZA SPINALĂ LOMBARĂ? SIMPTOMATOLOGIE STABILIREA DIAGNOSTICULUI COMPLICAȚIILE STENOZEI CANALULUI SPINAL LOMBAR TRATAMENTUL   Introducere     Stenoza de canal vertebral lombar, termen frecvent regăsit pe buletinele de imagistică, reprezintă o cauză frecventă de dizabilitate mai […]

Staza venoasa – o reală problemă de sănătate

Ce este staza venoasă? Staza venoasă este o pierdere a funcției corespunzătoare a venelor, mai ales de la nivelul membrelor inferioare, care, în mod normal, ar trebui să transporte sângele înapoi spre inimă. Acest lucru poate apărea în urma unei leziuni la nivelul venelor, care poate duce la formarea de cheaguri de sânge în venele […]

7 replies on “Durerile articulare în sezonul rece”

Da, simt schimbările de presiune și temperatură : genunchi,coapsa,circei în tălpi,gamba. Sa mi fie Rușine că sunt la25km,de salina Ocnele Mari,locul meu natal !

Mulțumesc mult pentru explicații cu siguranță voi informa și pe cei apropiați ,fiecare din noi ne confruntăm cu astfel de probleme pe parcursul vieții 😊

Sunt infiormatii pe care dacă le-am fi știut din timp (când eram mai tanara) ar fi fost de mare folos.
Oricum și oricând vin aceste informații de acest fel pe care ni le oferiti cu atâta profesionalism și generozitate sunt binevenite și de urmat!
Dumnezeu acum ne ajuta prin voi, niște îngeri sosiți pa Pamant pentru a ne ajuta sa evoluam chiar dacă nu mai suntem la vârsta tinereții!
Continuați și țineți-o tot asa!
Va îmbrățișez, va recomand și fac un tot unitar cu voi în spirit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la newsletter

Abonează-te la newsletter și rămâi conectat la noutățile platformei RestartiX.