Sindrom de Impingement Subacromial

CUPRINS

 


 

INTRODUCERE

Eticheta diagnostică – sindrom de impingement subacromial (SIS), a fost introdusă pentru prima dată în anul 1972 de către Dr. Charles Neer și s-a bazat pe mecanismul de impact al structurilor spațiului subacromial dintre arcul coracoacromial și capul humeral, cu durere de umăr anterograd-laterală, atunci când brațul este ridicat.

Ceea ce este important de înțeles este că „impingement” în sine nu este un diagnostic, ci descrie pur și simplu mecanismul: – comprimarea si afectarea structurilor spațiului subacromial, care sunt tendoanele, manșeta rotatorilor și bursa subacromială, împotriva părții anterioare inferioare a acromionului și a ligamentului coracoacromial.

Sindromul de impingement subacromial reprezintă un spectru de patologii variind de la bursita subacromială până la tendinopatia coafei rotatorilor și chiar rupturi la nivelul coafei rotatorilor, fiind cea mai frecventă tulburare a umărului, care fără tratament recuperator, are ca rezultat pierderea funcționalității umărului. Atât compresia extrinsecă, cât și degenerarea intrinsecă pot juca un rol în acest sindrom, astfel că SIS pare să rezulte dintr-o varietate de factori, cum ar fi prezența factorilor anatomici de inflamație a tendoanelor și bursei, degenerarea tendoanelor, musculatura slabă, disfuncțională a manșetei rotatoare, disfuncții posturale ale coloanei vertebrale și scapulei și anomalii ale țesuturilor osoase sau moi ale marginilor subacromiale. Acești factori pot duce la modele de mișcare glenohumerale și scapulotoracice disfuncționale, care fie singular, fie în combinație, pot provoca sindromul de impingement subacromial. Managementul și tratamentul durerii implică în mare măsură intervenții nonoperatorii, precum kinetoterapia, injecții, cu toate acestea, tratamentul operator poate fi luat în considerare în anumite cazuri.

 

 

ASPECTE GENERALE DESPRE ANATOMIA UMĂRULUI

Umărul este una dintre cele mai complexe articulații ale corpului. Anatomia normală a umărului este compusă din mușchi, tendoane, ligamente, cartilaj și oase care crează împreună cea mai mobilă articulație a corpului nostru.

Scheletul umărului include 3 oase importante: omoplatul sau scapula (conectează brațul de trunchi, este localizată în partea postero-superioară a spatelui, are formă triunghiulară și este plată; acromionul este o prelungire a părții superioare a omoplatului care se articulează cu capătul lateral al claviculei formând articulația acromio-claviculară.), clavicula și humerusul. Acestea sunt interconectate prin ligamente, tendoane, mușchi și articulații.

Unitatea cinematică centură scapulară-umăr-braţ dispune de 5 articulaţii din care trei ale centurii scapulare (articulaţia sternoclaviculară, articulaţia acromioclaviculară, articulaţia interscapulotoracică) şi două ale umărului (articulaţia scapulohumerală și articulaţia subdeltoidiană).Dintre acestea, 3 sunt adevărate – gleno-humerală (formată între capătul humerusului și cavitatea glenoidă), acromio-claviculară (formată dintre acromion – vârful de pe omoplat și capătul lateral al claviculei), sterno-claviculară și 2 false – scapulo-toracică (articulație flotantă, între omoplat și cutia toracică), și planul de alunecare subdeltoidian = bursa seroasă subacromiodeltoidiană.

 

 

Care Sunt Mușchii Umărului?

Mușchii umărului formează o masă musculară, care dă reliefurile umărului şi acoperă articulaţia scapulohumerală. Muşchii se dispun sub forma unui con cu baza la torace şi vârful la humerus – şi sunt în număr de şase: deltoidul, supraspinosul, infraspinosul, rotundul mare, rotundul mic şi subscapularul.

Coafa rotatorilor este formată din 4 mușchi și tendoanele acestora. Aceste tendoane sunt atașate parții de sus a humerusului ca o structură continuă creând un manșon care învelește capul humeral. Acest manșon de mușchi prin contracție realizează mișcarea umărului. Mușchii coafei rotatorilor prin contractie țin capul humeral centrat pe suprafata glenei, asigurând astfel stabilitatea articulației gleno-humerale. Mușchii coafei rotatorii sunt: supraspinos, infraspinos, subscapular și rotund mic.

Mușchiul deltoid este un mușchi de dimensiuni mari care acoperă părtile din față, spate și lateral ale umarului și lucrează împreună cu coafa rotatorie pentru a mișca brațul.

 

 

Există o sinergie între mușchii stabilizatori ai omoplatului și humerus și un control reciproc între ridicători și rotatori. Adducția este controlată de contracția excentrică a abductorilor și invers. Compromiterea rotatorilor prin uzura și prin sindromul de impingement duce la disfuncție gravă a umarului.

 

MOBILITATEA CENTURII SCAPULARE ŞI A UMĂRULUI:

Articulaţiile sternoclaviculară, acromioclaviculară şi scapulotoracică formează centura scapulară, care contribuie în mod decisiv la marea mobilitate a braţului.

Centura scapulară are ea însăşi o mişcare în raport cu toracele, realizând mişcările proprii ale umărului, care sunt:

 • Mişcări de proiecţie anterioară (antepulsie) şi posterioară (rotropulsie). Aceste mişcări ale umărului vor însoţi mişcările de flexie-extensie ale braţului.
 • Mişcări de ridicare şi coborâre. Scapula joacă şi aici rolul principal, prin deplasare verticală şi rotare.

Principalele mişcări ale articulaţiei umărului se realizează de membrul brahial în raport cu toracele și acestea sunt abducție, adducție, flexie, extensie, rotație externă și internă.

 

CE ESTE IMPINGEMENTUL SUBACROMIAL

Impingementul subacromial reprezintă 44-65% din tulburările de umăr, fiind cea mai frecventă cauză a durerii de umăr, care apare ca urmare a comprimării structurilor spațiului subacromial, care sunt tendoanele, manșeta rotatorilor și bursa subacromială, de către structurile superioare (acromion, ligamentele coracoacromiale, aticulația acromioclaviculară), ducând la inflamarea și dezvoltarea bursitei. Atunci când nu este suficient spațiu între acromion și coafa rotatorie, pe masură ce brațul este ridicat, acromionul freacă sau apasă pe suprafața coafei rotatorii. Mai simplu spus, frecarea pe care acromionul o realizează asupra coafei rotatorilor poartă numele de impingement subacromial.

 

 

Țesuturile care ocupă spațiul subacromial sunt tendonul supraspinosului, bursa subacromială, capul lung al tendonului bicepsului brahial și capsula articulației umărului. Oricare sau toate aceste structuri pot fi afectate. Tendonul mușchiului supraspinos este implicat în mod obișnuit în patologia SIS, deoarece trece direct sub acromion și, prin urmare, este predispus în special la deteriorare.

Fiziopatologia impingementului subacromial este considerată a fi o combinație între compresia extrinsecă și degenerarea intrinsecă.

Compresia extrinsecă se referă la compresia directă a tendoanelor coafei rotatorilor împotriva structurilor înconjurătoare, în primul rând datorită îngustării anatomice stabilite a spațiului subacromial – datorită formei acromionului, îngroșării ligamentului coracoacromial sau modificării osteofitice pe partea inferioară a articulației acromioclaviculare. În plus, biomecanica aberantă din musculatura slăbită a manșetei rotatorilor poate duce la o translație superioară a capului humeral la abducția umărului și o îngustare dinamică a spațiului subacromial, impactând tendoanele coafei rotatorilor.

Degenerescența intrinsecă se referă la factorii specifici tendoanelor manșetei rotatorilor înșiși, determinând degenerarea tendoanelor. Slaba vascularizație a tendonului supraspinos îl poate predispune la rupturi degenerative prin afecatarea reparării în urma microtraumei. Acest lucru poate duce la inflamație și durere în mod independent, precum și la o îngustare a spațiului subacromial din translația capului humeral superior, așa cum s-a subliniat mai sus.

 

CAUZE ȘI FACTORI FAVORIZANȚI DE A DEZVOLTA IMPINGEMENT SUBACROMIAL

Impingementul subacromial este fecvent atât la sportivii tineri, cât și la persoanele aflate la vârsta a doua. Sportivii tineri care își folosesc brațele deasupra capului sunt în mod particular mai expuși. Cei care execută activități deasupra capului sau ridicări repetate de braț, precum constructorii sau jucătorii de tenis sunt de asemenea susceptibili. Durerea poate apărea de asemenea în urma unui traumatism minor sau în mod spontan, fără cauză aparentă.

Diferiți factori de risc sunt implicați în dezvoltarea compresiei extrinseci și a degenerescenței intrinseci. Patologiile manșetei rotatorilor nu sunt prezente în mod obișnuit până la vârsta de 40 de ani.

O prezentare generală a factorilor de risc pentru SIS:

 • instabilitatea articulației glenohumerale – orice anomalie a articulației glenohumerale sau slăbiciunea mușchilor coafei rotatorilor poate duce la subluxația superioară a humerusului, determinând astfel un contact crescut între acromion și țesuturile subacromiale.
 • activitate repetitivă, ridicarea membrului superior deasupra capului
 • compresia tendoanelor manșetei rotatorilor din cauza abducției repetate a umărului.
 • artrita articulației acromioclaviculare – osteofitele din modificarea artritică pot reduce spațiul subacromial.
 • morfologia congenitală a acromionului poate îngusta și mai mult spațiul subacromial. Nu este clară natura exactă a relației dintre morfologia acromială și boala manșetei rotatorilor.

 • poziția și mobilitatea coloanei vertebrale toracice pot influența direct cinematica scapulotoracică și glenohumerală. O mică creștere a flexiei coloanei toracice a dus la o scapulă mai ridicată și înclinată anterior în repaus și la o mai puțină rotație și înclinare posterioară în timpul ridicării glenohumerale.
 • poziția și mobilitatea coloanei cervicale poate, de asemenea să influențeze cinematica scapulară și glenohumerală. S-a demonstrat că flexia coloanei cervicale, ceea ce numim cap și gât anteriorizat, poate provoca o creștere a rotației scapulare în sus și o scădere în înclinarea posterioară în timpul ridicării glenohumerale. Într-o analiză a liniei de plumb cu vedere laterală, procesul acromionului se află anterior față de firul de plumb. Încordarea țesuturilor moi și slăbiciune musculară care apară cu postura umărului înainte au fost implicați ca factori care contribuie la SIS. De aici importanța evaluării globale a pacientului și indicarea unui tratament personalizat de kinetoterapie, cu obiective precise, precum și necesitatea înțelegerii cumulilor de factori care conduc la dezechilibre și patologii.
 • îmbătrânirea – degenerarea legată de vârstă și elasticitatea redusă a tendonului supraspinos îl pot predispune la deteriorare.
 • fumatul – duce la o capacitate redusă de vindecare a tendonului.
 • traumatismele – conduc la deteriorarea tendoanelor manșetei rotatorilor din cauza căderilor sau a leziunilor de tracțiune.

 

PROGRESIA SIS

Impingementul subacromial este prima etapă a bolii manșetei rotatorilor. Deoarece SIS reprezintă un spectru de patologie asociată cu afectarea tendoanelor coafei rotatorilor, poate progresa în timp și potrivit lui Neer sunt 3 stadii:

Stadiul 1 : hemoragie și edem care înconjoară tendoanele manșetei, cu durere moderată în timpul exercițiului, fără pierderi de forță și fără limitare în mișcare. Această etapă apare în general la pacienții cu vârsta mai mică de 25 de ani și este frecvent asociată cu o leziune prin suprasolicitare. În acest stadiu, sindromul ar putea fi posibil reversibil.

Stadiul 2 : tendinopatia coafei rotatorilor: cu fibroza și inflamația tendoanelor. Durerea este de obicei raportată în timpul activităților zilnice și mai ales în timpul nopții,cu pierderea mobilității. Acest tip tinde să apară la pacienții cu vârsta cuprinsă între 25 și 40 de ani.

Stadiul 3 : rupturi ale coafei rotatorilor (grade diferite de severitate). Poate avea modificări artritice corespunzătoare sau o ruptură coexistentă a capului lung de biceps.

Histologia tendinopatiei arată -fibre de colagen dezorganizate, celule inflamatorii, inflamația bursei subacromiale, niveluri ridicate de metaloproteaze și alte citokine inflamatorii.

 

SIMPTOMATOLOGIA PACIENTULUI CU SIS

Impingementul subacromial produce de obicei inflamație locală și sensibilitate la nivelul regiunii anterioare a umărului.Dacă ai sau ai avut și tu sindrom de impingement, atunci știi că simptomul principal este durerea de umăr.

Această durere are anumite caracteristici: cu excepția cazului posttraumatic, durerea debutează gradual, progresiv, fiind localizată peste regiunea deltoidă și poate radia din regiunea anterioară a umărului în regiunea laterală a brațului, durerea ușoară este prezentă atât în timpul activităților fizice cât și în repaus, intensificându-se în timpul activităților care presupun ducerea membrului superior deasupra capului, cum ar fi pieptănarea părului sau în timpul mișcării de aruncare în cazul sportivilor, dar și la mișcarea de inchidere a sutienului în cazul doamnelor, activități de altfel banale, precum încheierea fermoarului sau a nasturilor pot deveni dificile. Pe măsură ce afecțiunea se agravează, durerea începe să apară și noaptea.

Slăbiciunea umărului nu este prezentă în mod obișnuit în SIS, cu excepția cazului în care SIS a progresat până la o ruptură semnificativă a manșetei rotatorilor. Cu toate acestea, durerea semnificativă poate provoca simptome similare cu slăbiciunea.

De asemenea, rigiditatea nu este prezentă în mod obișnuit, cu excepția cazului în care pacientul a evoluat la tendinopatie și fibroză a coafei rotatorilor. Cu toate acestea, mișcările sunt limitate de durere. În cazurile avansate, limitarea mișcării poate progresa catre “umăr înghețat”. În bursita acută, umărul poate fi sever inflamat. Toate mișcările pot fi limitate și dureroase.

 

METODE DE DIAGNOSTIC

Diagnosticul de SIS se face de obicei din examenul clinic. Sensibilitatea diagnostică a examenului clinic în diagnosticul de SIS este de până la 90%. Există o serie de teste speciale pentru evaluarea umărului, realizate de către specialiștii în sănătate, teste realizabile cu succes și în sistemul de telemedicină online. Constatările clinice tipice ale SIS la examinarea umărului includ: forță normală, deși durerea poate simula slăbiciune musculară la examinare, nicio restricție privind mișcarea pasivă, durere la palparea spațiului subacromial, care poate sugera bursită subacromială.

Cu toate acestea, imagistica de diagnostic poate fi luată în considerare – pentru a exclude diagnostice alternative, dacă diagnosticul rămâne neclar după examenul clinic, dacă se suspectează un deficit al coafei rotatorilor, dacă opțiunile de management conservator au fost epuizate și simptomele au recidivat.

Investigațiile imagistice relevante includ:

 • Ecografia: poate fi utilizată pentru a detecta afectarea superficială a tendonului și bursita stabilită, de asemenea evaluează orice ruptură a manșetei rotatorilor.
 • Radiografia (incidență anteroposterior și laterală): utilă pentru a evalua artrita articulațiilor glenohumerale sau acromioclaviculare. Constatări radiografice comune asociate cu impingementul sunt -migrarea proximală a humerusului, osteofite, calcificarea ligamentului coracoacromial, modificări chistice în cadrul tuberozității, acromion cu cârlig de tip III.
 • RMN: mai costisitor, însă excelent în imagistica structurilor țesuturilor moi ale umărului.

 

TRATAMENTUL IMPINGEMENTULUI SUBACROMIAL

Tratamentul conservator al SIS include:

 • Repausul și medicația anti-inflamatoare – reprezintă tratamentul inițial.
 • Modificarea activității, acolo unde este posibil cu evitarea mișcărilor care exacerbează durerea.
 • Uneori este utilă folosirea unei orteze de umăr care să asigure umărului o poziţie confortabilă, nondolorică.
 • Kinetoterapia este cel mai important tratament pentru sindromul de impingement al umărului. Fizioterapia la început se concentrează pe diminuarea durerii și inflamației; tratamentele pot include atât utilizarea de căldură sau gheață, precum și folosirea ultrasunetelor; Kinetoterapia urmărește foarte multe obiective, apelând la resursa ta proprie de autovindecare prin mișcare organizată, recomandată de un fizioterapeut, care printre multe altele se concentrează asupra recuperării funcționalității umărului tău afectat cu îmbunatățirea coordonării și a forței mușchilor scapulari, permițând astfel mișcarea humerusului în glenă, fără lezarea tendoanelor sau a bursei subacromiale. Kinetoterapeutul te poate învăța o serie de tehnici de auto-întindere pentru a reduce tensiunea și pentru a ajuta la restabilirea mișcării normale a regiunii afectate.
 • Injecțiile cu cortizon – pot fi recomandate atunci când durerea persistă, chiar după folosirea altor medicamente anti-inflamatoare; cortizonul este un steroid puternic ce poate fi foarte eficient în diminuarea temporara a inflamației și durerii.

Dacă urmezi planul de tratament conservator, în care baza este reprezentată de kinetoterapie, umărul s-ar putea îmbunătăți în câteva zile, săptămâni sau luni. Mai mult de 60% dintre persoanele care urmează tratamentul conservator, raportează rezultate satisfăcătoare.

Dacă durerea dumneavoastră nu se ameliorează cu tratamente nechirurgicale, poate fi recomandată intervenția chirurgicală.

Tratamentul chirurgical al SIS poate include – decompresie subacromială artroscopică, care constă în rezecția osteofitului inferior, a bursei inflamate și a ligamentului acromioclavicular; bursectomia, adesea folosită alături de decompresie în cazurile cu bursită subacromială; ancore de sutură pentru a uni capetele musculare rupte în cazul rupturilor coexistente ale manșetei rotatorilor observate uneori în stadiul avansat al progresiei SIS; artroscopia de umăr este metoda de elecţie în cazul în care există ciocuri subacromiale, acromion “în cârlig” sau când tratamentul medicamentos eşuează, fiind un tip de operaţie minim invazivă ce permite vizualizare leziunilor şi repararea structurilor afectate.

Este esențial să miști și să folosești brațul cât de mult poți într-o amplitudine tolerabilă de mișcare. Întreruperea totală a utilizării brațului doar va înrăutăți situația. Bineînțeles că această mișcare va trebui realizată prin intermediul programelor specializate de kinetoterapie.

Cu cât durerea şi cauza ei sunt tratate mai repede cu atât recuperarea este mai rapidă, astfel că gimnastica medicală își dovedește beneficiile încă din primele momente de apariție a simptomelor. Reluarea funcţiei membrului superior se face treptat prin programe de kinetoterapie personalizate, precum cele oferite de centrul medical RestartiX. În recuperarea umărului afectat urmărim obiective țintite, precum reducerea durerii și inflamației, relaxarea sistemului nervos, recăpătarea funcționalității umărului cu creșterea mobilității articulare nedureroase, creșterea forței și rezistenței musculare, recuperarea coordonării, stabilizarea articulară, toate acestea ducând la realizarea activităților zilnice într-o manieră protectivă, fără durere, redobândirea independenței cu creșterea calității vieții și minimizarea riscului de recidivă. Astfel că dacă tu sau un apropiat de al tău vă regăsiți în cele amintite, noi, echipa RestartiX suntem bucuroși să îți venim în ajutor prin programele special gândite pentru tine ca să îți recapeți starea de bine.

De Reținut Că:

 • Sindromul de impingement subacromial se referă la inflamația și iritația tendoanelor cofei rotatorilor pe măsură ce trec prin spațiul subacromial;
 • Se prezintă cu durere progresivă la nivelul umărului pe fața anterioară, superioră și poate iradia în regiunea laterală a brațului, de obicei agravată prin abducție și ameliorată prin repaus;
 • Diagnosticul este unul clinic, totuși imagistica poate fi utilă pentru a confirma diagnosticul și pentru a evalua complicațiile ulterioare ale afecțiunii;
 • Principalul management este conservator, cu dovezi limitate care susțin intervenția chirurgicală;

Ai Grijă La:

 • Postura ta – în agitația cotidiană, cu oboseala acumulată vei tinde să adopți o postură în care umerii tăi sunt rotunjiți și aduși în față, fapt ce în timp poate duce la inflamație prin acest patern greșit ce devine un automatism. Apelează cu încredere la kinetoterapeut care îți va face o evaluare globală, urmând să conceapă programe menite să îți îmnunătățească postura și aliniamentul, prevenind astfel și această patologie a umărului.
 • Dezechilibrele musculare – indiferent de activitatea pe care o prestezi ai nevoie de echilibru și resursă necesară pentru activitățile zilnice, astfel că dacă exagerezi asupra antrenării musculaturii pieptului sau adopți posturi anterioarizate prin lucrul la birou timp îndelungat, în defavoarea antrenării musculaturii posterioare, în timp aceste obiceiuri pot duce la instabilitatea omoplatului cu afectarea modului în care funcționează umărul, ceea ce vă va predispune la inflamație.
 • Odihnă și alimentație – Asigură-te că te odihnești corespunzător. Acesta este cel mai important factor în controlul inflamației, alături de o alimentație antiinflamatoare.
 • Redu șansele de accidentare printr-un program personalizat de kinetoterapie care să-ți antreneze corect toate grupele musculare.

Terapia non chirurgicală a durerii în sindromul de impingement subacromial își propune ca prin abordare multidisciplinară integrativă să te ajute să îți recapeți independența, să preiei puterea asupra vieții tale, a complexității tale umane, prin nutriția si consilierea durerii vom face tot posibilul ca tu să pui început bun în activitățiile tale cu zero durere, îți vom da busola spre o viață savurată, în care practici cu bucurie hobbyurile preferate, îți iei nepoții cât mai lejer în brațe și îți faci munca cu pasiune, pentru că DA, se poate, așa cum spun mereu în consultații, tu ești stăpânul vieții tale, hrănește-te cu voință și perseverență în realizarea planurilor de tratament personalizate și rezultatele nu vor întârzia să apară. Lucrurile bune nu apar la o distanță de bătaie a inimii, ci necesită răbdare și nădejde.

 

 

Semnat,

M.PT Andreea Robanțu

Expert în fizioterapie @ RestartiX Center

 

 


 

BIBLIOGRAFIE
1. https://biomechanics.uoregon.edu/obl/articles/2003_michener_clinbiomech.pdf
2. http://revistamedicalmarket.ro/articol/umrul-aspecte-de-anatomie-i-biomecanic
3. BACIU C. – Anatomia functionala si biomecanica aparatului locomotor. Editura Sport-Turism
4. https://www.qdidactic.com/sanatate-sport/medicina/biomecanica-umrului226.php
5. Benno M. Nigg, W. Herzog – Biomechanics of the Musculo-Skeletal System. Editura: John Wiley & Son Ltd;
6. Frozen_Shoulder_Guide (1) Bashir Ahmed Pk book# 976.pdf · versiunea 1.pdf
7. Shoulder Stiffness Current Concepts and Concerns MASUD.pdf · versiunea 1.pdf
8. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/7079-shoulder-impingement-syndrome
9. https://www.athletico.com/2014/02/24/5-ways-avoid-shoulder-impingement/
10. Normal and Pathological Anatomy of the Shoulder ( PDFDrive.com ).pdf · versiunea 1.pdf

Conținutul acestui articol este creat special cu scop de informare și educație. Nu are intenția de a deveni sfat medical.






Articole asemănătoare




Vrei să știi cum să previi, să corectezi deformările spatelui?

Majoritatea cunoaștem faptul că deformările coloanei sunt de fapt cifoze, scolioze, lordoze. Statisticile arată că România se află pe un loc fruntaș în Europa, în ceea ce privește deformarea coloanei vertebrale. Aproximativ 80% din cazuri o reprezintă femeile, boală apărând la pubertate. Cu toți știm cât de important este să avem o postură corectă. O […]

Tratamentul discopatiei lombare

Introducere   Discopatie lombară sau boala degenerativă a discurilor lombare este una dintre cele mai frecvente, aparent  foarte cunoscută, dar în același timp mai de neînțeles cauză de dureri în regiunea inferioară a spatelui. 80% din populație afirmă că a prezentat minim un episod de durere lombară în cursul vieții, fiind a doua cauză de […]

Totul despre SCIATICĂ

Probail ai avut avut pe cineva care ți-a spus ca suferă de sciatică sau poate chiar tu te-ai surprins spunând, “ mă omoară sciatica asta, mă doare tot piciorul”. Ei bine, acest fenomen dureros ce iradiază pe picior, mi-am propus să-l dezbat în acest articol. Pentru început haideți să înțelegem câteva informatții de bază de […]

Stenoza de canal vertebral lombar

Cuprins CUM DEFINIM STENOZA SPINALĂ LOMBARĂ? CAUZELE SAU ETIOLOGIA STENOZEI DE CANAL VERTEBRAL LOMBAR CUM IAU NAȘTERE SIMPTOMELE CE ÎNSOȚESC STENOZA SPINALĂ LOMBARĂ? SIMPTOMATOLOGIE STABILIREA DIAGNOSTICULUI COMPLICAȚIILE STENOZEI CANALULUI SPINAL LOMBAR TRATAMENTUL   Introducere     Stenoza de canal vertebral lombar, termen frecvent regăsit pe buletinele de imagistică, reprezintă o cauză frecventă de dizabilitate mai […]

Staza venoasa – o reală problemă de sănătate

Ce este staza venoasă? Staza venoasă este o pierdere a funcției corespunzătoare a venelor, mai ales de la nivelul membrelor inferioare, care, în mod normal, ar trebui să transporte sângele înapoi spre inimă. Acest lucru poate apărea în urma unei leziuni la nivelul venelor, care poate duce la formarea de cheaguri de sânge în venele […]

19 replies on “Sindrom de Impingement Subacromial”

Sunt extrem de explicite!Nu am cuvinte pt multumiri !Incep ,prin voi,sa-mi descopăr corpul și problemele lui(ale corpului) și încerc sa repar ce se mai poate !!!Sunt cu voi din anul 2021 și fac exercitiile voastre mai mereu (…..mai chiulesc câteodată ?!).Urmăresc mereu “minutuldemiscare”și-l distribui .Multumesc ca existați !

Multumesc pentru articolele excelent fundamentate, iar temele sunt de larg interes! În special, pentru mine, cel ref. la problemele de umăr.

Bună ziua ,oameni minunați! Mă simt onorata a avea în grupul meu de cunoștințe asemenea profesioniști. Vă urmăresc, particip în limita timpului disponibil la întâlnirile pe Facebook, ascult podcasturile . Încet, încet am să devin”expert” în scheletul uman. Alex ești că argintul viu. Mulțumesc pentru tot ce faci în folosul semenilor tăi. Sănătate și dorințe împlinite!

Consider utile sfaturile în general dar cele expuse sunt înțelese doar de cei ce au cunoștințe despre terminologia medicală,noi cei de rând cu mai puțină inițiere în medicină ne uitam”ca mâța-n calendar”spune o vorba din popor!oricum ceva,ceva tot am priceput,vă mulțumesc de sfaturi dar mai cu seamă de ciclul de kineto de 5 zile ce l am făcut împreună!

Mulțumesc,cu recunoștință!
Datorită vouă,care sunteți îngeri pe Pământ,ajungem și noi la informație și mișcare!

Vă felicit pentru toate materialele foarte bune pe care le realizați!
Aș avea o mare rugăminte.Pe 16 ianuarie am fost operata la umăr diagnosticul a fost fractura humerus proaxial drept și osteosinteză cu o placa cu 11suruburisi reducere deschisă.
Vă rog daca. Puteți să îmi spuneți ce exerciții ar trebui sa fac .Am fost internată la spital privat 12 zile și acum merg la terapie.
Aș dori să știu ce exerciții as putea sa mai fac acasă .
Vă mulțumesc pentru înțelegere!
Urmăresc cu mare interes toate materialele și înregistrările dumneavoastră!Explicați atât de clar ,pe înțelesul tuturor.As dori sa vă întreb cât timp trebuie sa merg la terapie?Mobilitatea mâinii și a umarului este momentan destul de slabă.
Ar fi bine sa fac și masaj la mana?
Vă mulțumesc pentru înțelegere!
Cu prețuire ,Carmen Almășan

Vă mulțumesc pentru informații, am avut probleme și cu umărul. Acum mă supără călcâiul stâng ,am dureri mai ales dimineața.

Mulțumesc cu recunoștință sunt informații foarte utile!Da mi-au plăcut și vreau să mai primesc! Mulțumesc întregi echipe!

Bună seara 🙋, mulțumesc pentru tot,eu aveam mare nevoie de ghidare , și ajutor efectiv, adică exercițiile ,nu sunt prea muncitoare, așa cu voi lucrez.

Sunteți profesioniști de bună credință. Am 40 de exerciții cumpărate să le fac acasă dar aștept cu nerăbdare exercițiile pentru cocsactroza. Vă mulțumesc pentru ceia ce faceți și vă doresc sănătate și multă putere de muncă.

Mulțumesc cu recunoștință sunt informații foarte utile!Da mi-au plăcut și vreau să mai primesc! Mulțumesc întregi echipe!

Am avut dureri de umar ,dar urmind programul personalizat ma simt mai bine acuma am cumparat pacetul de 1200 lei abia astept sa il incep. Va multumesc pentru tot ce faceti

Îți mulțumesc mult pentru materialul informativ trimis, pe care îl găsesc extrem de util. Citind, despre articulația umărului, înțeleg cât de complexă este și ce importanță ar trebui să acordăm membrelor superioare atunci când ridicăm greutăți sau tragem de bagaje și nu ne gândim la repercursiuni, și să ne punem problema ca sănătatea nu constă decât în alimentație, odihnă și plimbări, çi și întreținerea organismului, al cărui șef îi suntem. Și zic că îi suntem sef, fiindcă trebuie să-i fim și umili, în sensul că trebuie să-i dăm și partea lui de atenție care constă în întreținerea prin mișcare medicală menită să-i întrețină funcțiile și o alimentație adecvată care să nu-l determine să-și depășească limitele.
Într-adevăr, complexă articulația umărului, și cât de inconștienți ne supunem eforturilor fizice neadecvate și altor factori care îi determină dezechilibrele.
Și undeva am citit că România este situată în fruntea țărilor cu populația cea mai afectată în zona coloanei lombare. Nu mă abțin să te întreb, Alex, de ce, ce determină ca populația României să fie în fruntea clasamentului? Oare alimentația, stresul sunt de vină, sau ce alți factori generează această afecțiune în rândul românilor? Și culmea femeile în proporția cea mai mare. Referitor la acest aspect, am sesizat de-a lungul anilor că femeile imediat după ce devin mame se confruntă cu sensibilitate în zona lombară, și aș zice că sun nevoite într-un timp relativ scurt să se confrunte cu o greutate în plus, care le ia prin surprindere. Poate că ar trebui sa-și pregătească musculatura atunci când rămân însărcinate.
Da, concluzia este: fără mișcare medicală specifica fiecărui organism, corpul suferă.
Până nu ați apărut voi, RestartiX și ” minutuldemișcare”, cu bagajul de informații, românii s-au rezumat la consultațiile medicale urmate de tratament medicamentos, infiltrații, unguente, și în ultimă instanță intervenție chirurgicală.
Mulțumesc mult pentru tot ce faci pentru români!
Succes în continuare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la newsletter

Abonează-te la newsletter și rămâi conectat la noutățile platformei RestartiX.