REUMATISMUL sau BOLILE REUMATICE – cauze, tipuri, tratament

Cuprins

 

Timp mediu de citire 12 minute

 


 

Ce este reumatismul sau bolile reumatice?

Majoritatea persoanelor au auzit sau au folosit în viața de zi cu zi cel puțin o dată termenul de reumatism, acesta fiind utilizat în limbajul cotidian pentru a descrie durerile ariculare care progresează odată cu îmbătrânirea.

Dar ce este de fapt reumatismul sau bolile reumatice?

În limbajul medical termenul de reumatism reunește un număr de cel puțin 200 patologii care afectează componentele sistemului musculoscheletal și țesutului conjunctiv ( articulații, tendoane, ligamente, oase, mușchi), dar care de cele mai multe ori asociază și afectări la nivelul altor aparate și sisteme ( cardio-vascular, pulmonar, digestiv, renal, ochi, piele).

Bolile reumatice fiind un grup heterogen de afecțiuni includ o varietate de boli sistemice, reacții inflamatorii sau degenerative, reacții autoimune în diferite țesuturi din organism. Principala țintă o reprezintă însă sistemul musculoscheletic unde se produc leziuni progresive, distructive, ireversibile ce duc la dizabilități importante în rândul populației. Ele reprezintă o povară pentru sistemele de sănătate și economice datorită incapacității de muncă și pensionării timpurii a persoanelor afectate.

Potrivit EULAR ( Liga Europeană Împotriva Reumatismului), în Europa o persoană din patru suferă de o afecțiune reumatologică, același procent fiind raportat și în America. CDC a prezis recent că până în anul 2040 aprox 26% din populația americană adultă va fi diagnosticată cu o boală reumatică. În România procentul pacienților diagnosticați cu boli reumatismale este, de asemenea în creștere.

Bolile reumatice sunt prezente în rândul populației de la vârste tinere, chiar și la copii, prevalența crescând cu vâsta. Dacă bărbații sunt mai afectați între 40-50 ani, la femei prevalența crește după 60 de ani (postmenopauza), per total sexul feminin fiind mai frecvent afectat.

 

Cauzele bolilor reumatice

Datorită numărului mare de boli reumatice descoperite, nu s-au identificat toate cauzele acestor afecțiuni. Se cunosc în schimb factorii de risc care favorizează declanșarea mecanismelor inflamatorii, autoimune sau degenerative ale acestor boli. Etiologia bolilor reumatismale este plurifactorială de la factori ce țin de pacient, la factori independenți de acesta, ce țin de mediu. Se pare că există o combinație între acești factori, astfel că, dacă o persoană are în ADN-ul său anumite variante ale unei gene ce îi crește probabilitatea de a dezvolta boli reumatice, factorii din mediu potențează riscul de declanșare a acestei afecțiuni.

 • Factorii genetici ( în special influența halotipurilor specifice HLA distincte).
 • Factorii de mediu, expunerea la lumina soarelui, frig și umezeală, poluarea, clima.
 • Infecțiile virale sau bacteriene ( la nivel faringo-amigdalian cu streptococ, pulmonare, digestive, artrita gonococică, artrite date de parvovirus ).
 • Factori legați de alimentație ( de ex. alimentele bogate în purine declanșează gută) .
 • Dereglări ale sistemului imunitar.
 • Obezitatea.
 • Fumatul.
 • Vârsta (osteoartrita este mai frecventă la vârstinci, RAA la tineri).
 • Sexul ( bărbații sunt mai predispuși a face gută, spondilartropatii, iar femeile artrită reumatoidă, LES, sclerodermie, fibromialgie, osteoporoză).
 • Condițiile de viață și muncă.
 • Intoxicații alimentare, medicamentoase, profesionale.
 • Tulburări metabolice, hormonale.

O clasificare a bolilor reumatologice include:

 • Febra reumatică.
 • Afecțiuni difuze ale țesutului conjunctiv: artrita reumatoidă, lupusul eritematos sistemic, sclerodermia sistemică, polimiozita, dermatomiozita, boala Sjogren, etc.
 • Vasculitele sistemice: trombangeita oblierantă, granulomatoza Wegener, boala Horton, poliarterita nodoasă, boala Charg Strauss, etc.
 • Spondiloartritele seronegative: spondilita anchilozantă, artrita psoriazică, artritele reactive.
 • Artritele infecțioase.
 • Boli microcristaline ale articulațiilor: guta, condrocalcinoza, etc.
 • Osteoartrita (artroza).
 • Fibromialgia.
 • Afecțiuni ale mușchilor scheletici.
 • Afecțiuni ale fasciilor și aponevrozelor: tendinite, tenosinovite, bursite, capsulite.
 • Osteoporoza
 • Afectări articulare secundare în cadrul altor patologii.

 

Cele mai cunoscute tipuri de boli reumatice

 

Artrita reumatoidă

Boală autoimună cu caracter inflamator în care sistemul imunitar atacă în mod eronat propriile structuri ale organismului de la articulații la piele, ochi, vase de sânge; este mai frecventă la femei între 40-60 ani; la nivel articular este afectată membrana sinovială ce îmbracă capetele articulare, au loc fenomene de distrugere, eroziune, tumefacție, limitare a mobilității, deformare și chiar pierdere a funcționalității articulațiilor afectate, în special la nivelul mâinilor.

Spondilita anchilozantă

Boală inflamatorie cronică ce afectează în principal coloana vertebrală și articulațiile sacro-iliace ducând în timp la anchiloza acesteia cu mari restricții de mobilitate.

Lupusul eritematos sistemic

Boala autoimună care prin producția crescută de autoanticorpi atacă țesuturile sănătoase la nivelul pielii, articulațiilor, rinichilor, inima vasele de sânge.

Sclerodermia

Boală a țesutului conjunctiv caracterizată prin îngroșarea pielii la care se asociază leziuni ale mușchilor, oaselor, dar și sistemice.

Febra reumatică sau reumatismul articular acut

Cel mai frecvent apare la copii, tineri după infecții cu streptococ la nivel faringo-amigdalian tratate incomplet sau inadecvat.

Osteoporoza:

Boală scheletică, metabolică caracterizată prin fragilitate osoasă și risc crescut de fracturi prin cădere.

Fibromialgia

Afecțiune cu etiologie necunoscută ce se manifestă clinic prin dureri musculoscheletale cronice cu multiple localizări la nivelul corpului ce asociază oboseală, diverse tulburări cognitive, fiind considerată mai mult o tulburare neurosenzorială în gestionarea și procesarea durerii.

Guta

O afecțiune mai frecvent întâlnită la bărbați ce constă în depunerea de cristale de urat monosodic în țesuturi, cu debut în special la nivelul articulației metatarsofalangiană a halucelui ce devine roșie, intens dureroasă, cu edem și impotență funcțională semnificativă și cu apariția tofilor gutoși în evoluție.

Artrita juvenilă idiopatică

Apare în special la copii sub 16 ani și se manifestă prin durere, tumefacții și rigiditate articulară persistente.

Osteoartrita

Termen ce definește fenomenul de artroză care apare în reumatismul degenerativ , se instalează progresiv, afectează cartilajul articular în special la nivelul mâinilor, genunchilor, șoldurilor.

Tendinitele

Reacții inflamatorii la nivelul tendoanelor, mai ales în zona coatelor, călcâiului, umerilor manifestate prin durere și sensibilitate.

Bursitele

Sunt inflamații ale burselor, acei săculeți mici cu lichid care acționează ca un tampon pentru structurile din jurul articulațiilor. Apar în special la articulațiile supuse unor mișcări repetitive (umeri, coate, genunchi).

 

 

Simptomatologia bolilor reumatice

Numărul mare de afecțiuni reumatismale duce la o multitudine de manifestări clinice, unele comune majorității afecțiunilor, altele specifice fiecăreia în funcție de fiziopatolgia proprie.

Dintre cele mai frecvente simptome clinice amintim: durerea persistentă cu perioade de acalmie și exacerbări, tumefacția, edemul, eritemul, rigiditatea sau limitarea mișcării, deformări articulare, dureri sau slăbiciune musculară, pierderea funcționalității, oboseală, fatigabilitate, stare generală alterată.

 

Diagnosticarea bolilor reumatice

Stabilirea diagnosticului corect al bolilor reumatice are un impact foarte mare asupra evoluției și prognosticului bolii, fiind un factor decisiv în gestionarea afecțiunii, cu cât este mai timpuriu cu atât șansele de a controla boala fiind mai mari.

Din fericire la nivel internațional s-a acordat o mare atenție acestor boli și au fost elaborate ghiduri, criterii clare de stabilire a diagnosticului. Important este ca pacientul să se prezinte la medic, în special medicul reumatolog.

 

 

Alături de criteriile clinice, în cazul bolilor reumatice analizele de laborator joacă un rol foarte important ( determinări de anticorpi, teste de inflamație, parametrii biologici uzuali).

Acestea sunt completate cu investigații imagistice – radiografii, RMN, CT, ecografie musculoscheletala, electromiografii, DEXA, investigații specifice pentru diverse sisteme și organe afectate.

 

Tratamentul în bolile reumatice

Tratamentul este strâns legat de stabilirea diagnosticului. Un diagnostic corect face ca tratamentul specific să fie eficient.

Obiectivele tratamentului sunt

 • Educarea pacientului.
 • Reducerea durerii.
 • Menținerea mobilității și flexibilității articulare.
 • Combaterea inflamației și obținerea remisiunii.
 • Ameliorarea troficității părților moi.
 • Frânarea evoluției bolii.
 • Prevenirea complicațiilor.
 • Reducerea incapacității funcționale articulare.
 • Ameliorarea și îmbunătățirea calității vieții.
 • Informarea pacientului și familiei acestuia despre ce înseamnă boala și ce consecințe funcționale și psihosociale implică.

Mijloacele prin care îndeplinim aceste obiective sunt:

 • tratamentul nonfarmacologic,
 • tratamentul farmacologic,
 • tratamentul complementar si uneori, chirurgical.

Tratamentul farmacologic include medicamente pentru durere și inflamație: analgezice opioide și non-opioide, AINS – antiinflamatorii nonsteroidiene, corticosteroizi, medicamente antireumatice care modifică boala sau terapie biologică. Deoarece alături de rezultatele pozitive, aceste medicamente implică o serie de reacții adverse uneori semnificative, digestive, renale, cardiace, în funcție de patologia fiecărui pacient, medicația se administrează strict la indicația medicului.

Un rol important în tratamentul complementar revine kinetoterapiei prin care se menține mobilitatea si flexibilitatea articulară, tonusul muscular, sunt corectate posturi, se previn deformările și rigiditatea articulară. Tehnicile de kinetoterapie respiratorie au o mare importanță atât pentru a reduce stresul și tensiunea, dar mai ales pentru a preveni disfuncțiile respiratorii restrictive legate de reducerea mobilității cutiei toracice. Alături de exercițiile fizice se recomandă plimbările în ritm alert, mersul pe bicicletă, tai chi, înotul și exercițiile fizice în bazin. Kinetoterapia, exercițiile și fizioterapia sunt evitate în perioadele de puseu inflamator acut, cu durere și inflamație severă. Exercițiile trebuie să fie bine tolerate, să nu producă durere și să fie efectuate la recomandarea unui fizioterapeut după consult medical în prealabil.

 

 

Sfaturi pentru bolnavii cu boli reumatice

Un stil de viață sănătos, favorabil bolnavilor cu boli reumatice trebuie să includă pe lângă o dietă corespunzătoare, bogată în alimente ce reduc inflamația din corp, scăderea ponderală, exerciții fizice care să nu solicite articulațiile afectate, psihoterapie, tehnici de meditație, relaxare și de gestionare a stresului, odihnă, somn, renunțarea la fumat, consumul excesiv de alcool, evitarea temperaturilor extreme, prezentarea la medic și evitarea automedicației.

Bolile reumatice au un impact major asupra calității vieții pacienților influențând activitățile cotidiene cum ar fi mersul, urcatul și coborâtul scărilor, igiena corporală, dar și capacitatea de muncă prin perioade de concedii prelungite, pensionare prematură. O afecțiune reumatică necesită o ajustare psihosocială continuă și modificări de comportament pentru a face față fluctuațiilor, durerii, limitărilor de mobilitate și oboselii zilnice. De multe ori pacienții au stima de sine scăzută, stare de spirit influențată , sunt afectate relațiile cu familia, colegii, societatea. Tocmai datorită acestor implicații, profesioniștii din domeniul sănătății, persoanele apropiate trebuie să fie alături de acești pacienți, acordându-le tot sprijinul și susținerea lor.

O astfel de echipă multidisciplinară de profesioniști găsiți în cadrul platformei de telemedicină RestartiX unde medici specialiști în reabilitare fizică, fizioterapeuți, psihologi si medici specialiști în Diabet si Nutriție oferă soluții de terapie non-chirurgicală a durerii.

 

Semnat,

M.PT Alexandru Ilie @ RestartiX Center

Expert în Fizioterapie

 


 

Bibliografie:
1.https://www.webmd.com/rheumatoid-arthritis/an-overview-of-rheumatic-diseases
2.https://www.rheumatology.org/I-Am-A/Patient-Caregiver/Diseases-Conditions
3.https://www.niams.nih.gov/health-topics/arthritis-and-rheumatic-diseases
4. https://ard.bmj.com/
5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24514912/
6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30920455/
7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2123246/

Conținutul acestui articol este creat special cu scop de informare și educație. Nu are intenția de a deveni sfat medical.


Articole asemănătoare
Vrei să știi cum să previi, să corectezi deformările spatelui?

Majoritatea cunoaștem faptul că deformările coloanei sunt de fapt cifoze, scolioze, lordoze. Statisticile arată că România se află pe un loc fruntaș în Europa, în ceea ce privește deformarea coloanei vertebrale. Aproximativ 80% din cazuri o reprezintă femeile, boală apărând la pubertate. Cu toți știm cât de important este să avem o postură corectă. O […]

Tratamentul discopatiei lombare

Introducere   Discopatie lombară sau boala degenerativă a discurilor lombare este una dintre cele mai frecvente, aparent  foarte cunoscută, dar în același timp mai de neînțeles cauză de dureri în regiunea inferioară a spatelui. 80% din populație afirmă că a prezentat minim un episod de durere lombară în cursul vieții, fiind a doua cauză de […]

Totul despre SCIATICĂ

Probail ai avut avut pe cineva care ți-a spus ca suferă de sciatică sau poate chiar tu te-ai surprins spunând, “ mă omoară sciatica asta, mă doare tot piciorul”. Ei bine, acest fenomen dureros ce iradiază pe picior, mi-am propus să-l dezbat în acest articol. Pentru început haideți să înțelegem câteva informatții de bază de […]

Stenoza de canal vertebral lombar

Cuprins CUM DEFINIM STENOZA SPINALĂ LOMBARĂ? CAUZELE SAU ETIOLOGIA STENOZEI DE CANAL VERTEBRAL LOMBAR CUM IAU NAȘTERE SIMPTOMELE CE ÎNSOȚESC STENOZA SPINALĂ LOMBARĂ? SIMPTOMATOLOGIE STABILIREA DIAGNOSTICULUI COMPLICAȚIILE STENOZEI CANALULUI SPINAL LOMBAR TRATAMENTUL   Introducere     Stenoza de canal vertebral lombar, termen frecvent regăsit pe buletinele de imagistică, reprezintă o cauză frecventă de dizabilitate mai […]

Staza venoasa – o reală problemă de sănătate

Ce este staza venoasă? Staza venoasă este o pierdere a funcției corespunzătoare a venelor, mai ales de la nivelul membrelor inferioare, care, în mod normal, ar trebui să transporte sângele înapoi spre inimă. Acest lucru poate apărea în urma unei leziuni la nivelul venelor, care poate duce la formarea de cheaguri de sânge în venele […]

2 replies on “REUMATISMUL sau BOLILE REUMATICE – cauze, tipuri, tratament”

Buna ziua,
Foarte interesant articolul, am gonartroza, sunt propusa pentru operatie, nu vresu sa o fac, fac pilates, am probleme fe flexie a piciorului, la urcare a scarii si coborare.
Fac cateva exercitii pe you tube cu d-voastra.
Cu drag!

Am tasate L.4…L.5..fac exercițiile arătate de dv…dar nu ma lasă amorțeală de pe piciorul drept(pulpa piciorului)pina acum nu aveam probleme noaptea dar aznoapte nu.i găseam pozitiea ptr.a nu mai avea amorțeli.. menționez am 64.ani.am 67.kg..sunt activa..OARE FAC EXERCITIILE PREA BRUTE.LE FORTEZ.?DE CE NU.MI CEDEAZA ACEASTA AMORTEALA?MULTUMESC MULT!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la newsletter

Abonează-te la newsletter și rămâi conectat la noutățile platformei RestartiX.